ЕС-молитвата на Станишев: Не ни замразявайте

Премиерът прави опити да убеди Европа, че се справяме; Брюксел пък изпрати “сигнал за събуждане”
23 май 2008 08:42,
62
ЕС-молитвата на Станишев: Не ни замразявайте
Снимка: БГНЕС

Сергей Станишев се опитва да увери Европейската комисия, че България предприема достатъчно мерки за борба с корупцията, пише "Юропиън войс".

Управляващата коалиция е разклатена от серия корупционни скандали, които доведоха до решението на ЕК частично да замрази еврофондовете за страната.

Това е стъпка, която председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу определи като “сигнал за събуждане”.  В случай на неуспех, още еврофондове ще бъдат стопирани, коментира изданието.

"Европейският съюз може да изолира българския народ и да изложи на опасност реформите в България", смята премиерът Сергей Станишев.

През юли се очаква новият ключов доклад на Европейската комисия за напредъка на България в ЕС, който има силата да спре парите и от други еврофондове, но сега Станишев смята, че още замразявания ще доведат до "разочарование сред българския народ", както и до политическа нестабилност.

"От моя гледна точка това може да се изтълкува от гражданите като наказание за страната", казва премиерът ни пред "Юропиън войс".

По неговите думи: Ще бъде нечестно да се санкционира страната, защото, видите ли, десет души не си вършат работата, не са квалифицирани или са корумпирани, завършва премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
IL. преди 15 години
Spre li krancheto, lapachite shte se odtegliat. Niakoi veche go napraviha.
60
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 15 години
molene vav crykvata na evropa nqma molene bylgariq kakvo si misli ?? se taka li 6te e dai pari4kite i posle jivei si jivot4eto hahah tezi pari ima da izlizat i tva mn qko !!!
59
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
защото, видите ли, десет души не си вършат работата, не са квалифицирани или са корумпирани,ДА НЕ БИ ТИЯ ДА СА 7.7 МИЛИОНА? :-D
58
0
 
1
 
! Отговори
alladin преди 15 години
sssr vi pla6ta6e za vernostta.o4akvate i evropeiskia saiuz da pravi sa6toto?da......ama ne.za6toto te vi tretirat kato naeti da rabotite za teh.te dori ne predpolagat 4e vie ste neveji,neupravliaemi,nekompetentnoi prodajni marzelivci.ina4e kazano politi4eski prostitutki kato vas tebva da si znaiat zanaita.ne i vie partio 4ervena na o6te deset partiiki razdrobena.vie ste sram i pozor za naroda.
57
0
 
1
 
! Отговори
отец Станишев преди 15 години
Батя наши во Христе от Европа!Не ни гледайте какви ги вършим, ами чуйте ни как сладко ви пеем!
56
0
 
1
 
! Отговори
Тони преди 15 години
До 53 Европейски съюз е създанен за да не се изтребват по между си. А нас българите не понасят тези Make love and not war
55
0
 
1
 
! Отговори
агагагаг преди 15 години
Да,има корупция,ДА има организирана престъпност,НО България далеч не е единствената подобна страна!Извинявайте,*** в Италия нещата са поне толкова трагични,ако не повече!Ба ги у Европата,като са толкова против престъпността за кво създадоха Косово,което се крепи изцяло на мафията и служи като дистрибутор на амфетамини към Западна Европа с помощта на САЩ(които имат най-голямата военна база там,и си прекарват наркотиците,от "освободения" Афганистан)!Всичко е един фалш,да не би да върнат тия пари на гражданите на Европата?Или те ще си ги налапат?Кое е по-вероятното?България служи като боксова груша в момента,жалко,че народа е толкова *** е не може да го осъзнае!
54
0
 
1
 
! Отговори
harmony преди 15 години
Първоначално за т.г. бяха предвидени 27 млн.ПРЕДПРАЗНИЧНОНаближаващият 24 май засега не предизвиква празнични настроения. Учителите във Варна са обидени и обезверени и ще бойкотират празничното шествие, обяви КТ "Подкрепа". Причината е, че за първа година преподавателите няма да получат премии за празника. Парите потънаха в делегираните бюджети и много училища няма да могат да си ги позволят. Стопанската камара пък огласи отворено писмо по случай празника, в което наред с поздравленията изразява тревога от резкия спад в качеството на образованието у нас.
53
0
 
1
 
! Отговори
harmony преди 15 години
Около 330 учебни заведения - училища, оздравителни училища и обслужващи звена, няма да отворят врати от есента. Толкова към момента са заявките в МОН от общините за оптимизация на училищната мрежа, научи "Сега". Това е 2.5 пъти повече спрямо м.г., когато бяха закрити 124 училища. Възможно е обаче броят на заведенията да се увеличи още, тъй като заявки се подават до 31 май. По официални данни на МОН към момента са одобрени за закриване 111 училища. Дейността на учебно заведение се прекратява със заповед на министъра по предложение на принципала - общината или държавата.Така почти апокалиптичните прогнози на Световната банка и на сдружението на общините отпреди няколко месеца са на път да се сбъднат. Експертите на СБ прогнозираха, че 1259 училища - близо половината, ще изпитат дефицит заради финансовата реформа в средното образование. Очакванията на местните власти са, че около 500 училища ще бъдат икономически принудени да затворят врати.Според сдружението на общините трудно може да се каже кои региони са най-потърпевши от оптимизацията на училищната мрежа. "Коректният отговор е, че най-засегнати ще са общините, в които по едни или други причини оптимизацията е задържана и сега там ще има най-големи закривания", коментира шефът на сдружението Гинка Чавдарова. Например в община Търговище м.г. са затворили врати 11 училища. През 2007 г. община Руен, Бургаско, е закрила 9 школа, а тази година без ученици остават още 7 учебни заведения. Причината е, че тази община досега е успяла да съхрани повечето училища, обясняват експертите от сдружението.Най-засегнати ще бъдат планинските и полупланинските региони, сред потърпевшите е и община Кърджали, смята председателят на парламентарната комисия по образование Лютви Местан. Според него 90% от училищата в този район са закрити от 1989 г. досега. През учебната 1989/1990 г. там е имало 304 учебни заведения, докато предстоящата 2008/2009 г. ще бъде открита в едва 40 училища. "Не трябва да се защитават кухи структури и маломерни паралелки. Оптимизацията не е механичен акт, тя трябва да осигурява по-високо качество на образователната услуга и да подобрява достъпа до образование", смята Местан.Една от причините за закриването на училищата е чисто финансова. Според кметове издръжката на 1 ученик - средно 1151 лв. за т.г., не е достатъчна. Вчера от сдружението на общините поискаха стандартът да се повиши. За целта трябва да се използват предвидените в държавния бюджет над 100 млн. лв. за подкрепа на реформата в образованието, пише в декларация на сдружението. По същото време кабинетът реши да отпусне 67 млн. лв. за програмата "Оптимизация на училищната мрежа". От тях 48 млн. лв. са за преодоляване на ефектите от закриването на общинските училища, а 2 млн. са за държавните школа. Средствата ще се използват за ремонт на средищни училища, за подобряване на ученическото оборудване, хранене на децата в училищния стол и за обезщетение на персонала (17 млн. лв.). Първоначално
52
0
 
1
 
! Отговори
kamenl преди 15 години
Аре сега, на Станишев хората били корумпирани, ДПС била етническа партия, незнамси кво си. Вие не знаете ли, че Костов за всичко е виновен! Той съсипа държавата, докара глобалното затопляне, слънчевото затъмнение и скри Осама! :D :D :D
51
0
 
