Електоратът дава

Подкрепа за ГЕРБ - 26-28%, за БСП - 15-17%, ДПС и "Атака" - 6-9%; ГЕРБ с десни или ГЕРБ с леви - еднакъв шанс
4 юни 2008 19:17,
50
Електоратът дава
Електорална единица. Снимка: БГНЕС

За последните месеци няма значими разлики, както в електоралната подкрепа за големите партии, така и в подредбата на предпочитанията към тях, сочи изследване на НЦИОМ.

Електоралният дял на ГЕРБ варира между 26 и 28%, подкрепата за БСП се вмества между 15-17 %, ДПС и Атака се движат между 6 и 9%. Десните и царя са под чертата от 4 на сто.

3 на сто биха дали гласа си за СДС, по 1.8 на сто - за НДСВ и за ДСБ.

22% нямат намерение да отидат до урните.

Избиратели на партии от целия политически спектър гледат добронамерено на партия ВМРО, отчитат социолозите.

Данните от последните няколко изследвания на НЦИОМ показват, че ВМРО е харесван и желан политически партньор и от страна на левите избиратели, и от центристите и от десните избиратели.

Независимо, че до редовните парламентарни избори остава още много време, в публичното пространство се дискутират предимствата и недостатъците на възможните коалиционни партньорства.

За близо две трети от избирателите на БСП е приемливо едно бъдещо коалиционно обединение с ГЕРБ, но подобна добронамереност изразяват едва 28% от привържениците на Бойко Борисов.

За ГЕРБ в момента не съществува изгоден вариант за предизборна коалиция. При всички тествани хипотетични варианти избирателите, които подкрепят коалиционно обединение с участието на ГЕРБ, са по-малко от тези, които биха гласували за ГЕРБ, ако се яви самостоятелно, твърдят от НЦИОМ.

В настоящия момент предизборна коалиция на ГЕРБ с десни партии би имала равни електорални шансове с предизборна коалиция между ГЕРБ и БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Кадаиф преди 15 години
...за да продължаваш да повтаряш безмозъчно "коалиция ГЕРБ-БСП".Очевидно, обаче, процентът на *** в обществото ни е с рекордно ниво. А когато си ***, то винаги се намират хитреци, които да се възползват от тебе. Но в края на краищата това е, което заслужаваш, след като си избрал да си ***.
48
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 15 години
опозиция в България е ДСБ! Те го доказаха многократно! Защо мълчат СДС и другите уж опозиционери?!! Kостов - НИЕ СМЕ С ТЕБ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
47
0
 
0
 
! Отговори
$ преди 15 години
Стига с тези платени комунистически СТЪКМИСТИКИ! Положението е абсолщтно противоположно на това което се изнася!
46
0
 
0
 
! Отговори
ico преди 15 години
По нагласени сондажи от тия не съм виждал. Всичко е манипулация и лъжа. Къде са 15% на Костов и 10% на Атака. Егати манипулаторите
45
0
 
0
 
! Отговори
kosio преди 15 години
Кога електората ще спре да дава и ще почне да иска ????? П.с Всички политици са яко напращели и оядени *** спрете да им давате. спрете да им давате кога ще дойде Българската коледа ?? ммм лимонче
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе що не вземеш да напишеш една декларация, че НИКОГА И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ГЕРБ НЯМА ДА СЕ КОАЛИРА С БСП и ДПС! Напиши я, подпиши я и я пусни в нета! И посмей да излъжеш после!!
43
0
 
