1494 тона взрив в Челопечене

Поделението е разснарядителна база за боеприпаси и снаряди с изтекъл срок на годност
3 юли 2008 10:49,
44
1494 тона взрив в Челопечене
Снимка: БГНЕС

Поделение 18 250 в Челопечене е разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност и се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси, съобщиха от
министерството на отбраната.

Поделението е подчинено на бригада "Логистика" към Генералния щаб на БА и към
момента е в процес на ликвидация.

Досега там не са взривявани боеприпаси и от половин месец в поделението не се извършва утилизация.

Базата се охранява от охранителна фирма "Моба", информират от МО.

В складовете се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация.

Съставът на взривните вещества основно е тротил и хексоген.

При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората, заявяват от МО.

Към момента в поделението се съхраняват - стрелкови боеприпаси - 96 тона, ръчни гранати - 52 тона, изстрели за гранатомет ПГ - 210 тона, реактивни дълбочинни бомби - 20 тона, бойни заряди - 23 тона, взриватели - 204 тона, пиротехнически средства - 68 тона, други взривни вещества - 20 тона. Общо 1494 тона, посочват от МО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
OFF-a преди 15 години
Тука един *** се изказва за провинцията,ама Провинцията ще ви *** ве софиянче дръгливо.Цялата мафиа или така нареченото правителство и тия които са свързани с него са за разстрел.Лошото е ,че сега шопите ще почнат да си правят пак едни сметки за обещитения, за които и една стотинка не заслужават,на фона на много други бетствия и нещастия които са се случвали в България и хората се оправиаха сами.Трябваше да гръмне парламента и минестерството когато всичката *** е там,ама уви.
42
0
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 15 години
За голямо нещастие виждам, че има прости, ама много прости хора, които намират време да се нарекат "селянин" или еди-кво-си в деня, когато сме се разминали на косъм с национална трагедия. ГражданЯ, проявете малко от вроденото си благородство и не обиждайте хората, които живеят отвъд Околовръстното или просто бащите им не са дошли да работят по ресторанти и строежи преди 10-15 години във вашата фантастична София. Ако този склад се намираше в Старозагорско, да речем, всички вие щяхте да кажете "Е******хти ***, ми те тия, бате, не са чували, че барута гърми! За*би!" Нали?? Аз съм роден в Плевен, живея във Варна (съжалявам) и искам да кажа на всички, които са пострадали под една или друга форма: "Не се предавайте." Ако има дарителска инициатива, се включвам веднага! Чао
41
0
 
0
 
! Отговори
възмутена реалистка преди 15 години
Министърът се хвали, че за разлика от другите страни, където са се случили подобни взривове, само видите ли в България нямало жертви. Каза също, че складовете са построени според изискванията за безопастност, но това разбира се не е негова заслуга. Явно военните добре са си свършили работата, спестили са пари, унищожили са боеприпасите, унищожили са складовете, остава само да разчистят мястото и могат да го продадат на някой генерал или министър.
40
0
 
0
 
! Отговори
възмутена преди 15 години
Чух тази сутрин министъра на отбраната да казва, че тротила се е запалил вчера към 10:00 часа сутринта. И от тук веднага възниква въпросът: От къде знае министъра, че е изгорял в 10:00 при все, че не се допускаха хора до мястото на взривовете? Той на боб ли хвърля, иска да се покаже компетентен или просто така се е усрал, че се чуди как да замаже положението.
39
0
 
0
 
! Отговори
sandeto преди 15 години
booom
38
0
 
0
 
! Отговори
memo преди 15 години
За какви селяни говорите бе нещтасници ако ги няма щте *** от глад.Вместо да говорите захващтайте се на работа не да 4акате тати носи мама меси
37
0
 
0
 
! Отговори
legaladvice преди 15 години
в поделението не се извършва утилизация.или по просто казано не се използват хахаха
36
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 15 години
Всички сте селяни, няма софиянци няма тоя и ония. Темата е за взривовете и вие пак почнахте да определяте кой какъв, а после хората от "провинцията" били селяни... ама сте ***! И дано следващия път тези най-остроумните и който обиждат да им паднат не само прозорците ами и покривите да им дойде малко акъла в главата! Благодаря за вниманието!
35
0
 
0
 
! Отговори
Lu4o преди 15 години
Nomer 27 ne6to mnogo govori6 mai selqn4e prosto, 6e ti maikata. da ti be6e grumnalo nad glavata da te vidim togava deeeeebi proincialistite... mnogo govorqt ama kato izleze6 ot okolovrustnoto natam i vse edno vliza6 v zonata na zdra4a... 6e si umre6 tam na selo razbra li
34
0
 
0
 
! Отговори
dylbokoto gyrlo преди 15 години
ne takova koli4estvo pomalko e.za6toto e tolkova mnogo otkradnato 4e vzriviha sklada za da go skriqt.ima imformaciq ,4e e imalo samoleti. tova e umi6leno!!!!!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
алоо големия гражданин, провинцията не е това което беше едно време когато ти живееше там :) знаем че ти е било трудно на село ама недей моля ти се споделя ежедневието си с нас :) а пък за манталитета то се вижда нали кой го проявява ;) млъкни моля ти се че смущаваш хората
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мда пушене сериозно може да навреди на вашето здраве
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
еи знаех си аз че нетрябваше да пуша около тоя склат ама на за малко да литна във въздуха заради една цигара
30
0
 
0
 
! Отговори
dalbokata provinciq преди 15 години
курвиииииииииииииииии ша измрем тука за нищо да ва *** *** шопи
29
0
 
0
 
! Отговори
sf преди 15 години
to dobre si garmi ama ne kadeto trqbva.trqbva6e pri depotatite.jalko 4e prlamenta e na dale4e
28
0
 
0
 
! Отговори
sf преди 15 години
to dobre garmi ama ne kadeto trqbva.Trqbva6e pri depotatite.Jalko 4e prlametna e dale4e
27
0
 
0
 
! Отговори
Sofia преди 15 години
Абе да ви майката *** селяци!Стойте си на село ,пък нека ние да сме си в "гърмяща" София!Как може селския ви манталитет да стига до тук,че да се подигравате с нещастието на хората в близост до взрива!То бива бива комплекси,ама вашата тъпотия минава границите!Разбирам,че не е лесно да доиш крави нон-стоп и да ринеш тор ама....Аз лично не ви пожелавам вашето село да стане "гърмящо"!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мога да ви кажа, че аз съм една от очевидките и беше нещо страшно!Не се знае какво ще случи, никой нищо не казва, само дано не останем без покрив над главата:(.Жалко е това, че живеем в скапаната България, където никой от управляващите не го интересува какво се случва с гражданите на тази страна, а само ни замазват очите!
25
0
 
0
 
! Отговори
Яни преди 15 години
Да и маи така се оказа че изгърмяхме *** СофиА
24
0
 
0
 
! Отговори
te4o преди 15 години
i kakvo republika BULGARIA ima GURMQSHTA stolica :D ahaxahx