Затвор за кражба от еврофондовете

Предлагат от 1 до 10 години лишаване от свобода, ако се злоупотреби с пари от европейските фондове
30 май 2008 14:33,
21
Затвор за кражба от еврофондовете
Димитър Ивановски. Снимка: БГНЕС

От 1 до 10 години лишаване от свобода, ако се злоупотреби с пари от европейските фондове - това предлага работна група за промяна в законодателството, свързано с усвояване на парите от ЕС.

Предложението бе оповестено от зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски, който уточни, че освен лишаване от свобода, се предвижда и отнемане правото на фирмите-нарушители за срок до 20 г. да кандидатстват и да получават пари от ЕС.

Промените най-вероятно ще станат част от Наказателния кодекс. Ще бъдат променени и други нормативни актове за прозрачно и пълно усвояване на средствата от нашето членство, допълни Ивановски.

От своя страна вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че най-малко 30 млн.евро може да загуби България, ако до август т.г. не приключат проектите за изграждане на модерен екарисаж и пречиствателната станция в Пловдив.

Двата проекта се финансират от програма ФАР и трябва да бъдат изпълнени до август тази година. Ако това не стане, ще бъдат загубени около 20 млн.евро за екарисажа и 10,7 млн.евро за пречиствателната станция.

Това са парите, които трябва да се изплатят като остатък в размер на 20 процента от общата сума на двата проекта. Според правилата на предприсъединителната програма ФАР, при стартирането на проектите на изпълнителите се превеждат 80 на сто от договорираните пари.

Както е известно, досега в България не е започнало изграждане на трети екарисаж и се предвижда това да стане до края на годината. В момента действат екарисажите в Шумен и Варна.

Плугчиева съобщи още, че има проблеми с изпълнението на проекти по ФАР в сферата на околната среда и транспорта. Сред тях тя посочи проектите за водния цикъл на Варна, Шумен и Сливен, сероочистващите инсталации в ТЕЦ "Марица Изток" 2,  Дунав мост 2.

"Трябва да направим чудеса от храброст, за да спасим проектите", призна вицепремиерът. Тя каза още, че се обсъжда пускането на гореща линия за сигнали на граждани за неправомерно усвояване на евро-парите и създаване на обществен съвет по този въпрос.

Министерството на финансите най-сетне ще трябва да изработи конкретен механизъм, чрез който да заработи фондът за подпомагане на общините "Флаг", както и други форми за подкрепа на общините при кандидатстване и изпълнение на проекти по оперативните програми на България за усвояване на евро-субсидиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Никито преди 15 години
Защо само за пари от еврофондовете?!?! А за парите от моите данъци - те могат да ги крадат безнаказано, така ли????
19
0
 
1
 
! Отговори
Gio преди 15 години
...еее, друго си е сега - затвор... Дано само някой повярва... Иначе без доверие нищо не става ви казвам...дааа...
18
0
 
1
 
! Отговори
kike преди 15 години
Айде стига моля 20 години слушам подобни
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"Гарга на гарга око не вади"Пак ще изгорят само кокошкарите...
16
0
 
1
 
! Отговори
vili преди 15 години
Да дано този път е наистина.Корупцията е с ужасяващи размери в нашата България,не съм сигурна дали крадците ще си получат заслуженото или отново малките рибки ще са в затвора, а истинските ще си пият питие и ще си казват "Кой каза,че в България ими невъзможни неща?"
15
0
 
1
 
! Отговори
Eлена Пенева журнал преди 15 години
Вярвам че у нас няма да има злоупотреби с фондовете
14
0
 
1
 
! Отговори
Debora преди 15 години
KOITO NAI- MALKO KRADE, NAI MNOGO SHTE LEJI V ....drugite shte badat zaeti, s tova kak nai dobre da SI opolzotvoriat kradenoto.
13
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 15 години
Koe opredelia tochnia broi. ?? -mnogo ne iasno!
12
0
 
1
 
! Отговори
Debora преди 15 години
OT- 1 DO-10 zvuchi neveroiatno " TOCHNO" za balgarina.!!!! ; ). Haide sega da otgatnem, koe ot desette.....???
11
0
 
1
 
! Отговори
mun4o преди 15 години
i az iskam da otkradna 5000000 i da leza edna godina
10
0
 
1
 
! Отговори
mun4o преди 15 години
e,az si go kazah
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Точно така 8-и!Но и да им дадат звание "ВРАГ НА НАРОДА"!
8
0
 
1
 
! Отговори
зззз преди 15 години
НАРОДЕН СЪД ! ТОЗИ ПЪТ ИСТИНСКИ! ЗНАЧИ ДОСЕГА КРАДЕШ ОТ ЕВРОФОНДА И......! НАЙ-МНОГО ДА ТИ СЕ ЗАКАНЯТ - АЙДЕ И ДРУГ ПЪТ... !
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
V TAKAV SLU4AI DOGAN TRIABVA DA LEJI V ZATVORA NEZNAM KOLKO HILIADI GODINI
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
То винаги ще има смекчаващи вината обстоятелства, я влезе някой в панделата по тия параграфи, я не! Народен съд за таквиз бандити!
5
0
 
1
 
! Отговори
ss преди 15 години
Това показват данни на Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/, представени от експерта във ведомството Елена Пищовколева на семинар "Насърчаване на инвестициите: новото законодателство".
4
0
 
1
 
! Отговори
Фенко преди 15 години
лелеее, тия от днес.бг филтрират :)исках да кажа, че Ивановски е ш.ибана червена па.чавра!! Дано го проумеят дъртите ***, дето всеки път гласуват за тях, а децата им живеят в чужбина.. А те самите гладуват с пенсии от по 200-300 лева. МАЛКО ВИ Е на вас, червени комунистически *** - трябва още по-тежко да ви стане, че белким се опомните кои сте и защо сте...
3
0
 
1
 
! Отговори
Fenko преди 15 години
Абе калъфи-болшевишки?! Това ли ви родиха миризливите наебани ?? В момента има достатъчно ДЕЙСТВАЩИ разпоредби в НК, инкриминиращи злоупотребите (най-общо казано) с пари от ЕС!!! Как няма кой да отреже главата на това комуноидно *** Ивановски? Да му майчина на това селско *** ***! За невярващите - да погледнат чл. 212, ал. 2 от НК - текстът се намира в главата за измами - даже предвиденото наказание там е по-строго от предложението на тази червена Ивановски.. От 3 до 10 години лишаване от свобода..
2
0
 
1
 
! Отговори
Jurist преди 15 години
Ne stava vse pak yasno, s kolko euro shte se otkupuvat kradzite na evrofondove u nas zanapred. Chakame tarifata- ha-ha-ha.
1
0
 
1
 
! Отговори
Kolega... преди 15 години
Abe toq Ivanovski e goliam optimist be... O.k..ama purvo ti shte vleznesh za oklo 20 do jivot... za AEC tuj, kato tova si ot vsqkude nacionalno predatelstvo...otvori konstituciqta i NPK-to.... ;) Znaesh kak e vtorata kilia v dqsno, baj Ivan strog no spravedliv.... ;)