Симеон имал една гора, но му я върнали два пъти. Колко гори има той?

Два пъти връщат имоти на Сакскобургготски - станало грешка
16 яну 2008 14:08,
50
Симеон имал една гора, но му я върнали два пъти. Колко гори има той?
Царското семейство. Снимка: Булфото

Част от върнатите имоти на Симеон Сакскобургготски

Наказателното производство, което трябваше да установи собствеността на наследниците на Фердинад и Борис ІІІ върху гори и земи в Самоковско, откри, че при възстановяването на горите са извършени редица нарушения от общинската поземлена комисия в Самоков.

„4 521 декара са възстановени два пъти - един път на базата на нотариален акт и един път на базата на крепостни актове от началото на ХХ век“, заяви прокурор Малина Чаканова. 

Наред с това са извършени въводи във владение преди влизането в сила на решението на Поземлената комисия в Самоков.

Според прокурор Марина Чаканова тези нарушения обаче биха могли да се квалифицират само като престъпления по служба, защото са допуснати заради немарливо отношение на длъжностните лица.

От прокуратурата съобщиха, че до момента наследниците на Фердинанд и Борис ІІІ са подали две заявления за възстановяване на земи в района на община Самоков.

Според първото са възстановени 12 022 декара, а с според второто заявление площта от 4521 декара е върната два пъти. 

В момента Симеон Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 год.

Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на цар Фердинанд и цар Борис и техните наследници.

Документът уточнява, че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17.

От тях на царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” /от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община/, “Царска Бистрица”, “Саръ-гьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.

Опозицията и до днес твърди, че решението на КС не е достатъчно основание за връщането на имотите и въпросът трябва да бъде уреден с отделен закон

През март 2006-та  парламентът създаде специална парламентарна комисия за разследване на реституцията на т.нар. "царски имоти".

Вече близо 2 години чакаме решението й.

Част от върнатите имоти на Симеон Сакскобургготски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
lz1dj преди 13 години
А тези, които са сбъркали, защо не сбъркаха да дадат по един декар на 4500 без имотни селяни. Тогава тежко им горко на тези чиновници
47
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
до: ЕмилМного интересен правопис имаш - същт...
46
0
 
0
 
! Отговори
grajdanka преди 16 години
stiga se zanimava s tezi imoti, ne bi e rabota, gledaite si vashite krajbi
45
0
 
0
 
! Отговори
Емил преди 16 години
До невежите и заблудените.Ето това е активно мероприятие на тези, които внедриха поредна конституция, владеят парите и командват четирите власти в България, а явно и мозаците на тези с червените чипове в главите.Мероприятието може да се нарече"И агнето цяло и вълка сит".Абе хора за един и същт имот могат да бъдат издадени по няколко нотариални акта, които определят границите на един и същт имот.Колкото и нотариални акта да бъдат представени толкова пъти ще бъде върнат един и същт имот, на притежателите на тези актове, като наследници.Друг имот се връща с друг акт, който определя други граници на други собственици или наследници.Да се смееш ли, или да плачеш на простотията обхванала комунистите.Задайте си въпроса защо имат интерес да ви лъжат и то през средствата за масова информация?Ами времето притисна , клеветниците и лъжците да признаят, че Царя е невъзможно да се вербова и че имотите му са върнати по законен начин, защото са отнети незаконно след окупация и последвал комунистически терор и незаконен референдум, за промяна на държавното устройство.Сега, за да нахранят клеветниците си, разбойниците, измислиха, че с дублиращи се нотариални актове, определящи границите на един и същт имот, може да се вземе двойно повече и то чужда собственост.На мен с братми върнаха едно и също лозе което имаше един нотариален акт, издаден от предишния собственик, през 1908г., после баща ми е извадил втори, през 1938г., а брат ми си извадил трети.Няма начин да ни върнат нещо в повече, камо ли лозето и на комшията да ни бъде присъдено, такава грешка е невъзможна, освен в главите на злонамерени нещастници, които бавно но сигурно са поели пътя към Суходол.Тия ви лъгаха 50г. и немога да разбера защо им вярвате още?!?.Те самите присвоиха България и труда на българите и без нотариални актове, защо за тях няма прокурорски проверки?За престъпление може да се зачете, само, ако въпросната гора е продадена от собственика, два пъти на двама различни куповачи, ползваки се от два нотариални акта издадени през различните години.А колко струва олиото и хляба сега???Само за това да не сте посмели да си помислите.
44
0
 
