Трагедия

Българският кораб “Ванеса” с 11 души екипаж - 10 българи и един украинец, потъна в Керченския пролив; противоречиви информации за спасени и загинали
3 яну 2008 17:01,
15
Трагедия
Снимка на кораба "Ванеса", направена от НТВ /Русия/

Българският товарен кораб “Ванеса” с 11 души екипаж, от които 10 българи и един украинец, потъна тази сутрин в Азовско море в района на Керченския пролив.

По последна информация от българското транспортно министерство, до момента са намерени трима моряци от потъналия кораб - един жив и двама загинали.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че спасеният български моряк, който на борда на украинския кораб "Меркурий" е пристигнал в пристанище "Кавказ", e разпознал единия от загиналите си колеги. Според него, това е Георги Желев.

Спасителите са открили и още два плота с моряци, на единия е имало четирима души в термокостюми, а на другия - само един. Няма яснота за състоянието им.

Във водите на Азовско море, на мястото, където потъна плавателният съд, е забелязан и термокостюм, но без моряк.

Засега е ясно, че името на спасения моряк е Николай Димитров Димитров, втори механик на кораба

На „Ванеса“ са пътували капитан на кораба - Мирослав Димитров, Петко Момчев - старши помощник, Георги Димитров - вахтен помощник, Георги Желев - главен механик, Николай Димитров и Иван Христов - вахтени механици, Тончо Бакалов и Димитър Чепишев - рулеви, Горан Тодоров - боцман, Димо Димов - моряк.

Сигналът за бедствието е получен малко след 2 часа от капитана на кораба, който е казал, че моряците напускат плавателния съд.

Веднага спасителни екипи от Новоросийск са тръгнали с влекач, а на зазоряване е излетял и хеликоптер.

Корабът е потънал в 7,30 часа българско време.

Плавателният съд е собственост на „Стела Мар“-Бургас, а оператор е фирма „Борд Марин“ ООД, отговорен за безопасността на кораба.

„Ванеса“ е изпълнявал маршрут Бердянск - Бургас.

Тонажът на кораба е 1853 тона и нето 1126 тона. Бил е натоварен с 2000 тона метални плоскости.

Корабът е холандско производство - карго,  и е на 33 години.

Българската страна е отправила искане да участва в разследването по изясняване на инцидента.

Според международните спогодби руската и украинската страна са длъжни да дадат пълен достъп до информацията на българската страна.

Българският консул вече пътува за Новоросийск.

Хеликоптерите преустановяват действията по издирването на изчезналите моряци от българския кораб "Ванеса", тъй като в района вече е тъмно. Утре ще продължат дейността си, съобщиха от Министерство на транспорта.

В следобедните часове в спасителната операция се включиха три хеликоптера – един руски и два украински. По време на обследването бяха открити два спасителни сала. Единият е бил обърнат, а другият – в нормално състояние. На него са забелязани четирима моряка. Към мястото е отплавал корабът „Нептуния”. Представителите на българското Звено за разследване на произшествия в морските пространства и вътрешните водни пътища ще отпътуват утре за Руската федерация. Очаква се в ранния следобед те да пристигнат в Новоросийск.

Спътникова навигационна система следи сигналите, подавани от спасителния сал, на който бяха забелязани четирима от екипажа на потъналия днес морски кораб „Ванеса”, съобщиха още от Министерство на транспорта и съобщенията.

Чрез нея се подава информация на кораба „Нептуния” за местонахождението на плота.

Междувременно руските медии съобщават противоречиви данни за броя на загиналите моряци.

