Прахта над София - 7 пъти над нормата

"Има леко завишение на азотните окиси, но то е под нормата", увери министър Джевдет Чакъров
3 юли 2008 10:04,
39
Прахта над София - 7 пъти над нормата
Снимка: БГНЕС

7 пъти над нормата е прахта във въздуха над София, каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Не е регистрирано завишение на други вещества.

"Има леко завишение на азотните окиси, но то е под нормата", увери Чакъров.

В района на взривовете е изпратена подвижна лаборатория, която да измерва въздуха там.

В столицата измервания се правят на Орлов мост, "Надежда", Красно село и "Дружба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Не ви ли направи впечатление.В един ден гърмят военни оръжия а 9 часа по-късно гори и воднаа палата в Пловдив.
37
0
 
0
 
! Отговори
силно нервиран преди 15 години
Първо ни разказаха приказката за "големия Брат", после за равен старт. След това ни разказаха за "добрия цар" който за 800 дни успя да оправи само собствените си имоти. Сега предстои новата приказка за "добрия юнак" и всички знаем кой е той. През цялото време ни "страхуват" със слухове за отровена вода, радиация и фойерверки. Целта е никой да не обръща внимание на спекулативно вдиганите цени и на оставеното на автопилот управление на държавата. А кой е включил автопилота?... и има ли пилот в самолета?!!
36
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Характеристики [редактиране] структурна формула на хексогенаМолекулярна маса - 222,13. Плътност - 1,77 - 1,82 г/см3 Температура на топене - започва при 170С и при 204,1С се разлага. Лошо се пресова, затова бива флегматизиран в ацетон. Мирис и вкус - няма. Силно отровен. Не е хигроскопичен. Разтворимост - лошо разтворим в спирт, вода, етер, добре в ацетон. Чувствителност - към *** и нагряване - малка, Устойчивост - при стайна температура добра, заема средно място между тротила и ТЕН-а. При запалване гори с ярък пламък. Критична маса за детонация - 0,05 г с ХМДТ (Хексаметилентрипероксиддиамин). Скорост на детонация - 8 360 - 8 400 м/сек. Налягане на фронта на ударната вълна - 33,8 ГПа Фугасност - 470 мл. Обем на газообразните продукти на взрива - 908 л/кг. Температура на избухване - 230С. Топлина на взрива - 1 370 ккал/кг Топлина на изгаряне - 2 307 ккал/кг Получаване [редактиране]Отначало се приготвя уротропинов динитрат . За целта в 35%-ова азотна киселина постепенно с разбъркване и охлаждане до 5 С се добавя уротропин (CH2)6N4 (използван за лечение на инфекции на отделителната система и в продажба в аптеките), (сух) в количество 1 към 2,5 части азотна киселина. В разтвора се отделя надолу бяла кристална ***, която се филтрира и промива със спирт или смес от етер и спирт. Получения уротропинов динитрат има температура на топене 165С с разлагане, разтворим във вода, неразтворим в спирт, етер, ацетон. Той е взривно вещество с температура на взривяване 190С, фугасност 190 мл, малко по-висока чувствителност от тротила. От уротропиновия динитрат, се получава по-голямо количество хексоген, отколкото от чистия уротропин. За получаването на хексоген се взема една част уротропинов динитрат и 5 части концентрирана азотна киселина или смес от 84-86% азотна киселина, 9-6% сярна киселина и 8% вода. Реакцията прекратява отделянето на газове. Добавя се вода към получената смес и получения хексоген се филтрира и промива с вода.(CH2)6N4 + 3HNO3 => (CH2)3N3(NO2)3 + 3H2CO + NH4(+) Обяснение на процеса [редактиране]От уротропиновия динитрат се отделя повече хексоген, отколкото от чистия уротропин, също така на отделянето на хексоген влияе и концентрацията на азотната киселина, например концентрация 60-80% разлага уротропина, а по-концентрираната азотна киселина го превръща в хексоген. С увеличаване на концентрацията отделянето на хексоген се увеличава, откъдето следва, че трябва да се употребява киселина с концентрация не по-ниска от 93%, на отделянето на хексогена също така влияят и азотните окиси, които предизвикват окисление - т.н. изгаряне на уротропина, поради което се използва т.нар. пречистена азотна киселина със съдържание на азотни окиси под 0,5%. Оптималната температура е 10-20 С, получения при нитролизата на уротропиновия динитрат хексоген е почти напълно разтворен в отработената киселина, за неговото отделяне е нужно да се понижи концентрацията на азотната киселина под 60%, при ко
35
0
 
0
 
! Отговори
Да живее България преди 15 години
тоя 34 много добре го е написал,браво.Заслужава си да го прочетете.Но стой и възпитанието на човека.Йората в този свят доста се изпоизнервиха,а това не е добре.По цял ден слушам псувни и караници.Аз съм държавен служител и ми писна от такова държание.Хора,превъзпитайте се,моля ви.Дайте да живеем в по-добър свят без селяни и граждани,бедни и богати,умни и *** .Вземете пример от Древен Рим.Патриции и плебеи.Робите си извуюват правото да живееят достойно и затова патрициите са длъжни да ги приемат в обществото."Граждани"направете това и с братята и сестрите ни от провинциите.
34
0
 
0
 
! Отговори
Пак съм аз.Продължен преди 15 години
Хора,дошли сме на този свят с една мисия (живот).Аи да не я преобръщаме в такива моменти.Всеки род е тръгнал от селото,дори и хората които се раждат там или пра-пра бабите и дядовците на столичаните или хората от големите градове.Хора,нека да не се обвиняваме в такъв лош момен за държавата ни.Всички сме равни,дали сме "селяни" ил и"граждани".Стига сме говорили един срещу друг.Важноот е да живеем единно и това ще ни направи велика държава с извисени културни и световни постиженияМерси за времето което отделихте да ми прочетете тезата.Благодаря.
33
0
 
0
 
! Отговори
nqma преди 15 години
Хора,дошли сме на този свят с една мисия (живот).Аи да не я преобръщаме в такива моменти.Всеки род е тръгнал от селото,дори и хората които се раждат там или пра-пра бабите и дядовците на столичаните или хората от големите градове.Хора,нека да не се обвиняваме в такъв лош момен за държавата ни.Всички сме равни,дали сме "селяни" ил и"граждани".Мерси за времето което отделихте да ми прочетете тезата.Благодаря.
32
0
 
0
 
! Отговори
браво № 17 всички го преди 15 години
таз "случайната" е голям майтап, много умно и го сложи 17, браво набиий й го в селската манерка на "случайната ",днес много се изкефих, тя " случайната" как ли се чувства нещастната, хохохохо
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
къде ги видя тез свлачища във Варна,че нещо не мога да се сетя?
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
защо пак селяните/гражданите намесвате?Колко от вас живеят на 1-2 туби бензин от центъра?Е това повече столичани ли ви прави от другите?Стига сте се делили,земете направете нещо заедно,се пак сме един народ,от една държава,едно племе ... като толкова искате да се опълчвате на някой защо не се съберете да смачкате някоя мутра или корумпиран министър?
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ti puk kude gi vika6 na teq svla4i6ta vav varna puk da ne kazvam kak se e8at vetrovete zimata
28
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Добре го каза!Поздравления!Аз съл кореняк но това не пречи да имаме подобни виждания!Българските "Уфце' трябва много да пътуват и да се научат на търпимост, коректност...Селяния и простотия а са млади хора с претенции!Регионализма и такива *** дърпат нацията надолу!
27
0
 
0
 
! Отговори
toki преди 15 години
bez tui vi tryabvase malko prah da se osetite v kakva mizeria jiveete adi da vi e 4estito
26
0
 
0
 
! Отговори
bodil4e преди 15 години
Брей, какъв спор, какво чудо! Близо до мен нищо не гърми, та имах време да проверя. Компетентни хора са написали, че думата "прах" съществува и в женски и в мъжки род. Не вярваш? Прочети тук http:// .balgarskiezik.org/gas.htm
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Emi stolichani aide idvaite pri nas na moreto beee dano nikoga tyk vuv Varna ne se slychi neshto takova Sf tyi onyi nqma takiva neshta pri nas vremeto e okeeee slunce kolkoto iskash puk i sq zaminavam na plaj malko ako iskate minete nasam
24
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 15 години
mnogo e vajno da se kaje na posredstvenite ni jurnalisti, s izvinenie,che ne sa gramotni! kakvoto i da se sluchi, na tyah ne im , ako se prodava informatsia. pishat tsifri vmesto bukvi, spestyavat vajni fakti ot strah / vatreshna tsenzora?/, imat sluginski mantalitet i t.n. pravete im zabelejki, pak...moje i da se popravyat!
23
0
 
0
 
! Отговори
учудена преди 15 години
Около нас гърми и трещи, а ние се караме за правопис и правоговор!Струва ми се, че и Витоша да изригне вместо да бягаме ще стоим на компютрите и ще спорим как да напишем: вулканът или вулкана.Аз съм много за тези неща, но в по-спокойно време!
22
0
 
0
 
! Отговори
gala преди 15 години
AKO JIVOTA TI SVEJDA SAMO DO KARANE NA KOLATA ,OK!SAMO , 4E IMA DALE4 PO-SLOJNI PROBLEMI V TOQ JIVOT.PAK 6TE GI NAPI6A-RABOTA, OBRAZOVANIE,RAZVITIE-ZA TOVA SME TUK NIE SELQNITE,NE ZA6TOTO NI HARESVA,A ZA6TOTO SE NALAGA!
21
0
 
0
 
! Отговори
ufilek преди 15 години
Днесчо,вземи си някой редактор,който да проверява заглавията и текстовете ти!Пише се П Р А Х Ъ Т!
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя град вече просто не става за живеене. Лекарите казват да си водим децата далеч от столицата и докато са по-малки да са в провинцията. Защото въздуха ни е ужасен. А оня ден радиация ,днес Взривове ,които ще замърсят и без това супер мръсния въздух. Кремиковци ни доотравя и стотиците хиляди автомобили бълващи тонове сажди на минута. Просто не става . Трябва да спре тоя наплив на нови хора и нови коли ,хора задушаваме се вече ,станахме асматици. А кой знае колко болести още ще ни се стоварят от тия отрови.
19
0
 
0
 
! Отговори
Антон преди 15 години
Е поне си намериха новини за да си напълнят сутрешния блок. То не бяха радиации, то не бяха обриви ... Еми има си и положителна страна... Поне хората са се събудили тази сутрин на време. Мистъра/госпожицата който/ято каза че било мъжки род думата прах, горкчкият/ата, не само неук/а ами и се опитва да се направи на знаещ/а. Високият стандарт в София идва от високото ниво на пришълците в София, естествено тези пришълци вливат в София пари за наеми, храна, градски транспорт или горива ва колите си купени и плащани пак в София, данъците от заплатите им пак са за София. София има 20 000 кореняка и който се тупа че е роден в Дружба или Надежда да си избие от главата че е софианец. То все едно на някой му пука де. Има толкова прости парчета и в София и кореняци и пришълци.