Първанови вълнения за Косово

Българската позиция спрямо Косово зависела от няколко фактора, обяви президентът
18 фев 2008 12:18,
76
Първанови вълнения за Косово
Първанов се изказа за Косово. Снимка: wikipedia.org

Българската позиция спрямо Косово зависи от няколко фактора, заяви президентът на страната Георги Първанов пред участниците във Втората извънредна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, която се провежда под неговия патронаж в София.

Според него сред факторите, които са от значение при формулирането на нашата позиция, са „как косовското правителство изпълнява плана Ахтисаари, как ще се изграждат институциите в Косово, доколко реално ще се спазват човешките права и правата на малцинствата, включително на сърби и българи".

Държавният глава подчерта, че "проявяваме разбиране към чувствата на сръбския народ" и се надяваме, че сръбското  ръководство ще направи трезва преценка на ситуацията, така че  "да няма сериозни предизвикателства в отношенията със съседните държави, включително и България".

Като основен фактор за признаването на косовската независимост от страна на България, той назова рисковете и предизвикателствата за региона. “Ще формираме отношенията си с Косово на базата на това доколко процесите, които се развиват там, допринасят за развитието на региона, в частност на Западните Балкани”, каза още Първанов.

Промяната на статута на Косово ще бъде в центъра на вниманието на евентуална работна среща между Първанов и президента на Македония Бранко Цървенковски. Българският държавен глава е заявил, че е готов на подобна среща, за да бъдат обсъдени предизвикателствата, които произтичат от обявяването на косовската независимост.

В изявлението на президента никъде не става дума за европейския фактор, но, по думите на говорителя на МвнР Димитър Цанчев, българската позиция „ще бъде обявена след като новата ситуация бъде обсъдена днес в Брюксел от външните министри на страните-членки на Европейския съюз“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
И Гоцето, и Шефчето, и Калфата -- все един дол дренки със СоломУнчо, Мучо, и пр. генерало-мунчовци. Всички имат едни и същи СУТЕНЬОРИ -- от Брюксел, Вашингтон и Анкара.К`ъвто народът -- такива и гоцетата му...
74
0
 
0
 
! Отговори
Ювига преди 16 години
Кажи Не на псевдозависимостта на Косово Първанов.Или и ти желаеш да делиш.
73
0
 
0
 
! Отговори
musicman преди 16 години
.......намерението ми беше,да ви призова към по-спокойна полемика във форума! (именно за това се "изказах" и аз)съвсеим не очаквах такива "ожесточени" нападки по свой адрес :)))ДА!!!!! продължавам да го твърдя категорично - сърбите са наши братя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!........п очти всеки месец съм в Сърбия и не съм чул,и видял някой да се изкаже.......негативно по мой адрес,затова щото съм "бугарин"!!! НАПРОТИВ!!!!!!!! съвсем спокойно и човешки ми отправят "критики" по отношение на българската ПОЛИТИКА,спрямо тяхната страна и моментално,в следващия момент допълват "ал ща чеш ти?!? ти си ьедан обичан граджанин,исто ко и ми - ща си ти крив,да у твойой земли владаю неки коньови и безмазгени, ье**ни мрсни политички к**ве!!!" (в превод - "какво можеш да направиш ти?!? и ти си най-обикновен човек,също като нас - с какво ти си виновен,че в твоята държава властват някакви коне (с капаци) и безмозъчни нае**ни мръсни политически к**ви!!!")относно стиховете - првизнавам си не съм ги чел!!! (както и "задълбочения" труд на въпросния Пенев) по принцип не обичам да чета поръчкови неща - за това не съм ги чел! (по същата причина не съм чел и "творчествата" на Л.Левчев,М.Шопкин....и т.н. - за възхвала на комунизма и "добруването")и между другото,никъде не виждам да са казали нещо невярно и да са излъгали!!! (поне от тоя стих,който ми пращаш за справка :"...ал бугарин БОГА не познаье...")за разлика от нас,сърбите си останаха верни на православието и продължават да си честват "Божич" (Коледата) на 7.1.,а не както ние приехме католическата традиция на 25.12.!!!!при тях никога не е имало "религиозни гонения",а напротив - кръщаваха децата си в църква и им насаждаха някакви религиозни познания!!! а ние хем сме по-големи католици от папата,хем сме атеисти!!!!!!!и завършвам с изкуствено създадената Югославия!Георги Димитров и Йосип Броз Тито,са имали ТАЙНИ планове и намерения,тези ВЕКОВНО БРАТСКИ два народа,да се обединят в една държава,но Сталин разбира за това и ги "кани" на разговори в Москва! Г.Димитров-естественно отива на "срещата",но не и Тито!!! след....9 дни,Димитров бива........ДОКАРАН с "черния" влак (според официалната версия,починал от "гръдна жаба"),от Москва (където са мобилизирани всички трудоваци за да построят мавзолея му,за....6 (шест) денонощия - горкия Бакърджиев,колко дни и динамит му трябваха за да го срине :)))))!!!)Босна,Черна гора и Войводина,винаги са си били част от Югославия!Македония,получава чрез Ньойския "мирен" договор (целящ да се отслаби военната мощ на тогавашна България!!) и единственно ХЪРВАТСКА е превзета с много бой!!!!! (Словения сама се "предава",под управлението на маршал Тито)и Тито като един много далновиден държавник,е оставил всяка федеративна част да се самоуправлява,но.....в рамките на неговото управление :))
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тая п...а Гоце няма мнение.Тя дава на всички да я е...т.И Путин и Буш, кой когато дойде и си поиска.
71
0
 
0
 
! Отговори
samo minavam преди 16 години
Goce,xubav na vanshnost maj,s kurvenska dusha,dolen komunist.Sled godini,Shiptarite,shte pochukat na zapadnata granica,no jalkoto e che niama nego da Chukat,dolnata ,koiato predade naroda si.
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Все едно *** говори. Срамно поведение, срамно!
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
След като Калфата се съгласи за Косово, сега кой ще го усуква, ако сърбите пуснат бариерите?
68
0
 
0
 
! Отговори
И да го кажа, на кой преди 16 години
Албания вече ток им дава, наш Гошо още мисли .........
67
0
 
0
 
! Отговори
Zaharincho преди 16 години
За да заемаме такава неенозначна позиция, единственото оправдание което мога да приема е, че има тайни договорености между България и Албания за Македония и между Сърбия и Албания за последваща размяна на територии в Косово ...
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Проблемът не е само в границите на дьржавите, а и в това какво е отношението към малцинствата. В новата "държава" Косово сърбите, а и българи може би стават малцинства. Дали те ще живеят безпроблемно в новата ситуация? Засега техният живот се пази от външни сили. Докога? Моите деди са прогонени от Източна Тракия. Изоставили са имотите си, къщите си, а някои са се простили и с живота си. Това е било отдавна. Сега времената са други, някои си мислят ,че са по-човечни. Но дали това е така? Аз не бих пожелал на малцинствата в Косово-сърби и други съдбата на моите предци. Проблемът не е и в това, дали сърбите са наши братя или не. Те са човешки същества, които са се родили и израстнали в тази област не по свое желание, строили са си домове, мечтали са за деца и внуци и сега какво ги очаква? Спокоен живот в тази силно фанатизирана- етнически и религиозно страна или изселване?
65
0
 
0
 
! Отговори
дуче Михо преди 16 години
Целунете бомбетата на неговите опинци!Па кажете: Вожде,към светли бъднини води ни!
64
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 16 години
Не може тепърва светът да се разделя на етнически парцалчета!Именно в Европа племената стават нации и се създават националните държави. Но този исторически процес вече се е състоял.Националната държава трябва да има и национална икономика.Ние, българите сега сме в много глупава позиция - откъдето и да се погледне! И най-смешното е, че трябва да действаме по партиен принцип - т.е евросъюзен.
63
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Съгласен съм с теб!Цяла Европа се обединява...границите падат, мисли се много по мащабно ...а у нас се вихри някакъв си регионализъм, не можем да надрастнем дребните противоречия и да вървим заедно напред...Място под слънцето има за всички, да се противопоставяме на политиците които ни разделят и манипулират....Това е моето скромно виждане по въпроса или ако искат да са отделно от Сърбия, то да се обединят с Албания..не може да има една албанска страна тук...друга на 100км по на запад...трета на изто...четвърта на юг...
62
0
 
0
 
! Отговори
Българите преди 16 години
Хайде какво стана с позицията - денят утечеее
61
0
 
0
 
! Отговори
bobdylan преди 16 години
Nezavisimo ili ne Kosovo e vremenna darjava rano ili kasno pak shte ima klaneta.
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Настана времето, когато държави ще се печелят не с пушки, а с п-шки. За да не стане това и в БГ,оставете форумите и запретнете ръкави. Иначе след 50г. ще ни последва участа на Сърбия
59
0
 
0
 
! Отговори
edna bg преди 16 години
Ако те гепи Радован Караджич,ще ти откъсне дългия нос........ :о))))))))))))
58
0
 
0
 
! Отговори
go6o преди 16 години
hubava rabota,ama balgarska.a3 ne ra3brah kakva e istinskoto mnenie na stranata ni, na i34akvane pak nali? ne mi puka dali parvanov e bil GOCE ili ne,vajnoto e sega kato pre3ident da se darji kato takav.se6tam se onova nedora3umenie jelio jelev prav pri3na maketata,i sega kvo,moje i voina da ni obqvqt,v3eha se mn naserio3no.ima pogovorka-4ovek,e edinstvenoto jivotno,koeto se spava pove4e ot vednaj v 1 i sa6t kamak
57
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 16 години
Не тази реакция на Първанов за Косово е важна.По-важно е съучастието му в обезбългаряването на огромни територии от България /за нашите мащаби/ и създаването на етнически анклави. Участието му в Създаването на мафията и утвърждаването и в живота на страната доведе до масово напускане на хората с българско самосъзнание от смесените райони и страната.Това е престъпление в дългосрочен план и последствията от него ще бъдат катастрофални за страната.Мафиотските структури,произлизащи от БСП владият икономиката ,медиите ,културното пространство и водят непрекъснато антинационална политика.В началото считахме,че изразите "...БСП е мафия" са много пресилени,но те се оказаха изключително верни,като това се отнася само и най-вече за върхушката на БСП,която не се посвени да ограби париците дори на редовите членове на тази партия.Това е най-важния въпрос пред нас сега - Как да се спасим от мафията и как да спасим държавата си?Той стои пред нас независимо какви политически пристрастия има всеки от нас.Най-важното е,че знаем кой е виновен и като пресечем раните му комбинации,до го пратим заедно скомпанията му в миналото
56
0
 
0
 
! Отговори
Христов преди 16 години
Така е каквото кажат те! прав си...Но незабравяй РУСИЯ те са против ЕС и НАТО.Не случайно нато взимат държави около Русия.