Бруталяги, кръв, секс и ирония

"Grindhouse" на Тарантино и Родригес така ни размазаха с литрите кръв, насилие, остроумие и як хумор, които се леят от екрана, че още се събираме парче по парче и се кефим, че не сме умрели от смях
18 юли 2007 13:18,
24
Бруталяги, кръв, секс и ирония
Снимка: www.grindhousemovie.net/

Честно казано, изобщо не очаквах толкова да се изкефя на новото от тандема Тарантино – Родригес. Последните им неща някак не ме грабнаха толкова, колкото шедьоврите от 90-те и почти не очаквах да направят нещо ново и брутално.

И тези дни направо се размазах като видях какви са ги надробили.

Не, честно, ако някога си бил фен на Тарантино или Родригес, просто трябва да гледаш Бибрутално! В оригинал - Grindhouse – по името на специализираните кина в САЩ, които през 70-те години прожектират така наречените exploitation филми - кунг фу, хорър, италиански хорър, sexploitation, blaxploitation, спагети уестърни.

В еxploitation филмите доминиращи теми са насилието, сексът и кръвта, като основната им идея е да шокират с големи количества и от трите.

Е, двамата режисьори наистина разцепват с много от всичко и ни сервират един (или два, ако ги гледаш отделно) адски забавен продукт, сготвен с необходимите съставки за да е неповторим вкусът на яденето – яко кръв, смърт, секс и оригинални диалози. Не знам какво повече да искаш...

Вярно, има някаква вероятност да се поразочароваш от "Разходка смърт" (този на Тарантино), но тя е само в случай, че нямаш никакво чувство за хумор и хич, ама наистина хич не си падаш по феминистко-момичешките разговори.

Защото първата част от Grindhouse е съставена предимно от забавни диалози между тийнейджърки и екшън с елементи на преследване. А, и късчета стари филми на Тарантино, но ние отдавна сме свинкали с умението му да се самоцитира.

В Бибрутално: "Разходка смърт" две сладки стада от по 4 мацки си говорят, пътувайки из Америка, докато по петите им е Каскадьорът Майк, чието хоби е да схрусква малки задници и лакирани крачета и да ги прави на меле в пътни катастрофи.

Психясалият чичка обаче е малката и зловеща връзка между двете части на филма, а сиропът и черешката на лентата са всъщност самите мадами – които си заслужава да видиш и чуеш.

Истинският екшън става едва в края на втората част, където има забавна гонка с коли и наистина странен и зловещ финал.

И не се опитвай да отгатнеш какъв – първо не е важно, и второ – най-якото на филмите на тандема е, че рядко можеш да очакваш каквато и да било логика.

И ако този филм е иронията към седемдесетарските поучителни секс-хоръри, то пробвай само 20 минути от Родригес, за да видиш що е то ирония и брутална изродия.

"Бибрутално: Планета Страх" е заигравка с филмите за зомбита и екшъните. Започва със секси танц на стрийптизьорката Чери (Роуз Макгоуан). Междувременно се намесва тайният биоексперимент в някаква страшна военна база около малко градче в Тексас.

Експериментът по погрешка заразява жителите на селището и околностите и ги населява с кръвожадни зомбита.

Сюжетът е динамичен, в него се намесват шерифът на градчето, запален барбекю-готвач, комично сериозният Брус Уилис като шеф на зомбитата, Марли Шелтън като доктор Дакота Блок (персонаж, който участва и в двата филма), Фърги от Black Eyed Peas в епизодична роля на лесбийка, която в последствие остава без мозък и с половин черепна кутия.

Участват и доста други персонажи, всеки от които прибавя тонове черен и кървав хумор в бруталията на Родригес.

Филмът има размазващо много кръв, която тече, пръска, маца и шурти от екрана, много насилие, малко секс (супер неочаквано решение, което прекъсва единствената секс-сцена с надпис "Загубена ролка") и наистина адски качествена ирония към класиките в жанра.

Абсолютно всяко клише, за което се сетиш, там е, показано е по най-класическия начин и в този кретенски смешен контекст просто никога няма да можеш да го видиш като "сериозно".

Двата култови момента с еднокраката Чери и детето на Марли Шелтън просто ме довършиха и изгониха двамата дядовци, с които бяхме в салона по време на прожекцията.

Така, сама и в екстаз от яката идея, си догледах филмчето. И го препоръчвам. Не на хора със слаби сърца, да сме наясно. Трябва да сте силни, за да издържите на кръвта, мрака и цинизма.

А, и като стана дума – и двата филма са в trash традицията на B-филмите.

Разфокусирана картинка, грешки и прескачания на кадри, рязка смяна на бленди (във филма на Тарантино смяната на цветовете беше адски готин ход, почти като в "Трафик").

