Евро или Euro

България се надява въпросът за изписването на общоевропейската валута на български да бъде решен на днешната среща на ЕС в Лисабон
18 окт 2007 17:41,
12
Евро или Euro
България държи изписването на единната европейска валута да е на български език - "евро". Снимка: BBC
България се надява въпросът за изписването на общата европейска валута на кирилица да бъде решен на започващата тази вечер двудневна неформална среща на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС в Лисабон.

„Правим всичко възможно въпросът за изписването на еврото на български език да се реши днес, когато ще бъдат разгледани и останалите нерешени въпроси, каза вицепремиерът Ивайло Калфин.

Според него въпросът за еврото е технически, а не политически въпрос.

Позицията на България е изписването на единната европейска валута в официални документи на ЕС на български език да бъде на кирилица - "евро". Това обаче среща възражението на Европейската централна банка, която е категорична, че всички страни от ЕС трябва да изписват паричната единица по еднакъв начин "еуро".

Българските аргументи са, че в Договора за присъединяване на България към ЕС общата валута е записана "евро", както и че страната ни внася нова азбука в ЕС - кирилицата, която е третата официална азбука в съюза.

За позицията на България беше изказана подкрепа от редица страни, както и в португалското председателство на ЕС има разбиране, че трябва да се намери бързо решение.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който е в българската делегация, водена от президента Георги Първанов съобщи, че на срещата се очаква да бъде одобрен текста на Договора за реформа на ЕС, който трябва да замени предишния проект за Европейска конституция.

Евроконституцията бе отхвърлена на референдуми във Франция и Холандия през 2005 година.

След като окончателният вариант на договора бъде одобрен, той ще трябва да бъде официално подписан на церемония в края на годината и да бъде ратифициран от всички страни-членки преди изборите за Европейски парламент през 2009 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
iyiuvigy преди 16 години
Bravo "ROLAND",kefi6 me!
10
0
 
0
 
! Отговори
Luboto преди 16 години
Не беше ли тази "новина" в този сайт преди един - два месеца? Много тъпо от ваша страна Днес...
9
0
 
0
 
! Отговори
мушморок преди 16 години
ами аз предлагам спорната буква да отпадне, както границите в съюза. Няма да й викаме на валутата Еуро или Евро, ами само Еро! така няма да има за какво да спорим...
8
0
 
0
 
! Отговори
uuvugbi преди 16 години
mnogo qsno che evro kvo e tova euro na balgarski se kazva evropa a ne europa kakto na povecheto latinski ezici kvo iskame nishto osobenno tva si e savsem normalno
7
0
 
0
 
! Отговори
айдук преди 16 години
Левро е най-добре :-)
6
0
 
0
 
! Отговори
!! преди 16 години
не ми пука как ще му викат... това са спекулации
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ние сме свикнали де надупваме на всекиго.Днес Еуро, Ойро и как ли не, утре Зофия вместо София, и накрая Болхария или ***, продължавайте така да отстоявате езика си пред ЕВРОПА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Уж уважават различните култури в ЕС, ама май не съвсем...
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Наистина УЙРО е по добре!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
естествено, че трябва да е еВро ! какво е това еуро.. родния език не искат ли да ни сменят тия европейци ???
1
0
 
0
 
! Отговори
roland преди 16 години
Предлагам "УЙРО" - непреводимо е, но носи дълбок подтекст - из в-к Дневен Труд