Може би ще опростим дълга на Либия

Въпросът за либийския дълг към България и евентуалното му опрощаване е една от възможните форми за приноса на България към Международния фонд Бенгази, обяви днес премиерът
25 юли 2007 13:40,
37
Може би ще опростим дълга на Либия
Премиерът благодари на всички, които са ни помогнали за решаването на случая с медиците. Снимка: БГНЕС

Въпросът за либийския дълг към България и евентуалното му опрощаване е една от възможните форми за приноса на България към Международния фонд Бенгази, обяви днес премиерът Сергей Станишев.

Това е една от реалните и възможни форми. България ще участва активно в този фонд, не става дума за откуп или признаване на вина, а за хуманитарен акт, допълни премиерът.

Казусът с българските медици и заразяването на децата в болницата в Бенгази беше изключително труден юридически, политически, морален, икономически и международен въпрос. В един момент случаят се беше превърнал в толкова затегнат възел, изглеждаше, че никога не може да бъде разплетен. През всички последни години каузата за завръщането на медиците беше сред основните външнополитически задачи на всички институции, каза още той.

Не си спомням среща на български представител с който и да е по света, където тази тема да не е била повдигната и да не е искана подкрепа за нашата справедлива кауза, подчерта премиерът.

Премиерът отбеляза и ролята на членството ни в ЕС за успешната развръзка на случая.

С новия си статус успяхме да убедим нашите партньори от ЕК, ЕП, страните членки, че проблемът е принципен и засяга същността и ценностите на ЕС. Завръщането на медиците е едно чудо, което показва какво означава да сме член на ЕС, каза Станишев.

Станишев благодари на ЕК и нейния председател Жозе Барозу, на еврокомисаря по външни отношения Бенита Фереро-Валднер за личните им усилия за постигане на този резултат.

Нито една страна, която се е ангажирала, не бива да бъде изпускана, посочи министър-председателят и открои ролята на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Португалия.

Свободата и правата на гражданите не могат да имат цена. Ще потърсим и намерим подходяща форма за участието на България в Международния фонд Бенгази. Случаят има две страни – драмата на несправедливо обвинените медици и от друга страна - страданието на децата, които са заразени, което България никога не е подценявала, обясни Станишев.

Споразумението с Либия дава нови възможности за цялостно по-активно развитие на връзките между ЕС и Либия и в икономически план и по отношение на хуманитарно сътрудничество, каза още той.

На въпрос дали ще се създаде стратегия за предотвратяване на случаи, подобни на този с нашите медици в Либия, премиерът отговори, че трудно може да се говори за обща стратегия, но този случай ни е научил на много.

Имаше упреци, че държавата се е забавила с изтеглянето на медиците ни. Няма да коментирам дали е имало грешки, важното е да се поучим от опита, заяви той.

Външният министър Ивайло Калфин от своя страна обясни, че хуманитарната помощ за Либия се състои в изграждане на болница в Бенгази, подготовка на специалисти, предоставяне на оборудване, стажове на либийски лекари в европейски страни.

Основно е насочена към осигуряване на лечение на децата, заразени със СПИН и създаване на капацитет в Либия да се бори с болестта.

Калфин обясни, че първата рамка на споразумение е била предложена от британските ни партньори, когато за пръв път се е събрал форматът ЕС-САЩ-България през март 2005 г. Рамката е включвала решение за завръщането на сънародничките ни без признаване на тяхната вина и хуманитарен ангажимент към семействата на децата в Либия.

До края на 2005 г. успяхме да привлечем и Либия в този формат. Този формат и пакетът, по който работихме се допълни с поемане на политически ангажименти на ЕС към Либия, каза външният ни министър.

Той добави, че въпросът е нямало да се реши без съдействието на либийската страна. Той подчерта и ролята на президента Георги Първанов в диалога с Либия и неговото посещение в Джамахирията. Освен на най-високо равнище се е поддържала връзка и на експертно ниво.

След произнасянето на смъртните присъди през декември миналата година имахме известна липса на контакт. Няколко месеца Либия е отказвала да изпрати свой представител на срещите. През март и април ние сме инициирали срещи между зам.-външните министри Чаушев и Обейди, за да възстановим диалога, като за тези срещи не се е разбрало в медиите.

През изминалите 6 месеца на практика беше направен големият пробив, добави Калфин, като даде за пример посещението в Либия на еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, на бившия британски премиер Тони Блеър, за да се стигне до отмяна на смъртните присъди от Висшия съдебен съвет на Либия.

Последната седмица на основата на вече договорения пакет за хуманитарна помощ е бил необходим допълнителен натиск той да се реализира, за да не изгубим инерцията.

Решителни са били посещенията на Сесилия Саркози и Бенита Фереро-Валднер. В последните 2 дни идеята беше да се сложи точката и да се завърнат медиците в България.

