Птица повреди правителствения самолет, Първанов остана на Азорите

Президентът и водена от него делегация пътуват за Мексико
30 яну 2008 07:24,
49
Птица повреди правителствения самолет, Първанов остана на Азорите
Снимка: Булфото

Повреда в колесника накара правителственият самолет ТУ 154 да кръжи близо четири часа във въздуха и да кацне отново на Азорските острови, съобщи Дарик радио.

Президентът Първанов и водената от него делегация пътуват за Мексико, където днес трябваше да започне официалната визита на българския държавен глава.

На път за Мексико правителственият самолет трябваше да кацне на Азорските и Бермудските острови за презареждане с гориво.

Около половин час, след като машината е излетяла от летище „Лажес”, което се намира на Азорските острови, е съобщено за наличие на техническа повреда на колесника, което наложило самолетът да се върне обратно на Азорските острови.

Предполагаемата причина за инцидента е птица, която е попаднала в колесника и му пречи да се затвори.

Само минути, след като е съобщено за проблема, президентът Първанов и началникът на кабинета му ген. Никола Колев са успокоили останалите пътници и уверили, че повредата не е сериозна.

Георги Първанов и съпругата му, както и цялата българска делегация, са абсолютно невредими и са настанени в хотели на Азорските острови, където ще нощуват, стана ясно и от предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
siderow преди 16 години
ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИ КОМУНИСТ , БАЛАБАР С ВОДАЧА ИМ - ГОЦЕ ДА СЕ ПРАТЯТ В БЕЛЕНЕ !
47
0
 
1
 
! Отговори
Подпалвач преди 16 години
Белене трябва да се напълни с каторжници! Да чукат камъни! На пук на безсилните костовисти,Президента е жив и здрав! Къде по джанти с 20-30 лумпенясали бивши седесарчета,бе? Марш в ъгъла!
46
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 16 години
Да бяхте си направили труда да сложите една снимка на Ту-154... или толкова си можете
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
>> no ima gospod ! bavia , no ne zabravia !Абе то всичко хубаво, ама да му бяхме помогнали малко на Господ с тая цялата реколта комуноиди, щях - грях не грях - по-спокойно да спя нощем :(
44
0
 
1
 
! Отговори
ККК преди 16 години
За малко Първанов да осъществи народните мечти и да си изпълни програмата. Има късмет обаче ,че няма Бог !
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
на правителственият самолет - НЯМАХТЕ ЛИ ПОНЕ МАЛКО СМЕЛОСТ И ПАТРИОТИЗЪМ ДА СЕ ХВЪРЛИТЕ В ОКЕАНА И ДА УДАВИТЕ ЛАКЕЯТ НА ДОГАН И АНКАРА ПЪРВАНОГЛУ И ОЩЕ 50 ДУШМАНИ НА БЪЛГАРИЯ ?!?!?
42
0
 
0
 
! Отговори
Ту-154 преди 16 години
Каква калпава опозиция имаме.Един атентат ме извършиха като хората,а чакаме да ни управляват по-добре от Сергей.Юруков и Костов не успяха даже с Първаное да се справят.Какво да говорим повече?Един атентат като хората не направиха.
41
0
 
0
 
! Отговори
Роско преди 16 години
Ууууу,умрете от яд,плюещи злобари! "господ си знае работата" - ха-ха-ха,къде ви е господа,бе ***? Къде е,когато невинни измират по целия свят,а? В болните ви мозъци и в безсилната ви злоба е господ! А костов плюе Президента в негово отсъствие,много смела постъпка,няма що! Много ми е интересно какво щеше да стане,ако самолетът на костов беше кацнал аварийно в Сърбия? Само да кацне,без повреда. Е,тогава щеше да има всенародни тържества в Сърбия!P.S.господ и костов са с малки букви нарочно.
40
0
 
0
 
! Отговори
БОГ преди 16 години
пукнал,така щях да се радвам
39
0
 
0
 
! Отговори
ТНТМ преди 16 години
Ту-154 помага на Балкан да стане най-голямата (по брой превозени пътници) авиокомпания в СИВ след съветската през втората половина на 1970-те г. Български летци оценяват самолета като скок в развитието на родната им гражданска авиация. Същевременно някои отбелязват, че усвояването му било особено трудно. Между първите доставки през 1972 г. и средата на десетилетието било невъзможно да се разчита, че даден полет, планиран за Ту-154 ще се изпълни именно от него.България играе активна роля в усъвършенстването на Ту-154, подобряването стопанските му показатели и разширяването кръга му от приложения. Така например има недокументирани твърдения, че наред с унгарската авиокомпания MALÉV Балкан първа свива летателния състав до тричленен (без щурман), че авиокомпанията премахва практиката самолетът да лети с бетонен баласт, когато е празен или слабо натоварен, че години подред Балкан води по годишен нальот на Ту-154. Екипаж на Балкан поставя неофициален рекорд по далечина на полета с Ту-154, прелитайки над 7000км от Монреал в Канада до София без кацане. Документирано е доработването на Ту-154 в парка на Балкан след 1986 г. с приемници за тогавашната система за далечна радионавигация OMEGA, които подобряват точността на навигацията след продължителен полет, особено над вода. (Системата е снета след няколко години, когато OMEGA излиза от строя и в повечето Ту-154 инсталират навигационни системи с GPS.) А през 1997 г. екип от Българската аерокосмическа агенция (БАСА) към БАН съвместно с германски снабдители разработва първата система за автоматично кислородно подаване чрез индивидуални маски при аварийна разхерметизация на Ту-154. С нея (и други като нея) ИКАО разрешава на Ту-154 да лети в тогава обозримо бъдеще. Нови международни ограничения на шума прекратяват експлоатацията на самолета из развития свят към 2003 г.
38
0
 
0
 
! Отговори
mmm преди 16 години
koito prodava balgaria umira po kofti nachin dalech ot tazi strana !!!! da go vidq kat se gatne sled 1 godina kak shte pohar4i parite za trabata i za centralata v kozlodui !!! oniq otgore vijda vsichko
37
0
 
0
 
! Отговори
Yonex преди 16 години
Много се бях притеснил за за туристите на наши разноски. Сега ми олекна...
36
0
 
0
 
! Отговори
ministyra na finan преди 16 години
Kak inache parwanowi da zabogateqt ??! *** da ima sorak miliarda , a parwanow da nqma i milion !!! i ne samo ot parite za dechicata ! a kolko sa im preweli rusnacite za USLUGITE i tova , che predadoha balgarskite interesi ??! parvanov veche e miliarder ! 1 miliard moje da e no e miliarder !!! no ima gospod ! bavia , no ne zabravia !
35
0
 
0
 
! Отговори
св.ГЕОРГИ преди 16 години
Първанови крали от парите от БАЛГАРСКА КОЛЕДА за децата от могилино и др. подобни и ГОСПОД ги наказва ! *** как не ги е грях да пипат от тия пари ! аз така и не прочетох нищо каква е отчетността на тия пари ? ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА !
34
0
 
0
 
! Отговори
максим преди 16 години
бермутският триъгалник заклещил президентския самолет ! маи аген гоце има много грехове ! това е само господно предупреждение ! следващият пат маи няма да е само предупреждение ! И ДА СЕ ИЗВИНИ НА КОСТОВ !
33
0
 
0
 
! Отговори
нещо знаещ за авиаци преди 16 години
В авиацията има строги правила, които обикновено се спазват. Когато не се спазват, стават инциденти или недай боже - катастрофи. В случая правилото е спазено - като не се затваря колесник самолетът трябва да изразходва гориво и да кацне, което е и направил. Самолетът просто не може да лети от Азорските острови до Мексико с отворен колесник - няма да му стигне горивото. Ако птицата беше попаднала в единия от ТРИТЕ (Ту 154 има три, а не два) двигателя, той щеше да бъде изключен и самолетът пак щеше да кацне на най-близкото летище, след като изразходва горивото. Причината да изразходва горивото е, че трябва да има определено максимално тегло при кацане, което щеше да е превишил с току-що зареденото гориво. Жал ми е за простаците, които пишат, че щяло да има всенародни тържества, ако загинат хора - това само болни, ама много болни мозъци могат да го измислят.
32
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 16 години
Ако това е ТУ-154 на снимката, тогава аз съм "испанский летчик"
31
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 16 години
Жалко ,ако имаше господ в тази страна ,самолета щеше да е паднал . но явно лошата съдба сполетява винаги добрите и честни хора на този свят,да допълня президента и Зорка са декларирали 8000 лв в банка ,това е направо цинично.
30
0
 
0
 
! Отговори
maini4ka преди 16 години
към правителството пресконференция - днес - опит за атентат. Обикновено съвпадение...
29
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
27,и да влезе в турбината няма да се разбие самолета:) ТУ154 имат два тягови опашни двигателя и един агрегатен...