Американски и европейски топ следователи проучвали Борисов

Конфиденциалният доклад срещу Борисов, на който се позовава журналистът Джеф Стайн в своята статия в CQ, е близо 200 страници, с много детайлно описани истории и връзки
9 мар 2007 15:22,
Американски и европейски топ следователи проучвали Борисов
Бойко Борисов покани американския журналист Джеф Стайн в София. Снимка: БГНЕС

Конфиденциалният доклад срещу Бойко Борисов, на който се позовава американският журналист Джеф Стайн в своята статия в “Конгрешънъл куотърли”, е близо 200 страници, с много детайлно описани истории и връзки.

Сред хората, които са извършвали проучването, има българи, включени за събирането на информация за връзките на Борисов със СИК и убийствата, но самото проучване е ръководено от американски и европейски топследователи, които са действали по поръчка на една швейцарска институция, обяви Стайн пред БНР.

“Нито една от моите информации не е получена от български източници от политическата сцена. Не съм говорил с никой от политическите опоненти на Бойко Борисов. Никой не се е свързвал с мен от България и не ме е окуражавал да пиша тази статия. Моята информация идва от неутрален източник, който е бил алармиран за господин Бойко Борисов и неговата роля като посредник между САЩ и България. Основата на статията е информацията от това конфиденциално проучване. Нито един български политик не е свързан с проучванията и публикациите”, заяви Джеф Стайн.

Според него той се е опитвал да говори с Бойко Борисов, изпращал е имейли и въпроси до посолството ни, но от там са го пренасочили да се обърне до кабинета на Борисов.

Докладът е около 200 страници и е дебел около 5 см. На въпрос дали тези топ-висши лица, които са правили доклада, ще потвърдят публично твърдението си, Стайн каза, че това е конфиденциален доклад и тези източници остават скрити за самия него. Но повечето от темите, свързани с финансовите връзки на Борисов с престъпленията и убийствата, които са извършени, са взимани от български бизнес доклади и полицейски дела.

Това, което трябва да се случи оттук нататък, е българските кореспонденти да питат на редовните брифинги в Държавния департамент или на брифингите в Белия дом за всички тези повдигнати въпроси, каза Джеф Стайн.

Авторът на статията в американското списание "Кънгрешънъл куотърли" за връзките на Бойко Борисов с престъпния свят - Джеф Стайн, е дългогодишен редактор и разследващ репортер, специализиран по въпросите на американското разузнаване, отбрана и външна политика.

През септември 2002 г. той става основател на CQ Homeland Security – ("Кънгрешънъл куотърли"- Вътрешна сигурност), където е и публикувана статията за Борисов.

Бивш офицер от разузнаването на сухопътните сили на САЩ във Виетнам, Джеф Стайн днес е редактор на CQ по въпросите на националната сигурност и колумнист в изданието "SpyTalk”. Той пише често за "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и е канен да коментира за телевизии CBS, CNN, MSNBC, Fox News Channel, BBC и радио NPR.

CQ Homeland Security е обновяван всекидневно интернет сайт на CQ - може би най-авторитетното списание за политическия живот във върховете на властта във Вашингтон.

През 80-те години Стайн е бил заместник-главен редактор за международните новини на агенция "Юнайтед прес интернешънъл" (UPI). Той е автор на няколко книги за разузнаването, сред които ''A Murder in Wartime: The Untold Spy Story That Changed the Course of the Vietnam War'' (1992 г.) и ''Saddam's Bombmaker: The Terrifying Inside Story of the Iraqi Nuclear and Biological Weapons Agenda'' (2000 г., в съавторство с Хидхир Хамза).

Столичният кмет Бойко Борисов покани американския журналист Джеф Стайн в София, съобщиха пък от пресцентъра на Общината.

В писмото, изпратено до американския журналист, кметът на София пише: „Във връзка с Вашата статия, отпечатана в „Конгрешънъл коутърли” Ви каня да посетите България в удобно за Вас време. Въпреки че поводът за написване на критичната публикация са предстоящите избори във вашата страна, замесването на моето име и името на България в публикацията по некоректен начин е неприемливо за мен като кмет на София и като български политик. Няма да влизам в подробности относно истинността на написаното от вас, но съм убеден, че само посещавайки София ще можете да промените представата си за живота в България и за нас - българите. При евентуалното си гостуване в нашата столица ще имате възможността да разговаряте с мен и да получите отговор на всички въпроси, които Ви вълнуват.”

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание