Скритата епидемия от Хепатит С?

Световният ден за борба с хепатита - 1 октомври - се посреща с високи нива на недиагностицирани инфекции, показва ново изследване
1 окт 2007 14:38,
3
Скритата епидемия от Хепатит С?
Снимка: Булфото
Световният ден за борба с хепатита - 1 октомври - се посреща с високи нива на недиагностицирани инфекции, показва ново изследване.

Лидери от международни агенции и общности призоваха на специално събитие в България за увеличени усилия за подкрепа на национално ниво и препоръки на ниво Европейски съюз по отношение на вируса на Хепатит С (ВХС), с цел да се гарантира своевременна диагностика, превенция, лечение и грижи, свързани с ВХС, за всички нуждаещи се.

Ние призоваваме ЕС и националните правителства, спешно да признаят Хепатит С за най-голяма заплаха за общественото здраве, добави Надин Пиорковски, президент на European Liver Patient Association.

Ново изследване на Central and Eastern European Harm Reduction Network (CEEHRN) за Световния ден за борба с хепатита очертава най-значителните несъответствия между тестването и диагнозата на ВХС в европейските страни.

Едва между 10% и 40% от хората с ВХС знаят за своята инфекция, съгласно данни от различни части на Европа – включително Чешката Република, Германия, Холандия, Полша и Обединеното кралство.

При липсата на информация и тестване в Европа, заболяемостта и смъртността от ВХС инфекции се увеличават и ще продължат да се увеличават през следващите десетилетия, сподели Джефри Лазарус от Световната здравна организация.

Ефективното управление на ВХС в Европа е невъзможно без по-голям ангажимент за решаване на проблемите на интравенозните наркомани (ИВН). В европейските страни между 20% и 90% от новите случаи на ВХС се идентифицират измежду бивши или настоящи ИВН. Въпреки това, основаните на доказателства мерки за превенция на ВХС и за намаляване на свързаните с наркотици вреди остават недостатъчни, особено в Източна Европа.

За да са още по-объркани нещата, ИВН често се изключват системно от съществуващите програми за лечение на ВХС. Нашият отговор на хепатита ще се провали, ако ние се провалим при работата с наркоманите, сподели Симона Меркинайте от CEEHRN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не асоцирайте мигновено хепатит С веднага с наркотици! Това е изключително грешно за нашата българска реалност! Всички знаем как здравните работници- лаборанти сестри, зъболекари не слагат ръкавици и не внимават. Да не говорим че до поне 91 година кръвта не се е изследвала за този вирус! А за тези които са болни и искат да получат информация или да си споделят проблемите има форум ***.hepatitis-bg.com Това е форума на всички болни от хепатит В и С в България!И хепатит В и хепатит С са много ама много сериозни болести. Само да спомена че годишно 1 милион човека умират в следствие на вируса на хепатит В, което е супер жалко при положение че е предовратима болест. За хепатит С не знам колко умират но се предполага, че има над 170 нил хронично болни! Но цифрата е далеч по-голяма за жалост. Да се надяаме че скоро ще има и ваксина за хепатит С защото проблемът е много сериозен. Доста по-сериозен от СПИН, но хората още не са дорасли да разберат опасността на хепатитите защото хората не загиват веднага а след 10-20 години....
1
0
 
0
 
! Отговори
tonita преди 16 години
ne sam narkomanka, no sa6to sam nositel na HCV. Preminah uspe6no le4enie s Interferon, za koeto sam blagodarna na Bog i na vsi4ki, koito bqha do men. Trudno mi be6e da se preborq s neinformirani li4nosti, koito 6tom 4ueha za zabolqvaneto mi vednaga me slagaha v grafata"narkomanka". Jelaq uspeh na vsi4ki, koito se borqt s tova kovarno zabolqvane