От идея "Севтополис" става реалност

Тракийското светилище под водите на язовир "Копринка" е напълно запазено
6 юни 2008 13:27,
37
От идея "Севтополис" става реалност
Така би изглеждал възстановеният "Севтополис". Снимка: БГНЕС

Парите за проекта "Севтополис" ще бъдат набавени от оперативна програма "Регионално развитие", обави Димитър Мандраджиев, председател на национално обединение "Съхрани българското".

Изчисления показват, че възстановяването на древния град в язовир "Копринка", близо до Казанлък ще струва 150 млн. евро.

Миналата година градът под водата е бил заснет със сонар и се оказало, че нищо не разрушено или разместено.

Според Мандраджиев в света няма подобен аналог и е напълно възможно "Севтополис" да стане световна туристическа атракция.

Годишно градът ще бъде посещаван най-малко от 500 хил. туристи, смята той.

Цялото съоръжение ще бъде 93 дка от обема на язовира и реално загуба на вода няма да има.

"Севтополис", градът на Севт ІІІ, столица на Одриското царство от края на ІV - началото на ІІІ в. пр.н.е. е разкрит и проучен през 1948 - 1954 г. при изграждането на язовир "Копринка".

Това е първият и най-добре запазен тракийски град в днешна България, за съжаление останал на дъното на язовира след напълването му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Луд Гидия преди 15 години
Идеята не е на кмета на Казанлък Стефан Дамянов, а на директора на историческия музей Косьо ЗАРЕВ. Комунистите му я взеха с обещанието да не го пенсионират. Това сега е комунистически проект за лапане на европейски пари. Забележете кой стои зад него: комунист-министър на "колтурата", дежурните лапачи на държавни пари Вежди Рашидов и Георги Чапкънов, и двамата комунисти, комунистическите иманяри Георги Китов-Багериста и Николай Овчаров-Каменарчето. Все специалисти по хидравлика с международно признание. Идеите на кмета-комунист Дамянов са все такива: газифицира ТЕЦ "Казанлък", взе си комисионната, а Теца го закриха. Газифицира града, след като Ст.Загора се отказа от газа. Газа стана по 1,10лв/литъра и никой в казанлък не се включи, тръбите останаха под земята, кмета си прибра комисионната. Разкопаха с багери могилите из Розовата долина, нарекоха я Долина на тракийските царе, въпреки че само един царски гроб намериха, оставиха при всяка гробница по един билетопродавач да чака туристи. Туристи няма, но билетопродавачите, всички до един хора на кмета, си стоят и си получават заплатите, които изтичат от нашите джобове, защото музеят е на държавен бюджет и музейните са си чиновници и до един комунисти. Другият директор на музея Данчо Данчев пък стана началник на предизборния щаб и председател на комитета за повторното му избиране и така запази мястото си в музея, а е на 71 години! А който иска да види Севтополис- да погледне Кратката българска енциклопедия или горната снимка: точно 50 декара чифлик на Севт, който никога не е бил столица на одрисите, а само резиденция на вожда им, който не е имал титла цар, защото е бил по онова време под властта на Александър Велики Македонски, та Севтополис е бил в Македония тогава. Няма с какво да се гордеем. Македонците отрязали главата на Севт когато много я надигнал.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Mnogo qko ako stane.Stiskam palci tozi proekt da se realizira.BULGARIA go zaslojava.
34
0
 
0
 
! Отговори
Християн Кънчев преди 15 години
Този проект наистина е уникален и друг такъв няма да има по света, ако стане реалност !!! Това наистина ще вкара България във филмите на National Geographic !!!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
4i4i преди 15 години
това са пълни глупости!ако бяхме Швейцария или ОАЕ и да не знаем какво да си правим парите ок разбирам, но с толкова милиони евро можем да разкрием и реставрираме всички останали тракийски и не само старини. Едва ли не излиза,че цялото ни културно наследство е под този язовир - дрън дрън
32
0
 
0
 
! Отговори
Ot sardito balgarce преди 15 години
Za 27 - ti si povece ot maloumen , kakto otbelaza najkoi . Tazi doktrina e na edna ot podlogite na L. Zivkova. Vzemi da se ogramotis malko .
31
0
 
0
 
! Отговори
Аl преди 15 години
Ти или си македонец, или си турчин, или си пълен ***....
30
0
 
0
 
! Отговори
min4o преди 15 години
Дай тогава да правим хлебозавод в Систинската капела, че хлябът е по-важен от някви драсканици. Идеята е, че на *** не им е влизало графика за петилетката да привлекат толкова много международни туристи колкото сега има в Италия, Гърция и т.н. Повярвай ми, не са си казали: "Кво да правим атракация като ще дойдат най-много 100 японци." Тогава не е бъкало от японци в тоя край.
29
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
номер 27,ти *** ли си?все едно днес Италия да спре да се хвали по света с Колизеума и да печели от него,защото по твоите думи трябва да робува на комплексарски глупости,че видиш щом е на народ,който е бил преди нас тук не е ценноне се излагай ,Момче хората ти пиша за приблизително поне 500 000 туристи-имаш ли представа каква реклама за страната е това ?
28
0
 
0
 
! Отговори
troy преди 15 години
Като идея е хубаво..., но аз лично съм ходил на много места свързани с нашата история, просто хоби. Има и такива, които са обявени за национални обекти, но просто липсват пари и са затънали в шубраци и гори тилилейски. Пример е базиликата на Св. Спас и крепоста над нея. Колко ли пари са нужни да се разкрие обекта, но не се прави. В Родопите има стотици обекти от древните траки, стотици светилища, но почти всичко итересно и ценно е извадено я от иманярски банди, я от държавата. Няма такова племе като българина да съсипва толкова целенасочено собствената си държава и култура! Чалга рулззззз :(
27
1
 
0
 
! Отговори
TÜRK преди 15 години
Българите нямат интерес от такава атракция която да показва културата на местните народи преди тяхното нашествие и настаняването им в техните земи.Не е морално и етично!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как може да си сигурен, след като слагаш инженерите под общ знаменател. Някои строят молове и хотели, но има и едни, които се занимават с хидротехническо строителство. Преди да говориш поне попрочети това онова, че иначе е смешно някой да се бърка в сфери, от които не отбира и грам.
25
0
 
0
 
! Отговори
ligla преди 15 години
В тоя язовир дядо ми има повече от 200 dka. земя / национализирана , естествено , и не само той / . Но понеже не е цар / и другите също / няма да ни я върнат ....пък не сме и толкова нагли
24
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 15 години
именно защото комунистите не са искали да трябва да обясняват и задълбават в историята на траките. ако сега наистина е добре запазен и проектът бъде изпълнен съвестно и добре (като за съжаление се съмнявам и в двете), това ще бъде напълно уникална атракция за цял свят и ще бъде страхотен плюс за България в очите както на нас, българите, така и на хората в чужбина. стискам палци да стане, макар да звучи твърде хубаво, за да е истина...
23
0
 
0
 
! Отговори
Pavel преди 15 години
"От: min4oпонеже са били *** и язовирът им се е струвал по-полезен от града."Да ти кажа ако няма вода за миене още повече за пиене и на мен ми се струва, че язовир е по полезен от няколко кирпича и стотина застаряващи японци щракащи с фото камери последна дума на техниката купени и произведени пак не при нас...
22
0
 
0
 
! Отговори
Гошо97 преди 15 години
древният град е залят с вода без да има съществена нужда и не е консервиран, понеже находките в него са противоречали на общоприетата история за произхода на българите. Щяли са да докажат,че всъщност траките не са чак "безписмени", а езикът им не е далечен от днешния български. Находките се съхраняват извън България и можете да бъдете сигурни, че никога няма да станат достояние за обикновените хорица. Сега след 52 години ще са унищожени всички знаци и ще има само камъни и тиня. Абе я да си слушаме чалгията и да не се занимааме с тез простотии, а?
21
0
 
0
 
! Отговори
Aman преди 15 години
на път за Бяло море Мисля, че неотдавна така се спечелиха избори там. Народът взе, че се размечта как баричката ще стане плавателна река и ще се изсипят милиони и милиарди.Поредните ***. На финала нито ще има древно селище, нито и евроцент от "евентуалната Евро-субсидия"
20
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Гърците изграждат замъци от гипсокартон и YTONG и ги измазват отвън в ретро стил и после ги обявяват за находки от преди Атлантида. Тук някакви егоцентрични и нямащи си работа коментатори ми говорят за това, че две стени нямало защо да се изкарват. Вие ли ги давате тези пари, че така сте се вкопчили в тях? Какво, ще си вземете поредния Кайен или ще забършете поредната метреска???Проектът, ако ще и мухлясъли ябълки да извадят отдолу, ще доведе до туристически разцвет на Централна България и ще бъде завършек на Празника на Розата и всички открити тракийски находки в областта. Ще доведе до работа за много хора и разцвет на един иначе беден регион. Кой е символът на България, ако не розата - какво имаме наистина уникално (руски "Александър Невски", един Рилски манастир и няколко пещери). Защо да се отказваме от всичко???И германците например няма да казват - "а, той бай *** бил бял, вундърбар", ами ще се сетят, че тази страна не е дала на света само , сводници, евтина *** на социални осигуровки и корупция на всяка крачка, ами е земя на много култури, които самите българи са осъзнали, че трябва да запазят за бъдещите поколения.На всички казанлъчани и гости на града от България, Япония, САЩ, Австралия и къде ли още не пожелавам прекрасен Празник на Розата, който се открива днес! И дано времето да не е толкова лошо, както сега в центъра на софето...
19
0
 
0
 
! Отговори
Tepec преди 15 години
Масова онлайн игра Стратегия в реално време .trakite.net
18
0
 
0
 
! Отговори
DarkForce преди 15 години
Ako togava biaha izdignali stenata okolo grada, predi da se napylni iazovira, shteshe da e 3mln leva, a ne 300.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нека го направят, стига да има какво да се покаже. иначе толкова пари за два камъка няма да си струва.