Във Варна изследват безплатно за хепатит

Акция за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С ще се проведе във Варна по инициатива на националното сдружение за борба с хепатита “Хепасист”
3 юли 2007 16:53,
Във Варна изследват безплатно за хепатит
Снимка: Булфото

Акция за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С ще се проведе във Варна по инициатива на националното сдружение за борба с хепатита “Хепасист”.

Целта на акцията е да се повиши информираността и нивото на диагностика сред групи от населението, които са изложени на по-голям риск от заразяване с хепатит В и/или хепатит С.

Изследването е предназначено за мъже и жени на възраст от 18 до 55 години, които не са се изследвали скоро за хепатит В и С, както и за хора, които са били изложени на един или повече от рисковите фактори за заразяване с вирусите на болестите: претърпяна операция, кръвопреливане, татуировка или пиърсинг, посещение при стоматолог, козметик и др. с ниска хигиена на труд, рисков сексуален контакт и др.

Изследването за хепатит С се извършва с капка периферна кръв и резултатите стават готови за няколко минути. Изследването за хепатит В се извършва с венозна кръв. Всички желаещи да се изследват ще бъдат информирани за това. Всеки пациент ще може да провери резултатите си на мястото на акцията на следващия ден, след като е дал кръвна проба.

Пациентите ще могат да получат информация и по телефона – на горещата линия на “Хепасист” 0700 10 515 (след края на акцията, всеки делничен ден между 10 и 17 часа, на цената на градски разговор за абонати на БТК от цялата страна), както и на интернет сайта на сдружението www.hepasist.org (след 10 юли 2007 г., вторник) в секцията “Провери резултата си”.

При положителен резултат от изследването, както и за всякакви въпроси, свързани с хроничните вирусни хепатити – профилактика, диагностика, лечение и др. пациентите могат да се свържат с медицински консултанти на горещата линия на сдружението 0700 10 515 (всеки делничен ден между 10 и 17 часа). Представителите на медиите също ще имат възможността да се изследват анонимно и безплатно за хепатит В и хепатит С.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание