Завръщането на Никита

Големият руски режисьор Никита Михалков се завръща в киното с нов филм, вече е класиран за състезателната програма на Филмовия фестивал във Венеция
16 авг 2007 15:20,
Завръщането на Никита
Снимка: www.trite.ru

Никита Михалков се завърна с нов филм след 8-годишно прекъсване на режисьорската работа. Лентата се казва “Дванайсет” и е римейк на култовия “12 разгневени мъже” на Сидни Лъмет от 1957 година .

В оригинала латиноамериканско момче е обвинено в убийството на баща си и поради предразсъдъци всички заседатели моментално го обвиняват за виновен. Един от тях обаче се усъмнява и постепенно убеждава останалите в правото на презумпция за невинност.

Михалков е пренесъл действието на филма в Москва и Чечения. Обвиняемият е чеченски младеж, обвинен в убийството на доведения си баща – руски офицер.

Действието не се развива в съда, а в училищна спортна зала и на строителна площадка. Освен това 12-имата актьори са непрекъснато заедно в кадър. Снимките завършват с нападение на чеченски бойци над мирно население и тези сцени най-вероятно ще станат лайтмотив на лентата, твърди руската преса.

Филмът се класира и за конкурсната програма на Филмовия фестивал във Венеция. Михалков вече е печелил голямата награда на фестивала през 1992 година с филма “Урга, территория любви”. Участието му тази година е доста обещаващо – най-малкото защото на фетивала рядко се класират римейки и се залага над самобитното и авторско кино.

Така или иначе, не си представями точно Михалков да е направил нещо различно от това. Руската преса съобщава, че новият му филм е много различен от оригинала и цялата тематика, която присъства, е пречупена през съвременната действителност, като са се старали да постигнат максимална обективност...

Фестивалът във Венеция е от 29 август до 9 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание