Нотите на моя живот

Той е Максим Ешкенази. Диригент е. И по мнение на по-компетентни от мен – един от най-добрите в света. А е само на 32...
11 юли 2007 09:15,
11
Нотите на моя живот
Това е Максим. Да, той е диригент. Снимка: Личен архив

Използвайки абревиатурата на Frequently asked questions /FAQ/, в Dnes.bg пуснахме нова рубрика.

Само че тук тя се казва Ф.A.Q. и означава Friendly asked questions /Приятелски зададени въпроси/. Това е рубрика, която в която си говорим с готини и известни хора и им задаваме въпроси. Някои по-неудобни, други – по-малко. Но винаги приятелски.

По-важното обаче е, че тези хора отговарят искрено и накрая всички са доволни. Демек – сготвили сме приятното и полезното на едно място, а кулинарният шедьовър го поднасяме на вас.

--------

Той е Максим Ешкенази. Диригент е. И по мнение на по-компетентни от мен – един от най-добрите в света. А е само на 32...

Животът му е музика откакто се помни... Първо Консерваторията, после Академията. После някакси логично печели пълна стипендия и заминава за САЩ, където прави магистратура – за да бъде не просто добър диригент, а един от най-добрите. Учи и цигулка. От десет години живее в L.A., но често се прибира в България – обикновено по разни приятни за ухото проекти.

Причината да бъде на страниците на Dnes.bg  е един такъв проект, единствен по рода си и нереализиран досега в България.

В сряда, 11 юли, ще можете да видите Максим пред Народния театър. Не, няма да играе шах, нито ще разходи кучето си, каквото и без друго няма...

В 20 часа там ще започне концерт под открито небе с участието на Максим и братовчед му - Веско Ешкенази - концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър.

Kак ставаш?

Обикновено ставам без да си чуя алармата – будя се сам. И винаги около осем и половина – девет, автоматично. Ако имам проект като този, се будя без аларма. 

А как лягаш?

Надявам се – не сам. Иначе си лягам късно. Обаче от друга страна поспивам следобед.

Разделя ти деня на 2, почиваш си и може да ти действа много ефикасно след това. Вчера си легнах в 3 и станах в 7:30.

Със или без захар?

Обичам захарта. Вкусничка е. Със захар.

Какво четеш в тоалетната?

Списания за самолети или партитурите.

С коя глава мислиш?

Предпочитам с горната. Опитвам се непрестанно. Трябва да ти прзная, че има моменти, в които бъркам, но, за щастие, те са все по-малко...

Какво разхождаш?

Долната, ха-ха. Не... Куче нямам, въпреки че винаги съм искал, но имам подозрения, че с моята работа и с работата на приятелката ми то просто ще умре. Разхождам приятелката си.

Кого наби последно?

Ами като съм бил седми клас май набих някой. Определено имах някакви такива импулси, въпреки че не съм супер-побойник.

Кога не искаш да се събуждаш?

Не искам да се събудя, когато цялата Земя вече я няма. Не искам да съм този, който е онзи.

Къде и какво би си имплантирал?

Бих си имплантирал чип в ръката, с който да ми се записва всичката информация, ДНК, рентгенови снимки, всичко на едно място. Ако някой ден трябва да ме разпознаят кой съм или ако нещо стане, катастрофа например, да се знае всичко, каква ми е кръвната група, какво ми е правено и т.н.

Какво ти казват гласовете?

Прав си, не си прав, да, не....Кошмарно е, едно решение не мога да взема.

Какво би направил, ако си всемогъщ?

Бих направил така, че да настъпи пълен мир на Земята...Хора няма да се убиват помежду си от ревност, по финансови причини... Ще направя така, че всички да се обичат, а също и цивилизацията да преуспява научно и културно.

Искам да има прогрес в културата, защото това западна напоследък. Ние с този човешки потенциал можехме отдавна да сме на Марс и да ядем кебапчета. А ние харчим пари за оръжия...

Кога те гони безсъние?

Преди големи проекти като моя... Когато си замесен силно в организацията. Основно по работа - за щастие...

Коя е най-мръсната дума?