По различни данни са открити телата на двама до четирима души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
кремена преди 16 години
как някой може да се радва на живота сле като по негова вина са загинали толкова невинни хора
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това го е имало по целия свят. СЕГА го има и у нас
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a za6to po-dqvolite si mislite 4e tuk se spomenava cqlata informaciq ? vsi4kite komentari na bazata na nqkolko izre4eniq napisani v nqkakav si sait .. da ne govorim 4e i kato razkriqt "vsi4ko" to 6te e nai-mnogo polovinata ot cqlata istina. suboleznovaniq kym vsi4ki blizki na zaginalite, az su6to sym ot Burgas
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Що за *** коментари. Колко време може да издържи човек в ледена вода... Как може в 21 век да не може да се спасиш на 20км от брега! Преди месец потъна туристически кораб край Антарктида и всичките 150 човека се спасиха. Тук май пак ще излезе българска работата. Капитана дава сигнал за бедствие и напуска кораба без да даде причините и то цели 5 часа преди кораба да потъне...
10
0
 
0
 
! Отговори
:| преди 16 години
Емо може и да бъркаш а може и да си се напил по празниците и да пишеш простотий. Що за неуместен коментар си написал ? Живота на моряците е най-важен в случая, дано се спасят.
9
1
 
0
 
! Отговори
Emo преди 16 години
но защо почти на всеки празник потъва български кораб? Дали нашите моряци не се заливат с алкохол и правят простотии?
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
много ме боли за момчетата съпруга съм на моряк от бургас който в момента е на път дано да спасят още момчетата. много много боли . кураж момичета ние сме силни
7
0
 
0
 
! Отговори
toni преди 16 години
saboleznovaniq na blizkite. kakvo da kaja na 20 god sam i nemoga da proumeq kakvo6tee za napred 6tom sega ponasqme takiva tragedii
6
0
 
0
 
! Отговори
Drug преди 16 години
"Тонажът на кораба е 1853 тона и нето 1126 тона. Бил е натоварен с 2000 тона метални плоскости."*No comment...
5
0
 
0
 
! Отговори
aNdOn преди 16 години
Диди, викаш пак, ама това че по новините дават само трагедий които се случват с българи не значи че ние сме единствените.
4
0
 
0
 
! Отговори
didi преди 16 години
Пак ли пострадаха Българските моряци? Ко са виновни те че трябва да са на кораби дето са от времето на баба им?И тук ако се изясни колкото за "ХЕРА", то значи всичко ще се потули и това е!Някои си пълнят гушите за сметка на бедните хора!Това само в България го има. Дали някога някои корумпиран тлъст мастит (управляващ) ще влезе в затвора за несвършена работа или за корупция? Тези управляващи само знаят да лапат! Кога наи-сетне ще има закони като в цивилизованите страни?Дано Господ осъди виновните за човешките трагедии!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Като наближат Коледните и новогодишни празници, направо ми настръхва вече косата. От няколко години все около тях стават необратими трагедии. Моля се да спасят още от хората. Не ги познавам и съм далеч от морето, но цял ден слушам радио и чета тук, а сълзите ми текат. Съчувствам от цялото си сърце на близките на екипажа.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Руска работа е нашата ! Стар кораб ,през пръсти ремонт и жертви!ДОКОГА С ТАЯ РУСКА КОМУНИСТИЧЕСКА НЕБРЕЖНОСТ,КОЯТО Е НАВСЯКЪДЕ В БГ? БОГ ДА ПРОСТИ, МОМЧЕТАТА ! И ДА ПРИБЕРЕ В СКОРО ВРЕМЕ ПЕЧАЛБАРИТЕ НЕПОДСИГУРИЛИ БЕЗОПАСНОСТ НА МОРЯЦИТЕ,АМИ ДАЛАВЕРА ДА СЕ ВЪРТИ ГИ ПУСНАЛИ С КОРАБ ОТ ГОДИНИТЕ НА живков!ЯСНО,ЧЕ ЗАКОНИ И СЪД В БГ НЯМА НЕКА ГОСПОД ДА ГИ СЪДИ.ТАКИВА СА И САМОЛЕТИТЕ БРАКМИ НА ПО 60 ГОДИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
бог да ги прости момчетата, но според мен не само те имат вина. Работя в кораборемонта-и дави кажя направо се потресох как се правят ремонти,всичко е на *** мааму.Колко важни ремонти минават под масата не е истина. Вместо собственика да плати на завода една цена, в която влиза ремонт и приемане от ОТК. Тои плаща на корумпираните ми началници на половина и ремоннта се претупва. ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЛЕКА ИМ ПРЪС