Царят артисва без "Кричим"

Областният управител на Пловдив обжалва връщането на резиденцията на Сакскобургготски, било "парадокс"
13 май 2008 13:07,
23
Царят артисва без "Кричим"
Снимка: segabg.com

Възстановяването на двореца „Кричим” на Симеон Сакскобурготски и сестра му е парадокс от страна на административния съд в Пловдив, коментира областният управител на Пловдив Тодор Петков.

Той припомни, че 371 декара и прилежащите към тях сгради, за който имот се претендира от Сакскобурготски и сестра му, са публично-държавна собственост и нямат идентичност.

Това е установено от тройна експертиза и е послужило за мотив на областния управител да издаде заповед с отказ за връщане на имота.

Според Тодор Петков министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да се произнесе, защото става въпрос за публична общинска собственост.

„Парадокс е, че съдът реши, че имотът съществува така, както е поискан от Симеон Сакскобурготски. Нашите действия оттук-нататък са да обжалваме във Върховния административен съд", каза още областният управител на Пловдив.

В момента Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 год.

Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на цар Фердинанд и цар Борис и техните наследници.

Документът уточнява, че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17.

От тях на царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” /от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община/, “Царска Бистрица”, “Саръ-гьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Ваше Височество, за своята глупуст и дързост утре ще отговаряте пред народа си с короната, да но не е заедно с главата си !!!" Тия думи един наш политик ги е отправил преди 95 години към дедото на дедо ви Симеон, ама не знам дали оследния омни това или да му го припомня в действия
21
1
 
0
 
! Отговори
Plamen Dimitrov преди 15 години
I diado mu beshe sashtata neshtastnata kato nego. Velik bil... velik neshtastnik. A za Simeon, ami na besiloto.
20
1
 
1
 
! Отговори
сава преди 15 години
дразнещото не е че си е върнал имотите, а че дойде на власт само за това и излъга цял народ, че мотивацията му е друга
19
0
 
2
 
! Отговори
филибелия преди 15 години
Той,дядо му,навремето поискал Централната градина в Пловдив,ама кмета и общинарите не я дали и той намразил града!Къде са ония времена,къде!?
18
0
 
1
 
! Отговори
крадльовци преди 15 години
"През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на цар Фердинанд и цар Борис и техните наследници."Също така противиконституционни са всички предишни закони до Аспарухово време включително, което означава, че сегашния Конституционен съд отменя действията на закони "от тук нататък" и не отменя нищо станало според тези закони преди решението на КС. Иначе се получава огромен абсурд. Но за България "силата на правото" е подчинено на "правото на силата". Сега бившия цар е в управлението на държавата ни от 2001 година и нещата се решават не според законите, а според неговите прищевки.
17
0
 
1
 
! Отговори
geri преди 15 години
simeon ima pravo kato vseki drug da si varne sostvenostta
16
0
 
1
 
! Отговори
mozaka преди 15 години
mi za6to da ne si gi iska 6tom sa na familiata mu na da si sika6 e6to koeto e tvoe ne bih go narekal paradox pak i tova vinago 6te si ostane tiahen zamak istoriata nemo6e daia premeni6
15
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Егати, каква алчност, какво чудо! Тоя ако може ще поиска да глътне цялата държава и пак няма да се насити. А това винаги са били държавни имоти. Човешко падение...
14
0
 
0
 
! Отговори
Куронага Стана преди 15 години
Ако мадридската царвулва остане валад от Кричим,да дойде ,да му отмаам един 23 см ,без пари,той барем ги либи от едно време,га беше либовница на крал Хасан...
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе неговата май стана като лудия и баницата,избра го народа със 75 % ли беше и аз забравих вече,сега се чудим как да го изгоним..Ами не го ли видяха още тогава,какъв беше,ама приискало им се цар...Ами то Жорж Ганчев ли не мина,сега пък оня Волен Сидеров ли беше и пак има кой да гласува за тях..ами...не знам какво да кажа вече..
12
0
 
0
 
! Отговори
carvul преди 15 години
знаеш ли колко деца и внуци има!
11
0
 
0
 
! Отговори
Ефросина преди 15 години
Все ми се струва, че областният управител няма да се пребори със симеон и той ще си получи исканото.Дори областният може и да го свалят, за да угодят на дядката.Не може да се засити човешкото око! Най кой българин му хрумна мисълта, че този германо-австрийски-френско- италиански ***, изгонен от България, ще храни добри чувства към народа ни? Той просто му отмъсти като го докара до ръба на мизерията и го ограби! Като че ли малко го грабиха другите?
10
0
 
1
 
! Отговори
пълна промяна по Коб преди 15 години
Февруари 1990 г., предаването Всяка неделя по Българската национална телевизия. Кеворкян: Материални претенции към България имате ли?Симеон: Как материални?Кеворкян: Т.е. имуществени.Симеон: Как не, към собствената си страна?! Не. От мене това няма да се види никога. Независимо от какви обстоятелства, обстановки, становища или положения Категорично не! Клипът го има в youtube
9
0
 
0
 
! Отговори
АНАРХИСТ преди 15 години
Егати СИМЕОНЧО дето замина безпрепятствено в чужбина и се върна щото милее за родината сега-си иска некви имоти дето не са негови!???ми то грабиш грабиш ама накрая някой ти слага куршума в черепа!!!*** *** КРАДЛИВА -ДА ВЪРИ С ОНЯ Хасан -азис на майка си в мадридската !!!!СМЪРТ
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък на такъв капацитетен цар,който намира начинът за всички проблеми и последната муха у двора си ще гоня,за да я хвана .За да му я подаря с почести.
7
0
 
1
 
! Отговори
Комсомолеца преди 15 години
Абе какви имоти има тоя като са го натирили от тука по времето когато още е *** в пелени с извезана корона? Какви гори иска и ккъв Кричим, да ходи да го хранят проститутките с които е минал живота му в Испания
6
0
 
1
 
! Отговори
Републиканец преди 15 години
Всеки нормален народ би изгонил наглото "царче". Само в *** чалгарите си го избират пак да ги "спасява". Много *** народ е българския, по това спор не може да има. Срам ме е да го пиша това, но е *** истина !!!
5
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
Ах, Симеоне,ах, царю честити! Тази твоята мъка никъде я няма! Как ще живееш без Кричим - сърце не ми дава да мисля! Както е казал класикът - "Колко мъка има по тоя свят, Боже!!?
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Жалки и смешни държавници. От къде тоя измислен цар има тези земи - дядо му дошъл от майната си и изведнъж са се вживяли тук като царе. Взимали са имотите на хората, други по ограничени сами са си ги давали да се мазнят и сега то си е наше. Пълни глупости. Тоя пак трябва да го изгонят в Мадрид, а не да се вживява като цар.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Той припомни, че 371 декара и прилежащите към тях сгради, за който имот се претендира от Сакскобурготски и сестра му, са публично-държавна собственост и нямат идентичност".Е в тази държава за комунистите няма идентичност.Тоя областен управител направо изби рибата, явно е боледувал от луда крава.Такива *** наречени държавни чиновници ни разказаха играта.