Опандизиха собственика на „АренаБГ“, антимафиоти готвят нови удари

Следващата седмица ще има "нови" събития и ще бъдат предупредени всички доставчици на интернет, обяви днес Явор Колев от Службата за борба с организираната престъпност
16 мар 2007 16:09,
Опандизиха собственика на „АренаБГ“, антимафиоти готвят нови удари
Явор Колев се закани за "нови събития" другата седмица. Снимка: БГНЕС

Антимафиоти арестуваха собственика на сайта "АренаБГ", обяви днес заместник-директорът на Столичното следствие Светослав Василев.

Той е задържан за 72 часа, за да не може да унищожи важни за следствието данни, тъй като срещу него са повдигнати три обвинения, едно от които е за спомагане на разпространението на детска порнография, съобщи БГНЕС. 

Администраторът на zamunda.net е привлечен също като обвиняем, но неговата мярка за неотклонение е “парична гаранция”.

Василев обясни, че са затворени торентите на data.bg. bol.bg и zamunda.net, а сега се предприемат и действия срещу arenabg.com.

Ръководителят на звеното за компютърни престъпления в ГДБОП Явор Колев съобщи, че са предприети мерки за спирането на торент-тракерите дори и в чужбина, както и от интернет доставчиците.

Според него през следващата седмица ще бъдат предупредени и LAN- доставчиците, за да предприемат действия за изчистването на пиратско съдържание.

Колев обаче не можа да отговори на журналистически въпрос защо от сървъра на data.bg все още могат да се свалят свободно материали с пиратско съдържание.

Василев поясни, че в момента се водят три следствени дела срещу собственици на домейни и на торент-тракери, а не срещу обикновени потребители.

Преследват се хора, които качват пиратско съдържание в огромни размери между 10 и 100 терабайта, каза той и добави, че не е възможно да се преследва огромният брой обикновени потребители.

Заместник-районният прокурор Христо Динев допълни, че в рамките на пиратското съдържание, което се разпространява през торентите, има и детска порнография. 

В рамките на операцията са направени обиски на 14 адреса, откъдето са иззети компютри, харддискове и дискови носители.

От Столичното следствие и Службата за борба с организираната престъпност заявиха, че ще бъдат безпощадни към всички собственици на сайтове, които поддържат на сървърите си незаконно съдържание, съобщи и Дарик радио.

Всички собственици на сайтове, които на 18 декември миналата година сами са подписали протоколи за това, че ще закрият торент-секциите си, и все още не са го направили, ще бъдат задържани от полицията, обеща Явор Колев от Службата за борба с организираната престъпност.

Следващата седмица, по неговите думи, ще има "нови" събития и ще бъдат предупредени всички доставчици на интернет.

Където има сървъри, сами да ги спрат и да свалят от тях пиратското съдържание, предупреди Колев.

От Столичното следствие признават, че над 90 на сто от трафика на Интернет България е свързан с обмяна на файлове и най-често домашните потребители избират квартални доставчици, за да гледат филми безплатно.

От АренаБГ пък излязоха с мнение, че торент обществото в България е отново "под обсада".

Доставчиците хостващи най-големите български тракери са подложени на незаконен телефонен натиск от страна на някои официални български ведомства и служби, казват оттам. 

Чрез нераглеаментирани методи се прави опит да им бъде внушено, че ако до 01.03.2007 г. не прекратят хостинга на тракерите си срещу тях ще бъдат проведени същите акции, като "тези срещу" ArenaBG.com от миналата година", твърдят от АренаБГ.

Засега на този шантаж се поддадоха единствено data.bg като затвориха торент секцията си, допълват от АренаБГ и уверяват, че сайтът АренаБГ.ком, който се хоства в град Фриско, щат Тексас, USA, отговаря на всички федерални и щатски закони.

--------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание