Светият синод иска задължително обучение по религия от 1 до 12 клас

В концепцията на синода се предвижда учениците, които не желаят да изучават религия, да имат задължителен предмет "Етика" или друг хуманитарен предмет
6 фев 2008 15:55,
50
Светият синод иска задължително обучение по религия от 1 до 12 клас
Снимка: Булфото

Светият синод предлага "Религия" да стане задължителен учебен предмет с профили към него - "Религия-православие", "Религия-ислям", "Религия-католическа вяра".

Възможно е да има и други профили, ако има интерес от други вероизповедания у нас, обявиха на пресконференция митрополити от Светия синод, представяйки своята концепция за предмета в българското училище.
      
В момента учениците изучават религията поотделно, като православие и ислям, под формата на СИП и ЗИП.     

От Синода настояват религията да бъде въведена като задължителен предмет от учебната 2008-2009 г. от предучилищна възраст до 12-ти клас.     

В концепцията на синода се предвижда учениците, които не желаят да изучават религия, да имат задължителен предмет "Етика" или друг хуманитарен предмет.   

Според Синода основната разлика в представената концепция за религията от Обществения съвет, начело с проф. Георги Бакалов е, че тя предлага първо учениците да получат обща представа за всяка религия, а след това за тази, към която принадлежат.    

От Светия синод подчертаха, че тяхната концепция се подкрепя от Главното мюфтийство на мюсюлманите в България и от Католическата църква в България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
nau4en razum преди 16 години
ako iska6 da ostane6 bez samoli4nost, nakoi da vladee volata ti ,parite ti, d ane izjivee6 jivota si i ako taka ti e po lesno da opravdae6 neuda4ite si-stani glupak i sluji na c1rkvata
48
0
 
0
 
! Отговори
free soul преди 16 години
ako se v1vede verou4enie tova 6te e gre6ka, vr16ta ni godini nazad, 6te promiqt moz1cite na decata, nagli gadove...........6te hodqt piqni i 6te m1rsuvat iz manastirite, a 6te u4at decata na kuhi frazi, smirenost, bla bla i t.n, ne6ta bez stoinost
47
0
 
0
 
! Отговори
DEMOKRAT 82 преди 16 години
ave teq vqrva6tite i nagli stanaha, da si vqrvat tam v ni6toto i da ni ostavqt namira, ama nali im trqbvat promiti mozaci i gre6nici , koito 6te si izkupqt greha ,kato darqvat na milata c1rkva finansovi sredstva , a i za politi4eski celi 6te polzvat vqrva6tite v s1zdatelq9s1tvoril ni ot 6epa kal)-xaxa , i ne moga da razbera za6to nakoi hora , intekekti , nau4ni rabotnici si m1l4at za c1rkvata i i pizvolqvat da si propovqdva evreiski prikazki ot vekove(da to4no taka po cnn obqviha , 4e zavetiti sa evreiski prikazki), nie sme stignali do tov atehni4esko, nau4no i intelektualno nivo, blagodarenie na evoluciqta si a ne n ac1rkvata, ta samo pre4i na naukata i li4nata svoboda na hotrata.i o6te ne6to k1m vs. propovednici , 6to ne ni ostavite namira-zavrete si naglite mytri v nakoi manastir-doete po cql den kozi i se molete na na bog za d1jd, za da ne vi izs1hne rekoltata ot krastavici- e ako ne vi e qsno d1jd1t zavisi ot kr1govrata na vodata i ot dvijenieto nA v1zdu6nite masi ,a ne ot nqkak1v si izmislen geroi the god-WAKE UP..........
46
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Стефанов - па преди 16 години
Принципът на религиозната свобода предполага разделяне на държавата от църквата (и религията въобще). А въвеждането на задължителен предмет "Религия" в държавните училища е в разрез с този принцип и е нарушение на правата на човека. Това би било форма на религиозно насилие.
45
0
 
0
 
! Отговори
~ преди 16 години
Църквата и Мюфтийството малко изглежда грабят, намериха начин като използват децата да отрежат от баницата. И много хитро от страна на управляващите, да промиват мозъци!!! То и сега се прокрадват уроци, в които се прокарва фигурата на Христос като историческа. Това са съвършенни глупости!!! Няма да позволя да се зомбира детето ми! Никой не се ли се сетил да направи подписка срещу това?
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да... да промият мозъците на децата... смирение и алабала. Да не се бунтуват защото всичко ще се реши от онзи горе... много хитър опит на управляващите.
43
0
 
0
 
! Отговори
L преди 16 години
Ако се въведе и вероучение, официално се издигаме в ранг "Картофена държава"!
42
0
 
0
 
! Отговори
reni bog visoko car преди 16 години
kakvo verou4enie be malko li im e za u4ene na decata 4e i tova dostata4no sa natrovareni ako iskat da go u4at v izvan klasni zanimania da go u4at idano ne stanat fanatici
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пфу,само се дърлите като комшийски ***! Хора,никой няма да кара децата да зубрят Евангелието или Корана! Ще се изучават всички религии. Нещо като "номенклатура" на светците,празниците,храните и забраните. Дано да учат и кои се взривяват след вик "Аллах акбар!"
40
0
 
0
 
! Отговори
До номер 26 преди 16 години
Естествено, че за професионалисти става дума - Център "Отворено образование" от години организира курсове за квалификация по гражданско образование и има достатъчно учители и от началната училищна степен , които са ги завършили, друг е въпросът дали им е дадена възможност да го преподават като СИП.
39
0
 
0
 
! Отговори
ai-ai преди 16 години
За разлика от вашия моят мозък си е съвсвм наред, а и като чета възпитаните, морални и мъдри писания, не ми остава нищо друго освен да си кажа:"Бай, бабо, да те не стига!"
38
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Все по-често имам повод за радост, че нямам деца. Защото определено експериментите, на които са подложени подрастващите у нас са достойни за Гинес. Никой няма право да кара когото и да било насила да вярва в Бог, дявол, зелени човечета или баба Яга и Торбалан. Ако съм родител аз ще реша моето дете дали ще посещава часове по религия, а не някакви си синоди, мюфтийства и т.под. ***. Това е безумие. Откъде накъде МОН ще въвежда тези часове само заради желанието на проповядващите? Ми по тази логика нека да въведат изучаване и на сектантските учения. Никой не може насила да те накара да повярваш в нещо. Да не говорим, че насила натрапената религия няма да направи децата по-добри. Напротив - ще ги накара да намразят и вярата, и църквата. Така че да не се опитват да ни пробутват, че въвеждат предмета за доброто на децата. Да вярваш не е задължение, а право. Така че няма да е лошо родителите да се обърнат към Конституционния съд в този случай.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
От Светия синод подчертаха, че тяхната концепция се подкрепя от Главното мюфтийство на мюсюлманите в България и от Католическата църква в България. хахахаха това ме разби Ще си обучим камикадзета вместо квалифицирани кадри!
36
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
какво беше това Светия синод? дали не са тези, които от 1994 г. мълчат като мушнати гайди и само плюскат? сетили се да се обадят.
35
0
 
0
 
! Отговори
Arkan преди 16 години
God is God
34
0
 
0
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 16 години
Един руски свещенник от 20-те години на миналият век, чието име ми се губи, когато го попитали какво хубаво е направил комунизмът, отговорил, че е дълбоко благодарен на др. Ленин за това, че е отменил задължителното религиозно образовние в училищата, защото въпросното било най-сигурният начин да се възпитават атеисти.Повод за размисъл на българския клир.
33
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Започнете да преподавате религия на цялото правителство и започнете с 10-те божи заповеди!НЕ кради--ограбиха народа!Не убивай--закони за лечението на народа!НЕ лъжи --празните обещания преди избори!Не пожелавай нищо,което е на ближния ти --взимат хапката на Българина,като му увеличават данъците,ток,вода,наеми,жилища и не му дават възможност да си покрие разходите,защото са сложили ръка на смислени заплати!!Е това направете,господа попове!!Оставете децата на мира,те и без вашето вероучение са достатъчно объркани и натоварени!!Каква ще бъде ползата да говорите пред едно дете да не краде,след като вижда ,че големите риби го правят и то доста успешно!.НИКАКВА!!Чака,че за да има полза от работата с която имате голямо желание да се захванете,ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ГОРНИТЕ ЕТАЖИ<а не от децата!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това не е ли работа на семейството, да учи децата на християнските ценности и по-висок морал ... ? , а не на някой поп да проповядва фанатичните догми. Има и добри и духовни хора сред православните църковни хора, които между друготао са голяма рядкост и те едва ли биха били оставени да преподават.
31
0
 
0
 
! Отговори
не-католик преди 16 години
Нито си ми на акъла, нито на образованието, че да ме обиждаш. Не стига дето си заблуден, ами и обиждаш хората. На това ли те учат в църквата? Хайде замълчи, че дразниш другите. Ако учите децата на такъв език, религията в училище е излишна, те и на улицата го придобиват.
30
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
на стари години.....сега какво, децата ни ептен трее са с промити мозъци? не им стига чалготеките, жиесемарниците, дрогата и жицането на компове, ами сега и да им лепнем един `бог` да зубрят в училище....вие сте луди :)впрочем - вкарайте такъв предмет, ще стане точно като с марксизма :) всички ще имат 6ци по тоя предмет и никой няма да вярва в него :)))