"ГУЧА!" или голямото откриване. Ура!

Любовна история, яка свирня и балкански подправки откриват тазгодишното, 11-то издание на София филм фест. И ние подскачаме весело и в ритъм по случая.
1 мар 2007 12:28,
"ГУЧА!" или голямото откриване. Ура!
Снимки: София филм фест

Днес е голямото откриване на София филм фест в зала 1 на Националния дворец на културата с филма “Гуча!”. Лентата е копродукция на Германия, Сърбия, Австрия и България – в лицето на организатора на феста – Стефан Китанов, който е един от продуцентите.

Филмът е съвременна любовна история – нещо като балкански вариант на “Ромео и Жулиета”, само че – със забавен и щастлив финал.

В него главните герои са Ромео (в ролята – виртуозният тромпетист Марко Маркович – син на Бобан Маркович и част от неговия оркестър) и Жулиана (в ролята прекрасната и едва 16-годишна Александра Манасиевич).

Историята започва на две паралелни тържества. Там са два оркестъра от сърцати музиканти и, естествено, в един момент те, вместо да забавляват гостите, започват да се надсвирват. И циганският оркестър губи надпреварата.

В него е младият Ромео, който е във вечна борба за първенство с доведения си брат – син на шефа на оркестъра, който пък живее с майка му. Ромео е обезсърчен от несправедливото лансиране на брат си, но не може да направи нищо по случая – особено след като излага себе си и целия оркестър пред конкурентите – музикантите на Сачмо - в музикалната схватка.

И както тъжно си свири в гората, той изведнъж вижда красивата Жулиана. Тя е омагьосана от мелодията, която той свири, и двама се влюбват.

Проблемът обаче е, че Жулиана се оказва дъщеря на конкурента – Сачмо, който никога не би я дал на циганин. Така чувствата между двамата са заложени на нотен лист – или по-точно – Ромео трябва да надсвири Сачмо на фестивала в Гуча и само тогава русата му възлюбена ще бъде с него.

Изпитанието, съчетано със забраната, прави любовта между тях още по-силна и желанието да са заедно - още по-изгарящо – съвсем като балканска музика.

Затова на фестивала Ромео свири сякаш с две сърца – неговото и на любимата му. И това се оказва решаващо за победата.

Гуча е сръбско село, в което всяка година се провежда най-знаменитият фолклорен събор на духови оркестри. Там ще се разбере колко са силни чувствата на Ромео към Жулиана.

Филмът проследява цялата история до финалното надсвирване – всички комични балкански ситуации са съчетани по уникален начин с поетичните мисли и мечти за музиката на Ромео и огнените ритми на двата оркестъра.

Забавните случки са допълнитената и задължителна подправка към любовна история, която се разкрива по време на филма. Съчетани със страхотната актьорска игра и музиката, композирана от Деян Пейкович (изпълнена от духовите оркестри на Бобан и Марко Маркович и на Драган Ижнич), те умело вплитат емоцията на големия фестивал в личната история на двама влюбени и превръщат цялата смесица в страстен балкански мюзикъл.

Което е поредният аргумент да не изпускаш програмата с балкански филми тази година, защото наоколо, както и тук, напоследък се правят много добри филми.

А сега – беж да си купиш билет за откриването. Защото си заслужава, както се казваше в една реклама....

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание