КНСБ: Стачката успя

„Протестите хвърлиха огромен камък в блатото на управленската немощ и безхаберие за бъдещето на образованието“, заявяват от синдиката
5 ное 2007 13:24,
110
КНСБ: Стачката успя
КНСБ определя завършилата учителска стачка като успешна. Снимка: Булфото
Завърши най-масовата и най-продължителната отраслова ефективна стачка в историята на България. Това се казва в позиция на КНСБ, разпространена от синдикалната организация.

Според синдиката българските педагози и работещите в училищата и детските градини са изнесли своя „открит урок по демокрация” по улиците и площадитe, отправяйки единния си, солидарен, тревожен, но категоричен вик за достоен труд и достойно заплащане.

Българското общество било разтърсено из основи, защото през последните 6 седмици над 150 хиляди учители и непедагогически персонал изригнали единни и залели страната с протести.

КНСБ определя стачката като успешна, защото "хвърли огромен камък в блатото на управленската немощ и безхаберие за бъдещето на образованието", защото успяла да извади на светло тревогата на унижения учител, негодуванието на недоволния родител и притеснението на неучилия ученик.

„Стачката доказа, че всички искат промени, които да доведат до мотивирани и добре платени учители, осигуряващи качествено образование на децата в училище, без допълнителни уроци извън него“, допълват от синдиката.

КНСБ благодари на президента Георги Първанов за конструктивната му роля при намирането на изход от създалата се ситуация.

От синдикалната централа отчитат, че независимо от неподписаното с кабинета споразумение, стачката постигнала: осигуряване на 470 млн. лева за образование през 2008г, увеличаване на единния разходен стандарт за ученик от 933 лв. на 1151, увеличение на работните заплати на всички в отрасъла с 18 % от 1 ноември , поетапно увеличение на два пъти от януари и от юли догодина, с което средната брутна работна заплата за педагозите да достигне 650 лв.

От КНСБ упрекват правителството на Станишев, че не е подходило към преговорите с необходимата политическа воля, отговорност и социална чувствителност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Дона преди 16 години
Синдикатите не си свършиха работата в тази стачка,бяха подкупени или заплашени-незнам,само те си знаят.Жалко,защото така отблъснаха учителите.А учителите си зададоха въпроса:Защо да работим като учители,не е ли врвме да напуснем и ние тази даржава?
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Докладвам Ви, че заповедта е изпълнена незабавно и Castor бе разстрелян за назидание! НФБ и даскалеску ще бъдат изпратени в Белене!Служа на партията столетница!"ст.лейтенант КУКУ
107
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
Castor, щом ви се воюва.... ето ви българска армия, записвайте се, взимайте един калашник и отивайте да стреляте талибаните.....аз пък си мислех че уж сте представител на `най хуманната професия`, пък то се оказахте най обикновен наемен убиец, който само потяга редици, води войни, наказва предатели......вие сте си сбъркал професията.... вижте в армията, наистина, там такива неъпгрейднати ментално ги харесват много, може и младши сержант да ви направят......
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ние не сме се предали. Сега ще си починем и напролет с нови сили и синдикати ще продължим. Синдикатите не подписаха споразумението, защото на нас то не ни хареса.
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
До КНСБ КТ "Подкрепа" СБУ Господа! Към вас имаме няколко въпроса: 1. Защо ни вдигнахте на стачка? Основният аргумент учителите да напуснат класните стаи и да оставят учениците си на улицата беше унизителното ( и според вас!)заплащане на техния интелектуален труд. Нали !? 2. С чие пълномощие променихте първоначално заложените параметри от споразумението между нас и вас!? Като калпави жонгльори артикулирахте в публичното пространство цифри и проценти. Объркахте хората! Объркахте и себе си! Нали!? 3. Каква беше цената на която ни предадохте? Настояваме да знаем колко струваме?! Ние, които останахме без всякакви доходи и докрай отстоявахме достойнството си , а вие ни смачкахте! Нали!? 4. Спите ли спокойно , господа! Защото учителите одавна не спят, защото си лягат и стават с мисълта за своите ученици, за пропуснатия материал и за това - как настроеното срещу тях общество ни плюе и унижава! Нали?! 5. Защо позволихте правителството в лицето на Министър-председател Станишев, кабинетният лакей Вълчев и диригентът на агитката Ахмед Доган от най-високата трибуна в държавата и продажните медии да се гаврят и присмиват на най-лъчезарните, най-интелигентните, най-възпитаните стачкуващи? Това го видя и призна цяла Европа! И това проспахте, господа! Нали?! 6. Защо се съгласихте с МОН, че учителите са тези, които трябва да направят реформата в образованието?! Та ние сме редници , Господа! Кой войник определя тактиката и стратегията на войната! Войникът може да предаде генерала, но генералът не трябва да предава армията, защото ще бъде разстрелян. Как постъпи нашият Генерал !!! Той просто трябва да бъде разстрелян! Нали!? 7. Защо спряхте стачката? Обикновенно всяко примирие завършва с подписване на споразумение. Вие какво подписахте?! Или кокалът се оказа много по-сладък от очакванията ви! Нали?!8. Знаете ли какво следва , Господа? Ние ви напускаме! Да си лидер е призвание! Лидерите падат първи, а вие абдикирахте от " потъващия кораб"! Нали знаете кой бяга пръв - мишките , Господа! Нали?! На предателите с неуважение!
104
0
 
0
 
! Отговори
XYZ преди 16 години
На КНСБ трябва да му намерят огромен ***, който да *** непрекъснато заедно с Подкрепа. Така ще се чувстват живи, тъй като останаха без членска маса.
103
0
 
0
 
! Отговори
Вал преди 16 години
Борба!? Срещу кого ще се сражавате, че броите войните в редиците си?!Знаете ли колко много са медицинските специалисти и занимаващите в бранша?! А, да споменавам ли останалите браншове - хлабопроизводство, млекопроизводство... ами пенсионерите, а децата като група малко ли са?!Нямам нищо против битките, които водите...само се съмнявам в интересите на "вашите пълководци" - синдикатите. Явно учителите, като най-изпълнителниталната прослойка в обществото изпълняват добре по сбъркана мутивация....
102
0
 
0
 
! Отговори
Castor преди 16 години
Mai ti si ne4iq ma6a. I 6to ne si v psihiatriqta? Mai sa te iztyrvali! Golqma zloba golqmo 4udo. No te uverqvam...borbata edva sega zapo4va...do 5 godini u4itel 6te e mnoooogo mnooogo prestijna profesiq! 6toto trudno se rita sre6tu tolkova hora.
101
0
 
0
 
! Отговори
Castor преди 16 години
Bqha re6ili da dadat dosta po-malko, skypa:-) 50% ne e tolkova zle kato na4alo!
100
0
 
0
 
! Отговори
Castor преди 16 години
Samo taka, kolega! Bitkata prodyljava!
99
0
 
0
 
! Отговори
Вал преди 16 години
През цялото време на стачката се питах онези учители, които не са членове на сидникална организация.... с тях какво става. Или може би няма "черни овце"?! Всъщност "извоюваното /а, то всъщност е онова, което решиха да им дадът/ на всички ли ще се даде...дори и на несидикалноприобщените ли?!
98
0
 
0
 
! Отговори
Вал преди 16 години
След това изявление ми става ясно, че учителите просто са използвания "електорат", синдикатите да покажат, че още са живи. Учителството обаче се прие много на сериозно и реши, че са нещо повече от "електорат"... Сега дано им стана ясно къде им е мястото... Не самите учители, а синдикатите им казват дали са доволни от "извоюваното" или не.... Щом "татковците" синдикалисти са доволни - преподавателите няма къде да мърдат )))
97
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
драги мой, като наспамиш навсякъде няма да станеш по прав :)))отговорих ти в другата тема......вземи чети малко, пък после пиши, по малко ще се излагаш така....
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Даскалеску,защо не си на работа мишко утрепана?
95
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Престанете с вашите манипулации, инсинуации и *** квалификациите! Те не ви правят по умен! Научете се да бъдете по-толерантен към мнението на другите.С поздрав НФБ.
94
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Здравей приятелю!Изпуснал съм голям цирк тук...Жалко ,че синдикатите са ви предали, но човек се учи от грешките!Все пак дадохте хубав урок на управляващите, а и на другите *** в тази страна!
93
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
Даскалеску, разбрахме че си прихванал доста от твоите подопечни, но не е нужно да се опитваш да го предадеш и на другите......първо се научи да не лъжеш, след това ще стигнем до отговорността за собствените ти действия и прехвърлянето и върху другите.....верно големи маши сте на батбойко, даже като него почнахте рунтавата вълна да ви пречи за всичко :)
92
0
 
0
 
! Отговори
shihan преди 16 години
за управленските решения, вземани в публичния мениджмънт, най-характерното е, че не се знае поради какви причини, защо се е решило това, а не онова. Политици, ръководител на синдикати и администратори крият, докогато могат, какво са решили, а след като се узнае, не намират за цивилизовано да ги разпитват в смисъл "а не беше ли по добре..." По нахалните дори не се свенят да поставят пред свършен факт цялата държава. Както стана сега със стачката, и по напреж - когато Парламентът буквално бе принуден да потвърди едно взето на тъмно и както се оказа изключително и дълготрайно губещо за публичните финанси на държавата решение за замяна на един публичен дълг с друг, новоемитиран. Всички, които си позволиха да оспорят замисъла на хищните юпита, решили да пожертват!!!? финансовата си кариера на Запад със скромна служба в полза на народа, бяха оплюти като местни икономисти, неразбиращи нищо от глобални финанси. Е местните - не само икономисти, а всички НИЕ продължават да плащат, без да са разбрали защо, тъй като дискусия по въпроса НЕ БЕ ПОЗВОЛЕНА, а юпитата се бетонираха политико-икономически и пазарно, вместо да им се потърси сметка, както биха сторили в уважаващите себе си държави. Не е тиня само в образованието затова има политически привкус бунта на учителите.
91
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
По-добре да се бориш и да не спечелиш нищо , отколкото да си седиш в нищото , и да си траеш , рая такава . А за загубата на децата си , оплачи се на Дънди и Серго Пора .
90
0
 
0
 
! Отговори
абв преди 16 години
Панихида за умрелите ялови кочове като теб, сладурчо! Гяв-гяв-гяв, ррррррррррррррррррррррррррррррррррр! Гиди овчоглавецо, марш при куку!