Омраза. Всичко друго някакси може да се оправи. Първоизточника на всички мръсни думи е омразата. А когато е казано със сексуален подтекст, то си звучи добре така или иначе. Няма лошо.

Кога си доволен?

Музиката е нещо, което най-много ми доставя удоволствие. Напълно облечен.

А задоволен?

Като станат нещата. Горният въпрос дава отговор на всичко.

Какво е Интернет за теб?

Средство за комуникация. Използвам го, за да говоря с родителите си. Чета новини. Но не влизам в интернет, за да играя игри или да ходя по чатове.

Самодостатъчен ли си си?

Определено се чувствам добре сам със себе си, но сме направени така, че цял живот да си търсим половинките. Знам, че не съм последният прототип и не съм завършен, но съм щастлив.

Имaш право на три желания. Кои са?

Имам само едно - да съм всемогъщ. Мерси за другите две.

Жена с дълга коса, жена с къса коса или без жена?

Ето това е най-красивата жена за мен. Става и отива до бюрото си, където ми показва снимка на приятелката си. Тя е американка и се казва Джорджия. И е адски красива.

Работата е забавление или забавлението е работа?

И двете.

Tи си?

Аз съм този, който е онзи. Аз съм аз... Не бе, кой съм аз... Ами сложен въпрос е това. Аз съм човек, който осъзнава, че има някаква дарба да забавлява хората и се стремя да съм максимално полезен.

Понякога мисля, че ми се получава, понякога си казвам, че съм луд и нищо не става. Но в повечето случаи съм доволен.

За Максим - визуално

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 16 години
Голям шемет !
9
0
 
1
 
! Отговори
Bobo преди 16 години
Gestoko e! Mnogo e guzi a i mnogo conntry! Ima edin mexicanez, koito sashto minava za nai-dobria dirigent i sviri neshto na zigulka. Ima dori mnogo megdunarodni nagradi i kolekzii ot instrumenti Stradivarius. Milioner e i bashta mu sponsorira prezidenstki kampanii. Neka da mu pugelaem na nashia mnogo uspehi v tvorcheskoto poprishte na dirigent i nai-veche slava!
8
0
 
1
 
! Отговори
edin ot ostanlite преди 16 години
Стоян номер 2. И точка по въпроса.добре че поне този е малко по-умен и по-хубав ;)
7
0
 
1
 
! Отговори
bubu преди 16 години
Поздравления за FAQ! Най-после някой да се сети, че всички ние, българите, имаме и качества, за които си струва да се говори. И че само положителната ни енергия ще ни измъкне от калта. Ами че хайде, активирайте я!
6
0
 
1
 
! Отговори
анонимен 2 за ананон преди 16 години
Абе, ***, вземете се гръмнете с тази игра вече. Тук не е място за такива глупости. Ако ще коментирайте, давайте! Хубаво би било да си направите изводите докъде сте стигнали във вашето развитие, щом сте опряли чак до тук с тези идиотщини.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
вижте товаhttp://s3.bg.bitefight.org/c.php?uid=22439
4
0
 
1
 
! Отговори
redordead преди 16 години
"Животът му е музика откакто се помни... Първо Консерваторията, после Академията" - аз аз досега винаги съм си мислил, че академията и консерваторията са едно и също нещо - явно средното музикално училище се нарича "консерватория"...
3
0
 
1
 
! Отговори
Mac преди 16 години
nqmam nabludeniq vurhu tvorchestvoto mu (zatova dovechera shte sum pred Narodnia teatyr, no momcheto vchera (v slavishow) se durja kato besen amerikanski teenager po vreme na divo party vkushti, dokato roditelite mu sa v golEmata provincia. Adski neadekvatno. Chicho mu slavi puk beshe reshil che si porka s boyko borisov vkushti i zabravi che e v nacianalen efir
2
0
 
1
 
! Отговори
г-жа Ешкенази преди 16 години
.. да ми падне тази палка.. Леле, ще останат само трици..
1
0
 
1
 
! Отговори
дженифър преди 16 години
този ако ми падне...само...искам да дирижира бетовен върху мене, и сте му викам да си размахва палката диригентска по-дълбоко и по-дълбоко. довечера съм пред театъра...лелеле максиме. супер интервю.