1
 
! Отговори
A сега преди 15 години
На времето един политик който съсипа тогава държавата беше казал " на крива ракета и космоса и пречи", та сега отново един негов последовател се опитва да ни убеди че Европа е виновна и ни притиска??? Ами нормално е господа, те европейците са свикнали като дават пари за нещо да знаят къде отиват парите им, и ако неса по предназначение да искат обяснение.А не са като нас българите да незнаем къде ни отиват парите и да не ни се дава обяснение...Така че господа по добре си ходете, достатъчно окрадохте и съсипахте.Оставете ни малко поне въздух да си поемем...поне малко...
50
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Не ЕС, а червените олигарси унищожават българската държава! Ако не се освободим от новото червено робство с нас е свършено!!!Живеем е най ниските доходи в цяла Европа , искат да ни изолират и да бъдем изхвърлени от ЕС, притискат ни, ограничават ни...и всичко това с "най-добри чувства" и усмивка!! Какво безсрамно,нагло и безпринципно лицемерие само! Ужас!Червените барони се страхуват от интелектуалците и свободните хора!Как ще държиш в подчинение един човек, който е пътувал..видял..сравнявал...И у нас можеше да се живее добре, ако капиталите не се изнасяха!За това не се усвояват фондовете, за да се изнесът!Иначе правиш магистралата..инвестираш в селското стопанство..индустрията и парите се въртят!няма проблем ,че строителният работник взима 3-4 000лв!ми доктора и учителя ще дават частни уроци..консултации по 30-50лв и ще има преразпределение!Няма безплатен обяд!Иначе какво, ако нямаш тези странични доходи няма как другите да получават големи пари!Строителството ще спре т.к. няма да има купувачи и..хотелите ще са празни т.к. няма да има платежоспособни туристи...селското стопанство ..ми продукцията ще гние..ще минем отново на самозадоволяване..картофи..домати...ще си ги отглеждаме в събота и неделя!Те това искат червените олигарси!Да бъдем в стегнация и изолация!Парите трябва да се въртят да има за всички, а те се опитват да вкарат интелектуалците в дупка! Но въпреки , че ни не навиждат винаги канят някой за парлама..Св Русев..Н.Робева..Лошо е когато няма средна класа от интелектуалци, която да дърпа напред!Някои категории трудещи се могат да печелят много, но не могат да извършат тази промяна която би извършил лекаря..учителя..Не напразно всеки иска детето му да учи в чужбина!Да мутрите имат пари но са си мутри..чалга..алкохол..секс..наркотици..това са техните мечти...до там им се простира кръгозора..много е стеснен!
49
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Червените барони и кардиналите от ДС за пореден път доказват, че провеждат антибългарска политика! Въпросът е ,че българина е доста неграмотен политически и икономически..Лесно се манипулира, със силно развито овчедушие и стаден инстинк!Чета някои коментарии и не доумявам!Да вярно е че днес сме в ЕС, но не благодарение на червените олигарси!НО благодарение на тяхната безотговорност може утре да ни изгонят!Във всъщност това е и тяхната цел!Как иначе да се коалират с Русия!Ми да не мислите че стани-Шеф провежда про европейска политика?Но обикновеният българин ще почувства тоягата, когато отново възникнат визи..забрани да се напуска страната, когато заработи като вол за 15-20 евро, както по жан виденово време!!!Сега много умници крещят ..."СПИРАЙТЕ ПАРИТЕ!"ама глупаците не знаят че те първи ще усетят дръвцето!Не това не са толкова елементарни хора!Това са големите платени червени манипулатури които повеждат стадото на заколение..., а те са си осигурили тила!От друга страна прозира липсата на инициатива ..липсват лидери!Чакате все някой друг да ви "онадова"!
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
аз се радвам,че ги спират,за да не грабите!!!!Ако бяхте 5-10,ЕС нямаше да ги забележи.Точно обратното-най-много 5-10 не грабят!Така че не жали за народа така нагло!
47
0
 
1
 
! Отговори
chiva преди 15 години
ЕС унищожава държавата ни. Ако не се освободим от новото Европейско робство с нас е свършено!!!Примиера го казва с леко уважителен тон. Но истинате е тази. Изолират ни, притискат ни, ограничават ни...и всичко това с най-добри чувства и усмивка!! Какво безсрамно,нагло и безпринципно лицемерие само! Ужас!
46
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не го харесвам Сидеров но той е плод на ДПС!След като има партия на етническа то ще има и на националистическа! А такива партии има и в другите ЕВРО държави!!!Но на етническа основа партии НЯМА в ЕВРОПА! Всичко кето си писал е плод на ПОТЕН КУМОНИСТИЧЕСКИ !Скрий се дрогарю!
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
На тоя Педи-грии-пал само Жан Виденов може да му се мери
44
0
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 15 години
Знаеш ли какво е казал Бенковски на един ***,който искал да става бунтовник?"А бе,брате!Не ти трябва!Стой си по-добре ***!"
43
0
 
1
 
! Отговори
aleksenof преди 15 години
sergei e dobar bg.politik umen i nahodchiv.ima i avtoritet veche v evropa koeto e mnogo vajno uslovie za progres na bg.no kato che li ima niakoi ministri koito ne sa za pravitelstvoto naprimer emel etem,maslarova,..sto pati kazah sad za volen siderov i dogan i tehnite ortaci.zashto niama oshte krediten milioner osaden-zashto.a tazi parlamentarnata komisia po diskriminaciata osadi edin pochten rom vasil chaprazov za tova che narekal niakogo bg rabota.tolkova li e dolnoprobna tazi komisia ami kolko romi sa obideni v bg.da ima nekoi osaden nema .a triabva da ima osadeni znachi tazi komisia e polugramotna i rasistka.tova e istinata za bg.korumpirana i rasistka.i kakvo mislite che evropa ne znae tova li-xaxaxax.skoro moje i ot veropa da izleze bg. i togava sha pitame volen siderovci kak shte zashitavat bg. s golite si dupeta li.mafiotite v zatvora tova e istinata.a za romite rabota i prilichni dohodi i nikakava losha duma inache sankciite shte rastat vse poveche.
42
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Европа има избор. Това да не ти е българският народ бе другарю Станишев, че да му се усмихваш и да го лъжеш в очите, че всичко е розово и прекрасно, докато го гледаш как затъва все повече и повече в л*йната благодарение на теб и другите двама ***? Европа има избор и ще го приложи не се съмнявай, а ти и те ще потънете в канала на историята!