Пижами в подкрепа на НАТУРА 2000

Стотина представители на екологични организации се събраха пред НДК на протест срещу решението, което правителството взе по отношение на европейската екологична мрежа Натура 2000
17 фев 2007 16:44,
Пижами в подкрепа на НАТУРА 2000
Демонстрантите са нарекли протеста си "Първа масова разходка на природните луди". Снимка: БГНЕС

Стотина представители на екологични организации - предимно млади хора, се събраха пред НДК на протест срещу решението, което правителството взе по отношение на европейската екологична мрежа Натура 2000, съобщи БГНЕС.

Демонстрантите са нарекли протеста си "Първа масова разходка на природните луди" и са се облекли в пижами и спално бельо.

Някои от тях бяха залепили черно тиксо на устните си, а всички носеха жълти лепенки с въпроса: "Натура 2000 кой е лудият?"

Протестиращите обясняват тази форма на протест с това, че през последните месеци те са наричани от българското общество луди, заради вярата, че чрез протестите си могат да се преборят с финансовите интереси на инвеститорите в защитени и диви места от българската природа.

В декларацията си Съюзът на природните луди настоява да се зачитат правата му на малцинство в страната и да бъде осигурен резерват, който да има природа и където съюзът да упражнява правото си на живот. Освен това Съюзът на природните луди благодари на правителството на България за решението му, че страната няма нужда от природа.

Според един от организаторите, Цвета Христова, твърдението на премиера, че през оставащите седем-осем месеца нищо не може да се случи с природните богатства, изключени от Натура 2000, е невярно.

"Ние знаем, че пораженията върху природата могат да станат за по-малко от седмица, а до октомври всички изключени сега от Натура места най-вероятно ще имат общи устройствени планове и така според закона няма да станат част от европейската екологична мрежа, което обрича на унищожение българската природа“, заяви Христова.

Протестиращите се надяват, че Европейската комисия ще глоби държавата заради Натура 2000 и ще ограничи средствата за страната.
  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание