Първанов: Помилвах ги, защото са невинни

Няма в нашата нова история друга такава мощна проява на солидарност с българската кауза, заяви в специално обръщение по повод освобождаването на медиците ни президентът Първанов
24 юли 2007 19:21,
44
Първанов: Помилвах ги, защото са невинни
Подписах указа със съзнанието за невинността на медиците ни, подчерта Първанов. Снимка: Булфото

Няма в нашата нова история друга такава мощна проява на солидарност с българската кауза.

Това заяви в специално обръщение по повод освобождаването на българските медици президентът Георги Първанов.

Подписах указа със съзнанието за невинността на медиците ни; с разбирането, че истински справедливо можеше да бъде единствено оправдателното решение.

За съжаление, либийският съд не се съобрази с неоспоримите юридически и научни доказателства за невинността на медиците. Не бяха отчетени крещящите нарушения на човешките права на нашите сънародници.

И смъртната присъда, и трансформацията й в доживотна, прикриват истинските причини за възникването и разпространението на СПИН -епидемията в Бенгази, посочва в обръщението си президентът.

Да, в началото, при неговото възникване, българската дипломация очевидно е недооценила тежестта на проблема. Трябва да признаем, че дълго време институциите се лутаха в търсенето на подходяща тактика и средства. Анализът вероятно ще покаже от дистанцията на времето, че сме допускали и грешки. Нека историята да отсъди кой в каква степен е бил ангажиран, кой как е грешил. Аз няма да бъда съдник, заяви Първанов.

Според президента и българските, и чуждестранните медии са били един от мощните фактори на свободата- „ Те не бяха пасивни регистратори и наблюдатели. Те не само демонстрираха морален ангажимент, но и се превърнаха в истински участници и организатори на кампаниите за освобождаване на нашите медици.“

Успехът на каузата по спасяването на сънародниците ни стана възможен и заради солидарността на европейските ни партньори, заради съпричастността на приятелите ни от САЩ, Балканите, Русия, немалко арабски страни. Твърдите и категорични позиции на ЕП и ПАСЕ, активната дипломатическа работа на ЕК, подкрепата на държавните и правителствени ръководители от Франция, Великобритания, Германия, Италия, Австрия, Гърция, практически от всички страни-членки на ЕС беше особено важен фактор, посочи президентът.

„Накрая искам да се обърна отново към Кристияна, Нася, Валентина, Валя, Снежана, Здравко, Ашраф.

Зная, че преживяхте жестоки моменти. Повече от осем години от живота ви преминаха в страдания, в непрестанна заплаха за живота ви, под дамоклевия меч на едно ужасно несправедливо обвинение.

Вие издържахте. Вие сте истинските победители в тази битка за свобода и правото на достоен човешки живот. Вие показахте едни от най-силните черти на нашия национален характер.

Вярвам, че тук, в Родината, ще получите тази топлина и подкрепа, която досега поддържаше духа ви от разстояние.

Добре дошли сред нас!", заявява в обръщението си президентът Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
vazmuten преди 16 години
Към приятелчето "после ще ви кажа": всезнайко, можеш ли да ми кажеш, кога ще обявят режимите на СДС за престъпни! Тези правителства (на Ф. Димитров и ИВ. Костов) направиха за кратко време толкова поразии, колкото комунистите не направиха за 45!? Затова 1. 7 млн.граждани на България са в чужбина след "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" промени и не се връщат! Точно тези българи, вкарват повече от 500 млн. долара по официални данни(по неофициални - 2 милиарда), за да изхранват семействата си и родителите си! Ако ги няма тях, обикновенните хорица тук ще ядат само хляб и сол(виж цените на домата днес - 1.50 лв., а преди 20 г. - 0.10 ст.)! Стана по-зле от робовладелският срой, където ни върнаха тези нови мърлячи, които се бият отново за избори; да стават депутати и да хапват ефтини кебапчета и да се гушкат с апартаменти за др. стотинки. Да не говорим за участието в бордове на директори и възлагане на общ. поръчки на своите фирми, от които уж са излезли!!!След като осякоха, изнесоха и изгориха горите, залесени преди 1989 г., ще се пие вода от реката!Всезнайко - прогнозите са, че до 2050 г. България ще се стопи до 5 млн. души, а след 2100 г. - може да си върнеш турското самосъзнание, докарано от същата тази "ДЕМОКРАЦИЯ" и вятърат на промяната!!! Ще ти кажа един виц, който е перефразиран: когато Мерцедесът ти , модел CLK 63 AMG Cabriolet паркира до Мерцедеса CLK 63 AMG Cabriolet на дъщерята на Ив. Костов, ще разбереш, че ДЕМОКРАЦИЯТА е дошла!!!БРАВО на президента Първанов за указа на помилване на българските медици!!!
42
1
 
2
 
! Отговори
после ще ви кажа преди 16 години
През май 2000 г. Тридесет и осмото народно събрание прие Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Наследството на бившия комунистически режим обаче не бе разградено. Българското общество не наказа комунистите за престъпленията им, не ги отстрани от властта и политиката, позволи им да подменят истината за миналото и да установят пълен контрол върху медиите.И така БКП успя бързо да си смени името на БСП със същите хора на КОМУНИЗМА.Трябва непременно да се потърси морална отговорност за тези престъпления от БКП и нейната правоприемничка БСП, и наказателна отговорност от конкретните извършители на престъпления срещу човечността, за които няма давност.Каракачанов е рус, със склонност към напълняване, докато Първанов е брюнет, със склонност към оглупяване. Не е малко. От друга страна, човек трябва да е рядко *** (или нещо друго, но все така рядко), за да се върже на поплъзновенията на комунистическите тайни служби, както и на самата комунистическа държава, през далечната 1989 година. Та това беше време, когато дори и на най-тъпите и аполитични хора нещата им ставаха все по-ясни; времето на гладната стачка на поета Петър Манолов, на русенския комитет, на т. нар. неформални организации... А тия двамцата - в прегръдките на Държавна сигурност. Ега ти!... И между другото, как стана така, че съгласявайки се да станат сътрудници на Държавна сигурност в навечерието на мащабни промени, двама души - един никому неизвестен незавършил студент и един не по-малко неизвестен научен работник от пършивия Институт по история на БКП, веднага след промените развиват стремителна политическа кариера. Как става това, питаме?... Първанов в случая с неговите голословни твърдения като че ли щади истината. Затова нека на всяка цена да се публикуват всички документи от папката Гоце и нека да бъдат оставени хората, които имат внимание към този въпрос, сами да се справят с фактите. Според мен, що се отнася до Първанов, няма никакво значение дали той от страх (от страх!) се е съгласил да сътрудничи на тайните служби или от криворазбрана съзнателност. По-важно е, че пада сянка на съмнение върху чистотата на личната му политическа воля. Всички тия драматични и дори озадачаващи преобръщания: в ОКЗНИ срещу турците, после - наедно с турските ченгета от ДПС; първо в БСП срещу Запада, после пак в БСП, но вече със Запада. Какво е това? За какво говори това?... Това май не говори за лично политическо узряване, развитие или каквото там, това говори за политически промискуитет, ръководен от чужда воля. Трябва ли Първанов да си подаде оставката? - Да. Приемайки да бъде сътрудник, Първанов е станал човек на тоталитарния режим, на неговия репресивен апарат, на КГБ и на СССР. Неслучайно политическата му кариера започна в ОКЗНИ, което бе създадено от Държавна сигурност. Ако има политически морал, той трябва да подаде оставка. Първанов няма свой политически образ, няма принципи. Когато е била силна Държавна сигурност той е бил техен сътрудник. И аз питам тогава: Защо вие
41
1
 
2
 
! Отговори
burov преди 16 години
KATO KOMPENSACIA NA NASHIAT NAROD OBLACHEN OT SAVETSKA IADRENA CENTRALA PREZ 1986 GODINA RUSIA DA PLATI VMESTO NAS NA LIBIICITE !!! KTO KOMPENSACIA ZA PRICHINENITE SHTETI NA BALGARSKIA NAROD OT RADIACIATA , KOIATO SHTE NI MACHI OSHTE 50 -70 GODINI !
40
1
 
2
 
! Отговори
balgarche преди 16 години
TOIA PICH OT NOMER 11 ISKAM DA GO CHETA POVECHE VAV FORUMITE ! ISTINATA NI E NUJNA POVECHE OT VSIAKOGA ! KAKTO I ISTINATA ZA TOVA KOI PORACHA STRELBATA PO PAPATA ? KOI PORACHA UBIISTVOTO NA GEORGI MARKOV ? KOI SKROI KAPAN ZA MEDICITE NI I OSHTE MNOGO DRUGI GEROISTVA PODOBNI NA UBIISTVOTO NA LITVIENKO ! ISTINATA E NIAKADE TAM NA SEVEROISTOK ! MAI DA !!!
39
1
 