В този момент беше решаваща френската подкрепа и на ЕС, посочи Калфин. Той отново заяви, че до последния момент до излитането в 7 ч. на медиците не е било сигурно дали няма да се появи нова пречка.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
NeDoVolen преди 16 години
izchetoh samo kokmentarite.statiqtq ne.komentar-9-loch za men.komentar 20-bravo!!!za ostanalite-aplodismenti!na esen ima dva momenta:vsichki da glasuvame ili NE!!!!A ZASHTO NE,STE RAZBEREM,AKO DOKRETAME DO PODOBNA ESEN???
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
A GENOTCIDA SI E GENOTCIDBSP NE DAVA PARI ZA PENSIONERI, U4ITELI, LEKARIBSP GI DAVA NA LIBIA, IRAK, A NA BALGARINA MU OSTAVA ZADALJENIETO DA PLA6TA TOZI DALGOSTANALITE SREDSTVA SE IZNASIAT V 4UJDI BANKI OT DRUGARI KATO VALIO TOPLOTO? R.OV4., LUKANOV, OT BIV6I VISADJII, SIKADJII, MUTRI OT IPON i dr.TOVA 6TE PRODALJAVA DOKATO GLASUVAME ZA TIAXTE PRITEJAVAT VSI4KI SREDSTVA ZA MANIPULIRANE, NASTROIVAT NI EDIN SRE6TU DRUG,S DREBNI POVI6ENIA NA ZAPLATITE V TOZI ILI ONZI SEKTOR NA IKONOMIKATA.VREME E KAKTO KAZVAT TEZI OT NARODEN FRONT za BALGARIA DA GLASUVAME NA ESEN VSI4KI SRE6TU BSP? GERB i DPS
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ISTINATA O6TE NE E IZLIAZLA NA IAVELITCA SVARZANI S BSP 7TE POLU4AT PROTCENT OT OTPUSNATITE NA LIBIA SREDSTVAPITAM DRUGARITE OT BSP ZA6TO NI IZPRA6TATE NA RABOTA V LIBIA, A LIBIISKITE LEKARI 6TE PRAVIAT STAJOVE V EVROPABALGARINA ZAPALVA DUPKITE V TIAXNOTO ZDRAVEOPAZVANE ZA MIZERNI PARIDA NO BSP NI DARJI ISKASO I NE ISKA DA PRAKTIKUVAME V EVROPAINA4E KAK 6TE VZIMA PROTCENTI OT NA6ITE LEKARIRABOTE6TI V GERMANIA? FRANTCIA ILI DR EVROPEISKA STRANAKAK 6TE ZIZAT POLKOVNITCITE OT" EXSPOMED" KRAVTA NA NA6TE MEDITCI
33
0
 
0
 
! Отговори
ицо преди 16 години
Докога ще ни лъжете. Уж тоя платил оня платил , а накрая се оказа , че ние сме си откупили *** уж били невинни. Откупихме ги , подарихме им жилища , дадохме им помощи , стипендии на децата им , осигурихме им работа и почивка и т.н. Mного скъпи са тези престъпнички. ЗА ВСИЧКИ Е ЯСНО ТОВА Е ВАШИЯТ ЕЛЕКТОРАТ.ЩЕ ВИДИМ НАЕСЕН КОЙ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ВАС . СИГУРНО САМО *** ТУРЦИТЕ И *** ТЕ СА ВИ ЛЮ БИМЦИТЕ ЗА ТЯХ СА ВСИЧКИ ПРИВИЛЕГИИ В БЪЛГАРИЯ
32
0
 
0
 
! Отговори
ANONIMNA преди 16 години
Tova koeto ni se struvahe miraj ve4e e fakt .Ni6to ne me iznenadva tolkova kolkota zavista koiato eskalira .
31
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
Na kolko vuzliza toq dulg 4e da im go opro6tavame?
30
0
 
0
 
! Отговори
Omilangos преди 16 години
либия *** и веро - да гният в Пъкъла, съдбата да ги накаже, за злините които извършиха.
29
0
 
0
 
! Отговори
karavelov преди 16 години
ZASHTO E TOIA HUMANIZAM BE SERIOJA ? NE E LI PO HUMANNO DA SE GRIJISH ZA SOBSTVENIAT SI NAROD ?! NARODA GLADUVA I NEDOIAJDA ! NAPRAVO MIZERSTVA ! HILIADI BOLEDUVAT I UMIRAT ZASHTOTO NE MOJE DA SI KUPUVAT LEKARSTVA ! OTNOSHENIETO VI E NAPRAVO GENOCID SPRIAMO NACIATA ! A TI MI GOVORISH ZA HUMANIZAM ! PFFFFFFF..........!
28
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
toz mnoo ze da se izkazva naposledak...
27
0
 
0
 
! Отговори
popeye преди 16 години
Кажи човече, кое не разбираме освен това - след целия oмазaн с л...а и рядко щастие театър, започнаха сега да си показват алчните ръчици и каде искат да бръкнат и може би да дадат на някой друг а после той на тях да бутне! Под булото на хуманизма и разчитайки на широкото и добро българско сърце, способно да прощава и поема удари използват момента, емоционален наистина - който не иска да помогне значи не е бърлгарин - муцка е целия спектакъл. Думи няма. Скоро цифрите ще заговорят...Кажи ако има нещо интересно което знаеш - говори, осветли ни! Ку!
26
0
 
0
 
! Отговори
saga преди 16 години
Vie znaete li izobshto za kakvo stava vapros,pone malka predstava-mai ne nali.Predlagam da govorim za temi koito znaete(nadiavam se ima takiva).Ne se habete prosto taka.
25
0
 
0
 
! Отговори
Spaseto преди 16 години
Леле леле колко мука има на тоя свят. Няма такава ***. Абе ей, гаврят се с нас и ни *** като животни ние гледаме пари да им даваме.
24
0
 
0
 
! Отговори
MM преди 16 години
Тоя човек излезе най-железен и печели все повече уважението ми. Такъв държавник да имаше НеРеБе-то! Ама няма!
23
0
 
0
 
! Отговори
Aquarius преди 16 години
за такива изказвания трябва не само оставка, ами и гражданство да се отнема. нямата такова безгръбначие. но явно има нещо което не знаем - тайно, в софииското поле е бил открит нефт, и сме забогатяли страшно много. що пък да не вземем да опростим дълга на разни бедни бедни изнудвачи...че да вземат да си купят един френски изтребител в повече.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вчера като раказваха медицинските сестри за това как са излезнали от затвора казаха, че френския посланик е отишъл да ги изкара. Много ми е интересно в коя дупка си е бъркал българския та не е отишъл да си свърши работата, която преди 8 години трябваше да свърши.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
сори, ама бих казал, че си я заслужва, кажи какво прави за да промени съдбата си
20
0
 
0
 
! Отговори
budilnik преди 16 години
bulgarino sabudi se,robuva6 do smarta si i decata ti 6te robuvat i tehnite deca sa6to,i na tazi 4erna po tezka ot turska robij krajne i se vijda.NE RAZBRAHTE LI 4E LIBYYSKIJ DALG E JOBOVETE NA BESEPERITE OTDAVNA.SABUDETE SE I TIKNETE TEZI RAZBOINICI V ZATVORA DOKATO NE IZPOVRA6TAT KRADENOTO.A KRADENOTO E MNOOOOGO.TE VI OTKRADNAHA JIVOTA JDRAVETO,NERVITE BADE6TETO VI.I ZA NAGRADA VI SE PODIGRAVAT.I NEKA,HAK VIE.ZA6TOTO SPITE I STE ZOMBITA,ZATOVA KATO ROBI 6TE JIVEETE I KATO ROBI 6TE UMRETE.SLOJETE KRAI NA TEZI IZDEVATELSTBVA I GAVRI,BULGARSKIJ NAROD NE ZASLUJAVA PODOBNA SUDBA.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ha-ha Stanishev bil gaz, mnogo iako kazano, pak az ot dosta vreme se 4udeh na kvo to4no mi miaza - bravos za sravnenieto
18
0
 
0
 
! Отговори
popeye преди 16 години
Недоумявам...:''Имаше упреци, че държавата се е забавила с изтеглянето на медиците ни. Няма да коментирам дали е имало грешки, важното е да се поучим от опита, заяви той...."ОТНОВО НЕ СЕ КОМЕНТИРА ЯВНАТА НЕКАДЪРНОСТ И ГОВЕЖДА ЗАБЛЕЯНОСТ НА РОДНИТЕ ВИСШИ ПОЛИТИЦИ И ИЗБРАНИТЕ ДА ПОМАГАТ И ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА!!!! Няма виновни! Съдба. Станало каквото станало! Нека да забравим!Малко от малко да се бяха очовечили за толкова години, някаква искра съвест да блесне, тц..... Не мои туй дето не е поливано с чиста вода да даде чист плод, или поне да беше облагородено...Последствията обаче са за сметка на целокупния народ! Цъфнал и вързал като кисела круша на сиромашка нива.*** и наглоста и дебелоочието... Мишки и *** ни управляват, хахаха!!!! Смях през сълзи от джоба на всеки!!!И в многолелеяния ЕС продължаваме с пълна пара в стария стил - нито един осъден, нито един посочен за виновен политик за цялата мизерия и престъпления - вятър и мъгла!С извинение към дамите, но путювци ни управляват - не мъже!!! Сухари и сополанковци. А че са продажни, е ясно, но сега и нас взеха да продават като разменна стока, нашия труд и усилия за техните грехове...Да са живи и здрави, дано до дълбоки старини та да имат шанса да доживеят оценката на историята и обществото за делата си!
17
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Прочети повечко какво означава "НЕСЪБИРАЕМ", съобрази го със събитията, които така или иначе се случват и тогава пиши!А що се отнася до БСП, те трябва да отговарят не само за това, а и за много други неща (пенсионни фондове, банки и т.н.)