Пиратството ограбва... американците

САЩ губи от нас по 32 милиона долара годишно заради пиратска музика и софтуер
18 фев 2007 12:32,
Пиратството ограбва... американците
САЩ губят от нашите пирати по 32 милиона долара годишно. Снимка: Корбис
България все още е сред страните, в които интелектуалната собственост не се защитава, става ясно от годишния доклад на Международния алианс за интелектуална собственост, съобщава БГНЕС.

Страната ни все още е в т.нар списък 301, в който са включени 60 държавни територии, в които американският бизнес търпи значителни загуби поради незачитане на интелектуалната собственост.

В годишния доклад на Международния алианс за интелектуална собственост се посочва, че загубата от разпространението на нелицензирана музика в България е 7 млн. долара годишно, а от нелицензиран софтуер – 24 млн. долара.

В същото време процентът на нелицензираната музика е 75 на сто, а на софтуера – 69 на сто. Част от търговията с пиратски продукти е в ръцете на организираната престъпност, се казва в доклада.

Присъствието в списък 301 може да доведе и до налагането на икономически санкции на дадена държава от Съединените щати.

Международният алианс за интелектуална собственост препоръчва да се засилят действията срещу интернет пиратството, най-вече срещу доставчиците на интернет и лан-мрежите.

Трябва също да се увеличат средствата за борбата срещу компютърните престъпления, да се забрани уличната продажба на интелектуални продукти и предмети на изкуството, да се предприемат административни мерки срещу потребителите на пиратско съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание