Учителите искат 100% увеличение на заплатите си

Няма опасност учебната година да не завърши, ефективните протести на учителите започват есента
18 юни 2007 12:07,
75
Учителите искат 100% увеличение на заплатите си
Синдикатите предлагат на министерството да започнат преговори за увеличение на заплатите. Снимка: Булфото
100% увеличение на заплатите на работещите в средното образование искат Синдикатът на българските учители, Синдикат Образование към КТ "Подкрепа", Независимият учителски синдикат, Съюзът на работодателите в системата на Народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование.

Това обяви Янка Такева, която допълни, че настояването им е увеличението да стане поетапно от 1 октомври тази година и от 1 януари догодина.

Средната брутна учителска заплата за 2007 г. е 404 лева.

Синдикатите предлагат на образователното министерство да започнат преговори по искането за увеличение на заплатите.

„Ефективните стачни действия ще започнат през септември, ако дотогава няма изпълнение на исканията“, каза Такева.

„Повече от хиляда учители от страната са подали молби за работа в чужбина - основно в Румъния, Великобритания и Скандинавските страни, заради ниските заплати у нас“, каза Самуил Шейнин - председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Според председателя на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов не съществува никаква опасност учебната година да не приключи за децата от горен курс.

Междувременно образователният министър Даниел Вълчев заяви, че със средства от системата на образованието от 1 януари 2008 г. заплатите на учителите могат да се увеличат със 100 лева.

„За това ще са необходими между 180 и 200 милиона лева, с които МОН разполага "от свиване на системата" - от съкращаване на учителски щатове и от закриване на училища в страната, допълни той.

Министърът каза че е внесъл доклад в Министерския съвет с искане за 25 на сто увеличение на учителските заплати.




Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Николай Илиев преди 16 години
ГОСПОДИН АНОНИМЕН,КАТО ЧЕТА ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ НАИСТИНА СЕ УБЕЖДАВАМ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ УЧИТЕЛИТЕ НЕ БИВА ДА ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ.ТОВА ЧЕ НЕ СТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛ НЕ Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ,ЗАЩОТО И ДА СТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛ ВСЕ ТАЗИ.КАКВО ЗАМЕСВАТ УЧИТЕЛИТЕ СЕ ВИЖДА НА УЛИЦАТА.АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЕ ХРАНЯ С ТОЗИ ХЛЯБ ЗА КОЙТО ПИШЕТЕ :))) А НА ВАС ДА ВИ Е СЛАДКО.ПРОБЛЕМА ПРИ ВАС Е РЕШИМ ОТ МЕДИЦИНАТА,МНОЗИНА ПОРАДИ ПАРАЛИЗИРАНАТА НИ ЗДРАВНА СИСТЕМА ОСТАНАХТЕ БЕЗ АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ И ЛЕКАРСТВА,НАДЯВАМ СЕ СКОРО И ТОВА ДА СЕ РАЗРЕШИ,ОСТАВА ДА ВИ КАЖА-ДЕРЗАЙТЕ.ОТНОВО ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА УЧИТЕЛИТЕ НО НА УЧИТЕЛИТЕ НА НА ТЕЗИ КОИТО СА ТАМ ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ :)))ИСТИНАТА Е ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ТОЛКОВА КОЛКОТО И ОТПУСНАТ И НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА НАПУСНЕ РАБОТА,ЗАЩОТО КАТО СЕ ЗНАЯТ КАКВИ СА УЧИТЕЛИ ГИ Е СТРАХ ДА ХОДЯТ НА ДОКТОР...:)
73
1
 
2
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 16 години
Уважаеми "slabakyt",Знаете ли колко е заплатата на учителя, който си е извоювал респект сред учениците? Същата като на другите, а може дори и да е по-малка... Защото в системата на образованието действа консервативния стил на мислене и действие. Младите хора - ако изобщо са сглупили да станат учители - държавата ще им плаща мизерно; Ако искат да се квалифицират - трябва сами да си платят курсовете /което поражда въпроса квалификацията на учителя в полза на кого е - на обществото или на учителя... *** че се състезавай със старите кадри - обучени на държавни разноски по времето на комунизма...Ето ти обяснението - едните имат уважението на учениците, а другите - уважението на системата. Ако не ти харесва - просто се махаш и на твое място идва някой, който дори и не знае за какво става въпрос...
72
1
 
2
 
! Отговори
slabakyt преди 16 години
Vsi4ki ,koito vzemame u4astie v tozi forum imame pravo !!! No , biha li mi kazali tezi, koito za6titavat usileno poziciqta na u4itelite , znaqt li kakvo ozna4ava dumi4kata RESPEKT ??? Kogato u4ih srednoto si obrazovanie , ima6e 4asove pri opredeleni u4iteli , v koito i muha da brymne ...se 4uva6e . I za6to ? Za6toto tezi hora si bqha izvoiuvali RASPEKT !!! ZATOVA ,VSI4KI U4ITELI, KOITO NQMAT RESPEKT...6TE BYDAT MA4KANI OT U4ENICITE IM !!! Daite im na tezi ne6tastni du6ici po 1000 leva zaplata,ta dano ....da se opravqt !!!
71
1
 
2
 
! Отговори
учителка преди 16 години
Как може да коментирате образованието ни ,когато сме завършвали държавна поръчка и са ни изпитвали професори и доценти! Аз сум с производствен профил но живея в малко градче , в което няма производство и за това съм учител. Щастлива съм с работа си и с такова удоволствие работя, защото уча децата на втората грамотност: компютърната.Удовлетворена съм от професионалното развитие на бившите ми ученици .Но какво е отношението на обществото към учителите?
70
1
 
2
 
! Отговори
бай хуи преди 16 години
Хора, забелязали ли сте как общуват с детето си- малк и трудно.Киртаците от Люлин, Левски и другите гета сигурно не ги виждат с дни. Но учителите са длъжни да бъдат в една стая с младежите.Учителите взимат безобразно малко, а са длъжни да правят доста- 1. стоят в стая с 30-тина идиотчета, пълни ***, които родителите им- също българи, не щат да погледнат вкъщи и смятат че учителите са длъжни за всичко което те са пропуснали между мастиките2. когато не се занимват с идиотчетата на родината, учителите проверяват класните на идиотчетата - вкъщи, при семейството си.3. Отделно имат графици за стоене в училищата по разни ваканции и мероприятия.4. Професията изисква и непрекъснато съобразяване с *** от Министерството- нови учебници писани за *** от ***, посещения на високопоствени лелки и пр. политически коректностиТака че *** Илиев просто не е в час- и капс лока в мозъка му е закрепен с пирон.С 300 лева и социален статут на прокажен даскалите са герои.
69
1
 
2
 
! Отговори
UglyUser преди 16 години
За грешките си знам и те са само доказателство за това колко "добра" е била учителката ми по български. Не мога да пиша добре и си го признавам.Извадил съм само тези, които направо са променили думата до неознаваемост.За телепатия няма да говорим, не я ползвам :)Знанията ми както казах са дошли най-вече от тези учители и преподаватели, които се броят на пръстите на ръцете ми, а те наистина знаеха много повече отколкото тези които днес са в училищата.Относно езика: Уважавам българският език, уважавам и мнението си, това което казвам са мойте наблюдения и от там и мнението ми. Ясно съм подчертал, че става дума за това какви са били мойте учители и затова правя тези изводи.Що се отнася до заплатата ми - да получавам си я срещу работа, проверават ме и шефа и държавата, и ако объркам нещо не ми се разминава леко. А кой наблюдава учителите и им държи сметка за това как се държат?Кадийски, радвам се че децата ти са ученолюбиви,да са ти живи и здрави. Но замислял ли си се колко от това се дължи на учителите ? Давали ли са им някакъв стимул, разкавали ли са им нещо различно от учебника и колко от тях го правят ?
68
1
 
2
 
! Отговори
mm преди 16 години
Според мен учителите са си в правото да протестират и да искат увеличение на заплатите.Ами да ви кажа ако не сте забелязали още,че от ден на ден възпитанието на децата става все по-зле и по-зле.Представяте ли си 20-30 такива деца на главата на 1 учител?!Направо вредни трябва да им се плащат, а родителите да се санкционират за лошото възпитание на децата си!!!
67
1
 
2
 
! Отговори
кадийски преди 16 години
а колкото до грешките ти, те са повече, отколкото си мислиш: "по-долУ" "учебникЪТ", препинателни знаци като запетаи не са от особено значение за теб (за справка български език за 7-ми клас).Който не уважава собствения си език, няма как да уважава собственото си мнение или мнението на другите.
66
1
 
2
 
! Отговори
кадийски преди 16 години
ugly user, нещо не ми стана ясно от твоя пост. като например на какво основание получаваш месечното си възнаграждение ? заради сините ти очи ли ти го дават ? - не - заради придобитите ти знания и умения, а откъде са дошли те, може би по телепатичен път ? Сега малко за слабите оценки в училище - едно отговорно и интелигентно дете няма как да получи слаба оценка, моите например досега не са ми носили вкъщи под 5. а сега малко за проверките, по твоята логика, всеки един работещ трябва да бъде проверяван за компетенциите си в определен период. тук вече съм съгласен - да - не само учителите - всеки един работещ трябва да бъде проверяван. и недей да слагаш "множеството учители" в един кюп. генерализирането е признак за ниска култура
65
1
 
2
 
! Отговори
UglyUser преди 16 години
Извинявам се за грешките по -доло но в последния абзац:базиправи - да се чета базирани и"Ученика може всеки да го..." да се чете " Учебника":)))
64
1
 
2
 
! Отговори
UglyUser преди 16 години
Съжелявам че трябва да ви го кажа но на мен лично учителите и преподавателите, които наистина си разбират от работата, и са ми преподавали се броят на пръстите на ръцете ми. На тези хора ще съм благодарен цял живот, но на онези, а те са мнозинство, които ми пишеха слаби оценки, само заради това, че съм им доказал че грешат, а това вече не се брои на пръсти, са мнозинство. Затова не се сърдете гостпода учители, но вие трябва да бъдете проверявани по няколко основни точки всяка година:- психическо състояние- педагогически умения- и знание Трабва да бъдете изпитвани, защото повечето деца са самоуки, вие им давате минимални знания, базиправи се изцяло на учебника, а това вече не е достатъчно. Имах един учител и той казваше така: " Ученика може всеки да си го прочета, аз съм тук за да ви науча на това което ще ви е полезно и го няма там. "
63
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
sas-чо, дете мило, когато излезеш от наркозата - тогава сядай да пишеш. все пак за възрастта ти е опасно да прекаляваш с наркотиците. и недей да защитаваш г-н николай ли какъв беше. *** като него не могат да осъзнаят, че всяко едно постижение в живота им се дължи на учителя. кой го е научил да пише, да чете, да говори и общува на този език, да смята ? кой го е научил да шофира ? извънземните ли ? не са извънземните - учителите са, така че си помисли преди да обидиш учител, защото всъщност обиждаш себе си, като пораснеш ще го разбереш това. другото, което не могат да проумеят *** като него е, че именно това отношение към образованието беше заложено от управляващите последните 17 години, за да се появят такива като теб, нихилизирани, и неграмотни, дрогирани зомбита, които не осъзнават в каква *** живеят. историята показва, че е имало периоди, в които се е разбирала важността на тази професия, и именно тогава държавата е имала просперитет.
62
1
 