Краят на "Бибрутално: Планета Страх" е наистина вълшебен. Крайна равносметка за Grindhouse – не си изгубих времето. Което е чудесно...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Чип преди 16 години
Goldsword,Драги говориш като абсолютен сноб. Вярно е че Тарантино е интересен режисьор и има оригинални хрумвания, но не може да излезе от холивудските си рамки \с това се е образовал - холивудски филми\. Трудно ми е да си представя че може да направи филм от рода на "Живота е прекрасен" - просто такъв тип сценарии в холивудския конвейр не съществува.
22
0
 
1
 
! Отговори
алек то преди 16 години
Като гледах и двата филма ми стана ясно защо е преведен така. Честно казано мога да разбера хората, които не са харесали филмите (особено Планета Страх). Първо за Тарантино - ми филма си е абсолютно Тарантиновски и на феновете му ще им хареса със сигуност. Наистина сюжетът е доста "по-скромен" от това, което сме виждали досега от него, но като изпълнение си е от - до. За Родригес - това определено ще е доста по-спорната част :) Аз като отидох да го гледам, знаех много добре на какво отивам - филм тип "От здрач до зори" или "Десперадо" (в никакъв случай "Деца Шпиони"). Точно това и показа филма - това, което ме изненада е хуморът (много черният хумор), пародията, иронията, които бяха толкожа натрапчиво набити през целия филм, че аз просто съм се СЦЕПИЛ от смях!! Откровено мога да кажа, че филмът ми направи много по-силно впечатление (положително) от частта на Тарантино. Две фрази изключително подхождат на този филм - "е няма такъв филм" и "кърти мивки". Работата е наистина да хванеш настроението на филма през първите 10-15 мин... ако не успееш, ще гледаш най-голямата боза на света. В залата, когато го гледах, имаше не повече от 15 човека общо - явно подбрана аудитория (фенове на Тарантино и Родригес), защото всички се смеехме заедно и нямаше един, който да си излезе или да направи *** коментар (което за жалост доста се случва в кино залите напоследък :( )
21
0
 
1
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Да,според Goldsword сме направо "балкански овце" и то само защото не харесваме американски помии,пък били те и "ирония" на хорор филмите...Този невероятно интелигентен форумец се изживява като някакъв своеобразен арбитер елегантиарум,който ни приканва да мислим,само защото си е въобразил,че който не гледа филми като посочения,не само че няма представа от изкуство,ами си е направо жив ***!...:)*** си ТИ,приятелю Goldsword,извинявай,че ти го казвам директно!Не ме учи какво да правя и не давай оценка на другите,защото всеки има право да изрази мнението си,пък било то различно от твоето!Бих ти пожелал да продължаваш да си гледаш каквито искаш филми и същевременно да се иззживяваш като някакво интелектуално явление,но,ако го направя,ще заприличам на теб,а не го желая ни най-малко!"Аз не съм съгласен с теб,но бих дал живота си,за да можеш свободно да изкажеш мнението си!" - Франсоа ВолтерНадявам се,името на автора ти е познато,въпреки че не е виден американски шоумен...:)
20
0
 
0
 
! Отговори
Goldsword преди 16 години
драги приятели , превръщате се в безмозъчна маса ,продължавайте да се радвате на скриптирания бълвоч който ви пускат от големия US брат и по добре да не коментирате изкуство от което си нямате хал-хабер . Тарантино е филмов гений , режисьор с огромен замах на въображението и най-важното - той никога не прави компромиси със собствените си идеи в името на няколко долара в повече . Интересно е мисленето ви : Щом филмът е различен от помията която гледам всеки ден значи е *** . :) . Тъжно ми е за такива като вас , вие НИКОГА няма да разберете НИЩО , но по добре да не коментирате защото се излагате много сериозно .ps. Раздвижете мозъчните клетки и се запитайте какво ми дава киното всъщност.
19
0
 
0
 
! Отговори
Уплашена и кървяща преди 16 години
Ама моля Ви се,уважаеми форумци,не критикувайте статията,защото така показвате липса на вкус!...Ах,този Тарантино,ах тези бруталяги,ах колко кръв,ах каква ирония!Ах,....(извинете,трябва да си сменя превръзката)...
18
0
 
0
 
! Отговори
дам преди 16 години
аз пък си умрях от смях на тоя филм, ама от оня смях дето го пускаш само на супер *** неща, дето не си и сънувал, че на някой могат да му хрумнат. Планета Страх - най-страшното беше, че все не му идваше края. Иначе супер постна игра, мнооого еднообразни (и типични) диалози, и нищо ново в идеите. Така и не разбрах тоя филм, като е заигравка какво иска да покаже - ужаси ли беше, пародия ли, нова версия на изтъркана история...нз.ама знам, че хич не си стурва. И накрая, да не ме обвините в снобизъм, ще кажа, че Sunshine Project примерно мн ми хареса, макар да отнесе страшна критика филмчето.
17
0
 
0
 
! Отговори
DarkDemon преди 16 години
Браво на авторката лично аз не съм ги гледал но след тая рецензия отивам да се Насладя на реките от кръв :ДИ да ви кажа няма нищо по разтоварващо за стресови ситуации от един филм с реки от кръв и мозък по стените,като четох горните коментари си мисля че има доста комплексари.Лично мен ме кефят такива филми щом мога да излижа жена докато е в месечен цикъл :Д няма да ми е проблем литрите кръв по екрана.Еленке продължавай в същия дух
16
0
 