0
 
! Отговори
хан Телериг преди 16 години
Това човече искаше да го наричат предприемач, понеже не харесвал думата бизнесмен. Дали не е по-правилно вместо предприемач да го наричаме крадец? Защото ако е предприемач не може да не знае, че това което е направил се нарича кражба на нашата (не неговата) родина България.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
tozi 4ovek(carq)ne bi postignal ni6to ako ne e carskoto mu poteklo....!samo 4e sega sme 2008 godina i horata otdavna sa razbrali 4e takiva kato nego jiveqt na gurba na tezi koito rabotqt...-toi ne e ni6to pove4e ot drugite!!!haide-jiv i zdrav.....da umre....
42
0
 
0
 
! Отговори
Малин преди 16 години
Всияки българи казаха че царя ще ни оправи когато дойде на власт.Да той наистина ни оправи,но в друг смисъл.Българина си е бил *** и *** ще си остане.Ние сме едни дупедавци,който не искал само той не ни ................майката
41
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
абе тука повечето сте ревнали против царя и как си бил купил имотите, ами що не застанете пред портите на къщите на днешните политици, прокурори, съдии, банкери и обикновени бандити (къщи тип "прогимназии") и да ги питате тях от къде взеха толкова пари? - Ах да - ще излезе охраната и ще ви срита задниците... на борците за справедливост! Ха-ха-ха!:))))) Айде бе идеалисти! Смелост и малко повече постоянство!:))) Да, като е дошъл Фердинанд не е донесъл 100 000 дка гори, вероятно е нямал, но и българите са нямали цар.. И желаещи да управляват България не е имало много... И тогава по-умните (имотни) българи, (не хитрите *** чиито потомци сте вие) са събирали и са давали за царя си, защото като умни хора са знаели, че не може един управник да е беден. На мен не ми пука дали царя ще си получи земите и колко пъти. Пука ми за изчезващата България и пълнежа от комплексари, като вас тук драскачи.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ТИЯ НА СНИМКАТА НЕКОЙ ТРЕБВА ДА ГИ ХРАНИ.
39
0
 
0
 
! Отговори
ЯНИС-КОНСТАНТИНОПОЛ- преди 16 години
Византийската столица винаги е привличала нашественици, но вчера, днес или утре, винаги ще остане в историята като градът на император Константин !
38
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Човекът с "високото" QI пак се появи....ку ку ... ку ку:))))
37
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Задавам си въпроса, хубаво има нотариални актове, но тези земи купенили са или са подарени на българският цар от българската държава ?
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
кога са си купили тези имоти пък тези. дядото е дошъл с един куфар, а сега? или пак българите в стремежа да се помажат са подарявали общински и държавни земи? и на тях ли са ги давали или ?
35
0
 
0
 
! Отговори
ne bih se u4udila преди 16 години
niama da se u4udya,ako sa my vurnali zemyata 5 ili 6 puti,i bez dori da sa razbrali.kato ni6to!
34
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
и те тея управници сегашните мн.добре го знаят това....ама и те ще лапнат.....затова е така..да ги..е...
33
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
бе тея колко пъти ще го обещетяват..когато ги гониха от БГ им дадоха толкова много пари..обещетиха ги за имотите им "царски"...са още 5 пъти....вместо да си ги прибере държавата....защото е обещетен с парии то стааашно много дори и за онези времена
32
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ДА ЖИВЕЕ ЦЯРЯ И ПАРТИЯТА НА ЕДРИЯ КАПИТАЛ БСП
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Малина Ачкаканова e името на прокурорката!
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нягкога нашия парламент да е свършил някаква сериозна работо та сега ли. Две години са малко за да се реши въпроса нека поработят още 2 или 20 пък тогава.Няма да трябват комисии всичко е ясно и на всичко отгоре естествено че няма виновни.Какаво върнали по погрешка някакви си 4500 декара. Голяма работа лека грешка.Това може да се случи само в най-корумпираната държава българиика управлявана от най- дясната партиика БСП.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Вицепремиерът Емел Етем се срещна с новоназначения японски посланик Цунехару Такеда