2
 
! Отговори
nqkoi si преди 16 години
Искам да го питам тоя умник според него каки политически умения са необходими за издаването на едиин указ за помилване, (всеки нормален човек независимо от естеството на работата му, би направил точно същото ). А относно това как президента бил доказал че ства за политик, ми това е най - големия възможен абсурд... Ако изобщо ставаше за нещо друго освен за некадърен служител на ДС отдавна трябваше да се добере до медиците и да ги върне в България
38
1
 
2
 
! Отговори
zoro преди 16 години
a we mno gluposti....nakoi hora izob6to ne mislat.ds 4ak...i toq anonimen...bate neznam kade jivee6 ma ...q si hodi na lunata...tam mai 6e ti e nai dobre.ti bez tova kato te slu6am si jivee6 na tvoita planeta..
37
1
 
2
 
! Отговори
x преди 16 години
Правинло постъпи президента!
36
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Браво на президента! Доказа на всички, че става за политик! Дано не се захване с друго, обаче. С тия принципи...
35
1
 
2
 
! Отговори
zarko преди 16 години
6АПКА СВАЛЯМ НА КАДАФИ ЗА ЕДНО-ЗНАЕ ДА УСТОЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА СИ,НЕЗАВИСИМО ОТ НАЧИНА
34
1
 
2
 
! Отговори
льольовци преди 16 години
все едно всичко ви е ясно. Гледайте си тия неща дето зависят от вас, че сте затънали в мизерия и оставете международните въпроси на политиците.
33
1
 
2
 
! Отговори
Petya преди 16 години
Анонимен, а ти как разбра, че са виновни....сигурно го пише в сутрешния ти хороскоп....кандидатирай се ти за президент и гии осъди на смърт чрез разстрел....аман от простотия
32
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
българите за поредн път доказват, че са едно лесноманипулируемо СТАДО, лашкащо се от едната крйност в другата - ЖАЛКО
31
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
vazmutena sam ot prostashtinata i selianiata na upravliavashtite i ot parvosignalnoto otraziavane na sabitieto ot mediite - lipsvat analizi sred preobladavashtata euforia
30
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
ГОЦЕ, а ти по какво разбра че са невинни, може би по разположението на звездите, а ?!
29
1
 
2
 
! Отговори
sexileidi преди 16 години
ima li zna4enie koi e bil v DS ?sled kato sestrite i Ashraf sa ve4e tuk?mnogo ste zle vsi4kite koito pluete DS!
28
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
13. - 24.07 21:35 - kam gosevistiteОт: LIDISZasto se surdite.plyete i kalnete kogato ne vsi4ki podkrepyame vas.Gose i ,,medisite..Vseki ima pravo na mnenie!Yd vi e 4e ne sme kato vas-godini manipolirani i lugani.4e ziveem v strani kadeto tova e absurdno da se slu4i i vsi4ki gosevisti zvu4ite sme6no!!!!Ти пък ама хич не си манипулиран, да знаеш. :))
27
1
 
2
 
! Отговори
Bili преди 16 години
Radvam se che medizite ni si doidoha v Balgariq, no si zadavam edin vapros! Tolkova mn. pari otidoha v Libiq za lechenieto na LIBIISKI deza, i v Balgariq ima mn. bolni deza koito sa obrecheni, imali pari i za tiah? Vseki znae otgovora i si kazva ne dai boge da mi se sluchva, zashtoto vseki tuk se opravq sam i pari za BALGARSKITE deza niama! VAZMUTENA SAM!
26
1
 
2
 
! Отговори
браво на марчевски, преди 16 години
едно мнение, което да ми хареса
25
1
 
2
 
! Отговори
zzzzzzzzzzzzz преди 16 години
ne moga da povqrvam 4e ima takiva hora kato N 25 kakvi gluposti govori toq 4ovek nie trqbva da se radvame 4e osvobodiha bg medici i prikliu4iha tehnite stradaniq v djamahiriqta
24
1
 
2
 
! Отговори
Za Viki преди 16 години
Viki,Viki.Mnogo si zle sramuvam se 4e ima hora v BG koito mislqt kato tebe.