0
 
! Отговори
Андрей Влахов преди 16 години
Уважаема госпожице Пенева,Четях бележките Ви с удоволствие, но не мога да се съглася с написаното за филма. Не съм в състояние да приема оценката Ви за Тарантино, един човек, спекулиращ с несъмнения си талант в името на голямата печалба. Насилието във филмите му е прекомерно за моя вкус, а и няма никакво оправдание за присъствието му, освен евтиният стремеж за заиграване с най-примитивните емоции. Това, че са продаваеми не ги прави по-добри. А и не трябва да се приемат готови оценки, особено когато става дума ного пари. Разбира се, това е едно изцяло лично мнение. Знам, че за вкусовете не се спори. Извинете ме, ако написаното звучи на места неучтиво. Не съм имал подобни намерения.
15
0
 
0
 
! Отговори
Sasho преди 16 години
Госпожо/г-це/ Елена, Вие добре ли сте?! Кога за последно сте посещавали психиатъра си! Ами що не почнем всички да се трепем по улиците и да си гледаме кървищата! С тази си статия вие допринесохте още малко за нравствената деградация на подрастващите, а и не само.
14
0
 
0
 
! Отговори
Ecb преди 16 години
Много тъжно, щом уж интелигентни жени започват да се радват на сцени с проливане на кръв, пък били те и "хумористични" (какъв ли хумор има в това някой да умре или да бъде осакатен?!). Утре, госпожица Елена, може да излезете на улицата с колата си, заредена с приятните емоции на "маестро" Тарантино, да отнесете две-три деца на пешеходната пътека, пък после да им се порадвате на кървищата... Помислете друг път като пишете, все пак тия статии се четат от доста *** и се възприемат не като нещо друго, а като символ-верую и еталон за поведение, в частност и по улиците. Спирам да пиша, защото вече не издържам - губи ми се вярата в човека, както е написал поетът...
13
0
 
0
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Ех,добре че не е хумор,а тумор!...:)Чувството ми за хумор не се влияе от оценки като твоите,така че си ги запази за себе си!
12
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Дано и филмът е толкова добър и си заслужава гледането. Май след "страшните филми" не се е появявала добра пародия на класическите хорър-и. Елена убедително доказва, че силната и страна са кино- и театралните прегледи. А на Frank мога да кажа само, че за да сравняваш Тарантино с чалга, трябва да си тотално ощетен от към чувство за тумор :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Козел преди 16 години
От статията се носи дъх на летен цикъл...
10
0
 
0
 
! Отговори
Мислителят преди 16 години
Прочетох тази статия и съм щастлив!Има известна надежда за този Свят - щом интелигентни и красиви жени като авторката са в състояние да се изкефят от...бруталяги, кръв, секс и ирония!:)))))))))))))))))))))))))))
9
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
Страхотни филми/филм. И всъщност на Тарантино доста повече ми допадна... Но пък Rocket Jump-a при Родригез разби :D
8
0
 
0
 
! Отговори
пъзлата преди 16 години
не разбрах кое по точно му е готиното да се гледат реки от кръв, брутално и целенасочено "садомазохистично" насилие, еднокраки стриптицьорки...боже хора после се чудим сериините убиици и изнасилвачи от къде са толкова изобретателни. Ако такива филми ми доставяха такова перверзно удоволствие щях да се замисля за психическото си здраве...! Но хора разни, иделаи различни!
7
0
 
0
 
! Отговори
X преди 16 години
Дали си заслужава този филм, се чудя... Откакто гледах "Kill Bill", съм много резервиран. Май добрия Тарантино си остана в 20- ти век. Ще видим, ще преценим... Само да не излезе като "Борат" - шум, шум, шум по медиите, накрая се поддадох и го гледах, и направих капитална грешка. Единствените моменти в които не ми се спеше, бяха тези, в които ми се повръщаше...
6
0
 
0
 
! Отговори
Taran преди 16 години
Досега бях фен на коментарите на Елена - даже бях сигурен, че е мъж, но след този слаб материал и по-специално "и второ най-якото на филмите на тандема е, че рядко можеш да очакваш каквато и да било логика." вече съм сигурен, че е ЖЕНА. Какво общо има този пол с Логиката - абсолютно нищо. Жената притежава интуиция.
5
0
 
0
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Ех,ianchefff,ianchefff...Личи си,че си интелигентен и културен човек!Какъв изящен стил демонстрираш само!Подобен род филми се измислят най-вече за такива като теб... А който все още не е заприличал на теб,като ги гледа по-често,ще заприлича!Сега си пусни Азис,направи си салатка и си пийни ракийка!...Може пък и да ти дойде настроение да поразсъждаваш!
4
0
 
0
 
! Отговори
l преди 16 години
Ako nqkoi 6te komentira avtorkata,to pone neka ima konstrukntivna kritika kum rabotata i...ne tupi predlojeniq.Ne 4e sum vpe4atlena ot stila i tuk,no pone mi dava qsna predstava kakvo da o4akvam ot filma i dali si struva da go gledam!