Склонихме за "Южен поток"

Проктите "Южен поток", АЕЦ "Белене" и Бургас - Александруполис" отиват в руски ръце; чужди медии твърдят, че вече сме пионката на Москва
18 яну 2008 11:25,
103
Склонихме за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

България и Русия ще имат по 50% участие в проекта Южен поток.

Министерския съвет все пак реши да подпише договора, след като министрите бяха свикани спешно на извънредно заседание тази сутрин.

Само преди два дни премиерът ни обяви, че при посещението на Владимир Путин у нас няма да бъде подписано споразумение за газопровода.

На 16 януари, на нарочна пресконференция в Министерския съвет, Сергей Станишев каза, че договор няма да има, защото имало спорни въпроси.

Един от тях - собствеността на тръбите на българска територия и допълнителните количества газ за страната.

Явно обаче среднощни совалки на руски експерти и наши чиновници са решили, че договорът е изгоден и трябва да стане факт днес.

А само преди два дни Станишев твърдеше: „Нито едно споразумение не може да бъде подписано на всяка цена“.

Засега е ясно, че съвместното дружество "South Stream" - Южноевропейски газопровод ще минава по дъното на Черно море и през България.

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод от руската станция "Береговая" до Варна.

На българска територия газопроводът ще се разклонява по 2 трасета - северно и южно.

Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия.

Стойността на съоръжението се изчислява между 8 и 10 млрд. евро.

При реализирането на "Южен поток" най-вероятно ще се следва схемата от "Северен поток" през Балтийско море.

Газопроводът ще има капацитет от 30 млрд. куб. м. газ годишно.

Веднага след като стана ясно, че сме склонили за проекта, министърът на икономиката Петър Димитров съобщи, че руската страна е предложила да поеме ангажимент да задоволи изцяло допълнителните потребности на България.

"Ние не го поискахме, предвид на това, че разчитаме и на алтернативни източници и не бихме желали да се обвързваме едностранно с такава зависимост", каза той.

Министърът подчерта, че „Южен поток“ е факт след персонални разговори с руския президент Владимир Путин.

"Българският интерес е отстоян и нямаме основание да се безпокоим от резултата, който беше постигнат", заяви още Петър Димитров.

"Путин май ще си тръгне доволен", твърди днес Франс прес, като отбелязва, че руският президент подписва цели три изгодни договора -  за главен изпълнител на АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт" и парафираният вече контракт за създаване на Проектна компания за нефтопровода „Бургас-Александруполис“, а от днес и проекта за Южен поток“.

„България, която е член на НАТО и ЕС, беше смятана за най-верния съюзник на Русия по време на съветската епоха. Но що се отнася до географската близост и сегашната висока зависимост от руския петрол и газ, рискът да се превърне в пионка на Москва в голямата енергийна битка в Европа е огромен“, пише в анализа си Франс прес.

Проектът Южен поток е конкурентен на планирания проект за газопровода Набуко, който има подкрепата на ЕС и САЩ, пише във водеща новина по този въпрос и ВВС.

България получи оферта за присъединяване към него, пише още медиата. Набуко е планиран с идеята да прекарва газ от Централна Азия към Европа, за да се намали европейската зависимост от руските ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Nadia преди 16 години
Ние като затворихме АЕЦ не дадохме ли задните си части на Европа. А какво ни даде ТЯ? Можем спокойно да пътуваме навсякъде, ама първо да видим дали заплатата ще ни стигне за храна и консумативи, пак за пътуването ....,ще го отложим за след 30 години. А дано да спестим до тогава! Българина никога не е бил толкова беден. Незнам,но аз се сещам как преди 20 години баба ми и дядо ми даваха по 10-20 лева всеки път като им отида на гости в китното и хубаво село. А сега не могат на правнуците си дори хубава играчка да подарят.Дали Европа или Росия няма значение, искам всеки българин да се чувства преди всичко като нормален човек, а не като гладен, болен,и беден човечец.
101
0
 
1
 
! Отговори
Кунчев преди 16 години
Идва дясно управление ! Ще се ревизират всички договори ! Но руския мишок си направи реклама и актив за да влезе на бял кон в газпром !
100
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 16 години
Всеки си има интереси включително и България. В този проект интереси имат също Гърция и Италия. Те на са глупави нали!? Проекта е еропейски(по-точни южно европейски)също.... Спрете злобата и разрушението. Всъщност умственни ***, манипулирани зомбита и платени *** е имало винаги.
99
0
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 16 години
Та чуждите медии да се е...т отзад!Ние сме и си оставаме с БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД!!!
98
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 16 години
хахахаха :) много ви е гот като пишете простотии от мое име и после се пенявите :)не се безпокойте, аз и на другите само да кажа, че списващия 96. - 18.01 22:14 - плямпайте си вие :-)си е най вероятно даскалеску :) и стила, и гнусотиите са си неговите :)аз, за разлика от него не използвам псувни като аргумент :)
97
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
си се побъркал , бате :-0Да казваш истината не е по комунистически .Трябва както досега - са йедном руку лице глади , а со другом руку к.рац вади .А ти - право истината , не може така , я гледай Серго Пора , Гоцето......лъжливи *** , та дрънкат ! А ти - истината..... Я спри водката !
96
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 16 години
ние пр..бахме българия с помощта на поне 5 милиона българи :-)костовистите сега ще пикаят газ но ние си свършихме нашата работа :-)ще робуваме на братушките още 30 години :-)гоцката и станишката изработиха българия пак :-)хехехееее :-)
95
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 16 години
надупихме българия както беше планирано :-)
94
0
 
1
 
! Отговори
BOBI преди 16 години
IAKO SE TRIAT KOMENTARITE !
93
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Не виждам доводи, само клишета заучени в школата..Надявам се че си сложил портретите на Путин и серГей в къщи!
92
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Б.Б. вика равнис...Какво проклятие тегне над България...? Чехи, поляци, словенци... всички източноевропейски народи се излекуваха от комунизма, само ние още боледуваме...
91
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Управляващата коалиция в лицето на Първанов, като неин идеолог, Станишев, Сакскобурготски и Доган като преки изпълнители е един провал за страната.Тази коалиция не може да направи нищо добро за страната. Никой от тях не разбира сериозните проблемите на страната, не демонстрират никакво желание да ги погледнат, а от там и да ги решат. Политическите им решения са в повечето случаи непонятни и неадекватни на пръв поглед за обикновения избирател, но те са насочени единствено и само към запазване на икономическата и политическата им власт в страната.
90
0
 
1
 
! Отговори
dran minnio kokoni преди 16 години
18:52 -От: ДаскалескуВъпреки всичко Путин е велик. Щастлив съм че е в България.Русия е велика страна и това не може да се отрече.Посещението на Путин е жест на уважение към България
89
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
истината , от кучешка гледна точка ;-)
88
0
 
1
 
! Отговори
яко преди 16 години
и когато е в МС и когато е в НС.
87
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 16 години
малееее другарю даскалеску, какви казваш са цените в русия?да не се окаже че бъркаш пак близо 100%, както в оная прословута твоя лъжа дет я изръска по време на стачката.....като ти видя в едно изречение 3 лъжи и вече отказвам да чета нататък.....
86
0
 
1
 
! Отговори
kasapo преди 16 години
bTH, акo искаш да се пoсмееш oт сърце, издирвай каквo пише пo адрес на Даскалеску някакъв си Вескo или Васкo. Онзи ден този Ве(а)ско беш написал че кoгатo Даскалескo oнанира , клател дупе за да прили4алo на ***.
85
0
 
1
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Уважаеми Господине ,Твърдението че САЩ са в криза от 6-7 години показва пълното Ви непознаване на световните икономически процеси . То е толкова несъстоятелно , че не си струва да Ви обяснявам , че е направо смешно .Второто ви твърдение , че доларът се поддържал...... също е направо смешно , защото и децата знаят , че в този период доларът загуби около 40% от стойността си срещу еврото .И въпреки това американската икономика процъфтява , като дори и кризата с ипотеките , и бума в цените на нефта , не можа да предизвика рецесия . Втори абзац :Русия , която за Вас , и тези като Вас е извор на безкрайни материални блага , всъщност е един суровинен придатък на развитите икономики . Тя самата не се явява развита икономика .Тя , също така не е богата държава , защото огромното мнозинство в нея живее мизерно . Средната пенсия в Русия е около 70$ , а една учителска заплата е около 350$ , но отскоро , и това при много по-високи цени на всички стоки , с изключение на горивата , алкохола и цигарите .Свързвайки се навеки с тази загнила от корупция , заплашена от разпад поради национален антагонизъм вътре в нея , и демографски банкрутирала страна , ще извади България от орбитата на ЕС , и останалите демократични , богати и проспериращи държави , и ще ни направи съпричастни на всички колизии и катастрофи , които чакат Русия в най-близко бъдеще .Човек трябва да е сляп , за да не вижда очевидното , а да вярва на глупостите , които се разнасят от българските медии .Надявам се да съм бил достатъчно изчерпателен в отговора си .С уважение , искрено ваш : Даскалеску
84
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 16 години
ама наистина не разбирам откъде всички бесни критици тук на сделката имат представа за какво става дума....или си играят на кучето на павлов - има светлина - отделят слюнка, няма светлина - траят си...
83
0
 
1
 
! Отговори
BtH преди 16 години
Дрискалеску, личните ти нападки срещу мене говорят само за слабостта на твоята позиция. или поне за това, че ти нямаш какво да кажеш, а аз съм ти просто неудобен, защото не ти чета коментарите на сляпо. Професията съм си я сменил отдавна, преди два месеца защитавах твойта позиция по други теми и тогава не се пънеше нито да ме нападаш, нито да ме обявяваш за "платен манипулатор".Що се отнася до "локомотива", САЩ са в икономическа криза вече от 6-7 години, доларът се поддържа само с война или от чуждите брокери. За Европа няма какво да кажа, вече го казах няколко поста по-надолу.И както написах вече на гробаря - не държа да си на мойта позиция, но запазването на добрия тон е гаранция за конструктивен спор. Започването на лични нападки срещу участниците не ти печели дивиденти, напротив - прави те смешен.