2
 
! Отговори
sas преди 16 години
Оппппаааааа!Още една обидена учителка.Много умно и точно го е написал Николай Илиев.А кой има нужда от лечение....със сигурност не е г-н Илиев:))))))
61
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
г-н Илиев, определено имате нужда от лечение, такова потресаващо "невежество" е възможно да има само при физическо увреждане на мозъка или психическо заболяване. Не работя като преподавател, но именно учителите са тези, които замесват бъдещото общество, както се меси хляба с който вие г-н Никой се храните всеки ден. Жалко е, че все още се множат такива като вас, игнориращи ***, които не могат да проумеят важността на тази професия. Извинявам се на всички учители от името на този ***.
60
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
da vi kaja u4ih v BG i si misleh 4e obrazovanieto nie e na nivo, no za sugalenie ne e taka.u4itelite v BG ne se interesuvat ot u4enicite si. Ocenkite se pi6at sprqmo kakuv tate i kolko pari ima mama!!!Ne sum 4ula za nito edno dete koeto daje i pri otli4ni ocenki v u4ili6te da ne si spuka zadnika ot uroci predi kandidatski izpitiVse pak za6to nikoi ne durji na u4itelite dokolko ocenkata koqto sa nqpisali e realna ili e blagodarenie na drugi faktori......predlagam ot dogodina predi vsqka matura vseki u4itel da oceni u4enicite si predi da gi predstavi i ako mejdu ocenkata koqto im e dal toi i tazi koqto sa polu4ili ima pove4e ot 15 procenta razlika na celiq klass sledva uvolnenie bez pravo da prepodava pove4e Estestveno 4e maturite trqbva da sa napraveni po podobie na izpitite sled 7 klasstova e 4estno da vidim dali nqma da im stiga vremeto za celiq u4ebnik???i dali 6te se radvat na proletni, zimni i pro4ie vakanciidali 6te si krqt telefonite ili 6te otgovarqt na vseki vupros na vseki u4enik dori i prez no6ta koto moqta klasna (estestveno izvun BG)
59
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
това взе да заприличва на комшийска свада :))))))))))))))) в крайна сметка форума е за мнения :))))))))))))))) и наистина не разбирам защо, когато парите се намесят в отношенията ,хората веднага си показват зъбите .. грозно е :) това сериозно - мир ????:))))))))
58
1
 
2
 
! Отговори
lllllllll преди 16 години
Gospodin Anonimen,vie qvno samo s kirilica si slujite i drug ezik,osven bylgarski veroqtno ne polzvate.:)Redno e da si pomislite dali v celiq svqt klaviaturite imat i kirilica.:)
57
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
ще трябва да ви разочаровам ,но не работя в училище :))))))))))) и съвети за правопис от човек ,който дори и на кирилица не пише не приемам :))))))))))))))))))))))) хайде лека вечер :))))))))))))))))))))
56
1
 
2
 
! Отговори
llllllll преди 16 години
Anonimna,zashto ne se podpishesh s imeto si?Zashto ne napishesh v koe uchilishte rabotish?A kato gledam pravopisa ti-i 40 leva na mesec sa ti strashno mnogo.
55
1
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 16 години
чета и не мога да повярвам !!! хора осъзнайте се !! стига злобяли !!ваканции,100 дни отпуски,2 работни часа --- луди ли сте ..... само някой ,който е работил в тази сфера знае какво е -напрежение ,отговорност.. аз нивото на образованието ,не винете учители ..все пак образованието е свързано с възпитанието -за съжаление учителите не са присъствали в живота на децата ви през първите 7 години или бъркам ?тъй че стига плюли и се запитайте ,дали когато сте осигурили храна ,маркови дрешки и кинти на децата си всичко е ок ? как вие мотивирате децата си? в крайна сметка училището не е зоопарк .истината е че заради целият този труд и нерви,който полагат учителите децата ви поне да вземат диплома за средно ,заплатите са им безбожно ниски ...от страни е прекалено лесно .. хайде някой да иде в училище и да изкара 8 учебни часа и след това да го питам дали ще иска да се върне отново там ?тъй че уважаеми ,хората са си прави да и искат ,но кой ли ще ги чуе ,господин Вълчев,който и хал хабер си нямате от образование !!!!!!!!!!!!

Спонсорирани публикации