135 години от обесването на Левски

В столицата ще се проведе възпоменателна церемония в 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски
19 фев 2008 10:29,
35
135 години от обесването на Левски
Снимка: БГНЕС

Днес България отбелязва 135-годишнината от гибелта на Васил Левски. Апостолът на свободата е обесен на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г. в покрайните на София.

В столицата ще се проведе възпоменателна церемония в 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски.

Слово за подвига на най-значимата фигура в българската история ще произнесе Никола Хаджиев. Панахида в памет на Йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъде отслужена в 17.00ч. от техни преосвещенства Знеполски Епископ Йоан и Стобийски Епископ Наум в храм „Света София”.

В Карлово възпоменателното честване ще започне с панихида в храм “Св. Богородица”, в който Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен за дякон, от 11 ч. на площад “В. Левски” ще бъде митингът - поклонение, след което ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
dikopa преди 15 години
Някой да ми изпрати стихотворението което започва ето така:Бате кой е тоя синеок герой? Левски се нарича мило братче той
33
1
 
2
 
! Отговори
Дияна преди 16 години
Някой може ли да ми каже как се казва стихотворението на Вазов , което 9 изрецитира?
32
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 16 години
Българските управляващи съвсем са се побъркали. Честват обесването на Васил Левски, а не годишнината от рождението му!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Левски е влик! Вечна му памет!
30
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Пред делото на Апостола!Позьорите от червената върхушка,новите чорбаджии в бели якички колкото и да се стараят да приватизират идеите му, никога няма да спечелят народната любов.до 22. - 14:35 -българинЗдравейте приятелю, може да се окажем далечни братовчеди, т.к. и моите прародители са от този род. Не те познавам, но ти желая много щастие и сбъдване на всичките ти желания!Да пазим идеите на Левски и да бдим над България!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Levski e edin ot nai-golemite geroi na Bulgaria. Galkoto e, che nie ne go zaslugavame. Ne znaia koi go e predal, no znaia, che e zaloven v Kakrina I izpraten v Sofia, pridrugen ot dve zaptieta. Kade e Kakrina kade e Sofia. Kak ne se nameri prez celia tozi pat edin bulgarin da se opita da go osvobodi. V Sofia, chovekat, koito organizira akciata mu kazva neshto v tozi smisal simpatiziram ti I iskah da ti pomogna; sega vigdash li za kogo si gertvash givota. Kazvat, che v zatvora, predi da go obesiat, si bil glavata v stenata sigurno e imalo zashto. Levski e nadrastnal s mnogo svoite savremennici, pak dage I nashite.Poklon pred pametta mu.
28
0
 
0
 
! Отговори
MMM преди 16 години
Как може темата за годишнината от обесването на Васил Левски да не е водещата новина ли? Ами може, това е Дневник все пак. И България все пак...
27
0
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 16 години
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА!
26
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 16 години
Как може да не сложите тази статия като главна??? Това е абсолютно неуважение към делото на Апостола!
25
0
 
0
 
! Отговори
Джа преди 16 години
И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът - в България, Тракия [и] Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, [те] ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република". Същото желаем и на братята сърби, черногорци, румънци и пр.
24
0
 
0
 
! Отговори
Джа преди 16 години
До 23кое те кара да вярваш, че е истина всичко това за предателството ?Това са пълни глупости измислени от турците за да не сме единни , но това ни прави по силни !
23
0
 
0
 
! Отговори
BATI TRAKYALI преди 16 години
И Ботев писъл стихотворение за Левски. Oт къде да знае че и неговата участ ще е същата. Убит от българин - Обретенов. А Левски натопен от Поп Кръстю и обесен по заповед на Иванчо Пенчович. И кое чествате сега ?
22
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Аз имам щастието да съм родственик на Апостола, моят пра пра пра дядо Стоян е негов вуйчо и брат на майка му Гина Кунчева. Единственото което искам да кажа е: Бог да го прости титанът на българската свобода Васил Левски!
21
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Велик и единствен! Като гледам управниците ни, направо ми се повръща.Жалко,че вече няма такива български мъже като Левски.
20
0
 
0
 
! Отговори
Rali преди 16 години
Днес.бг, сложете на предна позиция статията за Апостола - това е най-важната тема на този ден.Нито чиста, нито свята...[19-02-2008] от Калин Караиванов [1520 прочитания]Размер на шрифта: a |a |a| Чий е Левски? Наглед абсурден въпрос, който обаче има своя *** отговор. Ничий е. Въпреки че продължават опитите за приватизация на името му и едва ли не регистрирането му като запазена търговска марка. Не е нито на Батков, чийто футболен отбор носи името му. Или на де що има в тази държава управник, който е закичил портрета на Апостола в пропития си от корупция кабинет. Спомняте ли си, когато преди две години от ръководството на футболния "Левски" махнаха от паметника на Дякона венеца, поднесен час по-рано от агитката на ЦСКА? Мотив ли? Неясен. Просто тая скапана държава не заслужава да има национален герой. Тук делението е масов спорт - сини срещу червени, бедни срещу богати, София срещу провинцията... От честността на онзи, чиято памет почитаме днес, няма и помен. Това не е неговата България. Тя не е нито чиста, нито свята, само е република. И още нещо. Тази вечер пред монумента (няма да отварям дума защо той е далеч по-малък от например този на Съветската армия) ще застане върхушката. Да позира до онзи, който именно за тях бе писал, "че лочат до последната капчица кръв измъчения български народ". Ех, Апостоле, защо ти трябваше да се захващаш да освобождаваш народ, който не иска да бъде свободен,в-к Новинар днес
19
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Наистина трябваше да сложите на предна позиция тази статия, Косово не ни вълнува колкото България!
18
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 16 години
надявам се че днес(пък и не само днес)всеки от Вас(вклиучително и аз)е направил нещо,с което е променил към по-добро положението в БЪЛГАРИЯ!Аз лично сум си го поставил за цел-ВСЕКИ ДЕН!Пробвайте и всички Вие-може пък и да има резултат!!!ПОКЛОН!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
zoro преди 16 години
Последните дни на Левски и неговата смърт оставят някои неизяснени въпроси, които дълго време предизвикват противоречия. Едното от тях е предателството срещу Апостола, спомогнало за неговото залавяне и осъждане. Десетилетия наред за негов предател бе смятан свещеникът от Ловеч Кръстьо Никифоров. Дълго време никой не се опита да оспори тази хипотеза. Не е трудно да се досетим защо. По този начин властващите атеисти имаха един аргумент в повече, който да спомогне за оплюването на Българската православна църква. Може би тук трябва да отбележим, че няма по-страшен бич за една държава от националното невежество. Днес, макар че историческите факти опровергаха тази версия, една немалка част от българския народ продължава да приписва предателството на поп Кръстьо. Дано и не се събудят Глупаците никога! Невежите още вярват, че Българин е предал Дякона! И "Вазов вече знае..." че е згрешил, а те упорито харесват тази опровергана теза, вкопчили жалката си същност в нея! Никой Българин не е предал Апостола...
16
0
 
0
 
! Отговори
lili преди 16 години
протекоха ми сълзи като про4етох стиховете и благодаря от сърце на вси4ки които ги сложихаи най най мн се радвам 4е не са се събидили пишещите *** тука и дано и не стават днес а ние наистина трябва да го помним не само днес и да допренасяме за нашата държава
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
"... чиста и свята република..."Българин предаде Левски.... Българите не знаят къде е гроба му.... Срамни факти от нашата, българската исторя....