0
 
! Отговори
Anani ananiev преди 15 години
Мерси за отговора. И да има смисъл, все пак жиеем в тази държава. Чисто логически, нито ГЕРБ нито БСП няма да се откажат от властта, тъй че искат не искат ще трябва да се коалират, а това означава за нас още 4 години мизерия, крадене и затъване. Мен ако питаш всичките са за гилотината - лошото е, че няма алтернатива :( Просто ще сме свидетели на поредната комедия в парламента и то на наш гръб....
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ВСЕКИ от нас преди изборите трябва да отиде при своите родители, баби и дядовци. Со кротце, со благо и со малко....."настояване' да им обясни, че гласуваики за БСП гласуват против децата си. Достатъчно е само да си останат в къщи и много години занапред изедниците ще са аут. НАПРАВЕТЕ ГО!!!!!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Долният пост е за 39
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма какво да спорим. Безсмислено е. Както казват руснаците: "Поживьом - увидем". Само искам да ти кажа, че тези стъкмистики си ги изнасят от БСП-то, за да манипулират хорското мнение и виждам, че явно има резултат. Не напразно серГЕЙ уволни шефа на социологията. Сега там си има техен човек и процентите са каквито другарите искат. И не сравнявай ГЕРБ с БСП - комунистите са готови на всичко за власт. Такива са и от ГЕРБ, а те видяха какъв автогол си вкараха другарите като се коалираха с ДПС. Затова коалиция НЯМА ДА ИМА между ГЕРБ и БСП/ДПС.
39
0
 
0
 
! Отговори
Anani ananiev преди 15 години
Пак питам, знаеш ли какво означава мнозинство ??? Първо, как вьобще си представяш, че след всичките изцепки на Генерала, ГЕРБ ще може да управлява сама. Второ, десните партии няма да преминат 4%-та бариера. Т.е. пред ГЕРБ има само една възможност - коалиция, а тя се прави така че да има мнозинство - и пак стигаме до коалиране на ГЕРБ с БСП и/или ДПС. Трето, паметта ти навярно те е изоставила, тъй като на последните избори БСП тръбеше как няма да се коалират с Турци и Царисти пък какво стана - Коалицията я сформира ДПС след 2 неуспешни опита на БСП и НДСВ.. Тъй че ПОМИСЛИ си пак :)))
38
0
 
0
 
! Отговори
ричо преди 15 години
За 20г. избори кой не ни излъга само царя каза че ще се оправи за 800дни и наистина се оправи вярно ли е....
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти наистина ли си мислиш, че тези проценти отговарят на истината? А дори и да са такива, чакай да мине още една година до изборите, народът съвсем да осверипее зимата с тоя ток от +30% нагоре, парното тоже, всекимесечното увеличение на храните и тогава ми говори колко процента ще има ГЕРБ. Има време, не бой се. А дори и да се наложи коалиция ще е отдясно. Ей ти Атака, ДСБ има мегдан.
36
0
 
0
 
! Отговори
сава преди 15 години
неискам да обиждам превържениците на атака но всичките им лидери по места са 6 волта а волен е волт и нещо.....
35
0
 
0
 
! Отговори
Anani ananiev преди 15 години
Хахаха Н.32 - а как предлагаш да управлява ГЕРБ ?? Без мнозинство ??? Ти от политика разбираш ли поне малко ?? Виж процентите и помисли малко и кажи как точно ГЕРБ ще създаде мнозинство в парламента ??
34
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
Момчета и момичета,защо се хабите?Те преди изборите ще си обявяват "войни",ще се "ругаят" един друг,ще ни играят най-различни театри само и само да ни заблудят,разединят и подмамят да дадем своя глас за тях.След изборите ще дойда реалните коалиции.Спомнете си : ДПС през 1991г. беше със СДС и като стана дума за досиетата и приватизация се извъртяха и направиха правителството на Л.Беров с БСП;Симеон през 2001г.с НДСВ "не искаха да чуват за БСП",но направиха коалиция с ДПС /турския израстък на БКП/БСП/ и включиха 3 министри и 7 зам. министри от БСП в правителството и изгониха всички назначени от ОДС в държавната администрация.Ако си спомняте Симеон тогава заяви на Иван Костов "Вие вдигнахте много високо летвата и за всяко следващо правителство ще бъде трудно да ви достигне", което се оказа единственото ВЕРНО нещо казано от този човек. ;през 2005г. видяхте театрите на БСП,ДПС и НДСВ за да се съберат пак заедно.Виждате сега как организирано хора от БСП,НДСВ и изгонени от СДС и ДСБ предатели,гарнирани с "подходящи" кадри на ДС, платено от "мутрите" се организират най-напред АТАКА,а сега ГЕРБ.Схемата с натрапване и манипулиране на общественото мнение със разни "социологически" проучвания,ежедневно показване по медиите,представянето на разни смешни и глупави изказвания за почти "гениални",премълчаването на множеството случаи на некомпетентност се повтаря пак.Това е само с една цел : да не се допусне отново на власт правителството,което "вдигна високо летвата" и всяко следващо правителство,какт тези от 2001 и 2005г. ,да изглеждат смешни и некъдърни.Другата цел е да не се допусне друг да се разпорежда и управлява фондовете от ЕС за България и по този начин да им спре кранчето за кражби и източване.
33
0
 
0
 
! Отговори
Hard Rock преди 15 години
До господинът, който печелел парите си в България , а живеел на запад :Уважаеми господине, твърденията ви за работливостта на българите май са ви отпреди 20 години. В момента всички съграждани, които познавам лично се трудят по 10 -12 часа на ден, кой във фирмата си, кой като наемен работник в частни фирми. Има и такива , които мрънкат, но те са в държавни предприятия и в държавната администрация, която за размерите на страната ни е ужасно раздута. Същата тази администрация многократно съм се убеждавал, че само харчи парите на данъкоплатците и не върши за 5 пари работа. Безпокои ме обаче друго - нихилизмът на такива като вас и безхаберието ви за съдбата на България, което според мен е крайно вредно за нацията и Родината. А моят съвет към съгражданите ни е - не превръщайте парите в самоцел и в средство за задоволяване на капризи, както на господина от чужбина. Да запазим вярата си и националната си идентичност. Да се борим срещу нихилизма и глобализма, които ни застрашават все повече. И друго, браво на тези български бизнесмени, които вярват в интелекта на българина и създават тук брутния вътрешен продукт, като по този начин подпомагат възраждането на България. Та така господинчо, не знам , как си печелиш парите тук и как ги харчиш на запад, но си затвори устата и не бълвай простотии по адрес на съгражданите ни - те поне са останали тук и не са абдикирали от гражданското си поведение !!!
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Динко,вятър те вее на бял кон. ГЕРБ никога няма да са в коалиция с БСП, защото просто по този начин Бойко Борисов подписва политическата си смъртна присъда. А той не иска това, повярвай ми. Щом толкова плюят комунистите по него, значи много ги е страх и съответно няма как да са коалиция. Аз лично съм чул лично от устата на Бойко Борисов, че никога с БСП и ДПС няма да има коалиция. А вие останалите умници си вярвайте на манипулациите, че е възможно подобно нещо. Може много да им се иска на гнусните *** пак да са във властта, но тоя път няма да ги огрее. Ще има почивка на резервната скамейка и то за дълго.
31
0
 
0
 
! Отговори
Динко преди 15 години
Следващият кабинет ще бъде експертен с подкрепата на БСП и ГЕРБ. Нещо като този на Любен Беров. Марионетки, които ще служат на ченгетата и мафията. Няма съществена разлика между ГЕРБ и БСП.
30
0
 
0
 
! Отговори
georg преди 15 години
bylgarinyt e mnogo typo syshtestwo, wmesto da gleda partiite i samo da se oplakwa bih go posywetwal:da raboti poweche, kakwo se raboti na zapad i da spre da dawa podkupi - samo taka shte se oprawimw momenta w bg mogat da se pecheliat mnogo poweche pari otkolkoto na zapad, danycite sa niski, ima strashno mnogo wyzmojnosti... az naprimr si pechelia parite w bg, no jiweia w chujbina zashtoto ne moga da ponasiam mrynkaneto i typotata na powecheto si synarodnici...