Ти си наш, възвиси се*

Зала Христо Ботев, 14 февруари. Laibach са отново тук. А идеологът на групата Иван Новак ни разкрива душата на бандата в специално интервю за Dnes.bg...
15 фев 2007 11:49,
Ти си наш, възвиси се*
Laibach накуп. Снимка: Animato Music/ Mute

Едва ли има друга група, която може да си позволи риска да издаде албум, базиран върху националните химни на някои от най-значимите държави в света.

Laibach обаче никога не са се тревожили от подобни рискове - те са група дисиденти (забранявани са от режима на Тито в бивша Югославия малко след създаването си в началото на 80-те години), те са група експериментатори, които приеха риска още в средата на 80-те да обърнат един от най-мазните хитове (Life is life) „с хастара навън“ и да го превърнат в Leben heisst Leben, те са група интернационалисти, които обичат да провокират, жонглирайки с националните и националистичните символи на „големите“.

Цялото творчество на Laibach е един специфичен микс от идеи за обществото и политиката, религията и науката, изкуството и философията, поднесен с уникална тържественост и характерно звучене, което дава основание групата да бъде считана за един от първоизточниците на онова, което днес масовата публика нарича „industrial“.

Та, албум с интерпретации, базирани на националните химни, може и да звучи скучно за масовата публика, но аудиторията на Laibach се състои от музикални аристократи, от хора, които не възприемат слушането на музика като добавка към салатата и ракията.

Кои са основите на идеята Лайбах?

Иван Новак: Това е труден въпрос. Опитваме се да правим неща, за които вярваме че представляват универсален език, търсим онези точки, които биха могли да въздействат в различни контексти.

Идеята, с която започнахме, беше че не бяхме съсредоточени само в рок или поп музиката, а искахме да намерим начин да комбинираме идеи от изкуството, историята, философията, музиката, политиката, на практика всички значими неща.

Защото вярваме, че самите ние сме продукт на всичко това, не само на нещо определено. Не искаме да се ограничаваме. Музиката е хубаво нещо, ние, естествено, обичаме музиката, но не искаме да представяме само музикален продукт, затова и не мислим само в музикални измерения.

Така се стигна до решението да създадем нещо, което в действителност е конгломерат от теми, в чиято основа е идеята за свободата. Тази идея по принцип следва да бъде обсъждана редовно.

Свободата се дефинира чрез изкуството или философията. Свободата е нещо, което е функция на идеологиите, дали има повече или по-малко свобода. И така в крайна сметка е нещо, което определя нашия живот. Така че, винаги сме изследвали връзката на тази категория с изкуството и идеологията, какви проявления има свободата в контекста на различните идеологии.

Вие имате богат опит с режима в бивша Югославия, харесвате ли Европа в момента?

Иван Новак: Опитваме се да избегнем сантиментите, не искаме да влизаме в ролята на този който казва това е добро, а това лошо, това ни харесва, а това не. Като цяло ни харесва...

...като цяло сега има повече свобода...

Иван Новак: Не, не бих казал това. Не е такава ситуацията... Ние харесваме живота в Европа, харесваме страните и хората, харесваме и Съединените Щати. Не сме някои, които биха мразили.

Как да тълкуваме последния ви проект, албумът Volk?

Иван Новак: Това си зависи изцяло от вас. В него има няколко измерения и можете просто да си пуснете албума и да изслушате песните, можете, обаче да навлезете и по-надълбоко в него и да откриете теми за размисъл като национализъм, глобализъм.

Volk е албум, който се занимава с популярна култура, заражданетото на популярна култура. Химните са поп музика, в албума националните химни носят всички характеристики на поп музика. Те са поднесени на хората с инструментите на популярната култура. Това е многопластов албум.

Но от време на време звучи като политическо изявление....

Иван Новак: На практика всичко е политическо изявление. Вижте рок групите – колкото по-голяма е групата, толкова по-голямо е политическото изявление, въпреки че не е задължително да се говори за политика. Ние всички сме част от политиката, ние сме политически субекти, без значение дали ходим да гласуваме или не.

Имате ли против да бъдете сравнявани с Rammstein?

Иван Новак: Не, нямаме нищо против, всъщност сравняват Rammsteinс Laibach...

Всъщност Rammstein ползват вашата платформа....

Иван Новак: Да, но нали знаете, те имат достатъчно собствени изразни средства, а и ние също сме били вдъхновявани от други групи, както и други групи са се повлиявали от нас...

Кои са групите, които са оказвали влияние върху вас?

Иван Новак: Много са.... наистина са много и като погледнем назад в историята не става дума само за рок групи.

А модерната музика, харесвате ли някои от новите групи?

Иван Новак: Да, има много хубава музика, а ние сме отворени към всякакви източници.

Какво ще кажете за глобализирания свят, новите комуникации, това  притеснява ли ви, как Интернет променя музикалната индустрия?

Иван Новак: Да, Интернет променя музикалната индустрия радикално, това е много важна медия. Тя променя индустрията и то не задължително за добро. Ще трябва да изчакаме и да видим, защото очевидно това е необратим процес, на който ние не можем да повлияем. Това е ефект на демократизацията в комуникациите, който от друга страна често пъти изкарва на бял свят лоши продукти, затова казвам, че промяната не е еднозначно положителна.

Защо създадохте NSK (Neue Slovenische Kunst, първата виртуална  вселенска държава)?

Иван Новак: За да запазим утопията жива. Тя се развива. Това е общество от няколко хиляди  души, което значи, че NSK вече е по-голяма от Ватикана.

* ...Du bist unser, erhebe du dich (Laibach WAT 2003)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание