Наближава 100-годишнината от Независимостта

Кулминацията на честванията ще бъде на 22 септември във Велико Търново
16 юли 2008 15:52, Красимир Ангелов
15
Наближава 100-годишнината от Независимостта
Възстановка на събитията от 22 септември 1908г. Снимка: БГНЕС

Национална кампания за отбелязване на 100 годишнината от Независимостта на България ще организира тържествени илюминации във всички големи градове и ще подготви редица инициативи в национален и международен мащаб.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 22 септември в старопрестолния град Велико Търново. Именно там, на 22 септември 1908 година княз Фердинанд прочита манифест, с който обявява България за независима държава, а той приема титлата цар.

“Смисълът на кампанията е да провокира и даде обществена оценка на паметното събитие с оглед на перспективите пред страната ни”, заяви премиерът Сергей Станшив на организационна среща под негово председателство.

Министър-председателят се обяви за мащабност и атрактивност на инициативите в рамките на кампанията по честването на Независимостта на страната ни. Според него, кампанията трябва да бъде модерна, внушителна и запомняща се.

В работата на организационния комитет за отбелязване на събитието се включиха външният министър Ивайло Калфин, министърът на културата Стефан Данаилов, министърът на финансите Пламен Орешарски, представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на отбраната, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина и  кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ivo-DE преди 15 години
#13, Истанбул преди само 10-12 години беше далеч по-зле от София, само че имах щастието преди няколко месеца да бъда там на екскурзия. Сега разликата пак е огромна, само че вече е обратното!!!Що се отнася до независимостта - такава няма! За Истанбул е ясно, но ако говорим за последните 130 години май картинката не се е изменяла много, сега пък на мода е Брюксел, преди беше Москва и т.н.
13
0
 
0
 
! Отговори
ДОГАН преди 15 години
Пътят към Европа минава през Истанбул .Не го забравяйте ,***.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е последното правилно решение взето от българските политици.Няма държава в света аналог на България-за 100 години един безспорно правилен политически акт.Този,който хули Независимостта (например 10) трябва да прочете поне нещичко по темата.
11
0
 
0
 
! Отговори
Оптимист преди 15 години
ХАХАХАХАХ, бе пиклювци като чета колко големи песимисти сте направо ме скъсвате от смях... Аз пък се чувствам патриот и може да сме зле в момента, но ще се оправим, а пък на вас като не ви харесва се махайте от тази държава, за да не ви клатят ( не че мен ме клатят де :Д) Иначе аз не приемам че съм потомък на роб, защото просто българите не сме били НИКОГА роби.По турско има документирани насилствени потурчвания и продажби на българи, но те нямат масов характер.Роби са били африканците, които ги ловят европейците защото освен че ги продават и им сменят вярата те нямат абсолютно никакви права... А ние пък може и малко, но се развиваме технически, търговски, имаме си собствена просвета... Това че съвременните българи тогава са се наричали роби, не означава че ние чисто технически сме били такива.Аз пък съм оптимист и въпреки всичко държавата ще върви нагоре.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Каква независимост бе?????Били ли сме някога по-зависими от сега????Клатят ни американци, турци, руснаци,гърци,сърби,македонци, дедо да не забравя, *** в собствената ни държава, че даже и от *** и от уличните кучета го ядем.Ай стига патриотизъм!!!!Писна ми и от вас!!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 15 години
Като няма какво да кажеш по добре си трай ! За разлика от теб , Кунчев говори със жар и е искрен , а ти се заяждаш ! Той е български патриот , а ти бъгарска тиква ! Кунчев е прозрял истината , която май не ти изнася ! РАЗБИРАЕМО , ОБЛАЖИЛ СИ СЕ ОТ РУСКО - МАФИОТСКАТА ВИХРУШКА !
8
0
 
0
 
! Отговори
да ама не преди 15 години
То като че ли нещо зависи от нас!
7
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 15 години
KAKVA NEZAVISIMOST BE HORA?NE GI SLUSAITE,POMISLETE!VAZANTIISKO,TURSKO,RUSKO-...... OT 1300 GODINI KOLKO IMAME NEZVISIMOST?S TOLKOVA GODINI ROBSTVO NE MOJE DA SE POHVALI NITO EDIN NAROD.NEZAVISIMOST,DRAN DRAN,OBEDINENIE,KADE VIE OBEDINENATA DARJAVA?SRAM ME E KATO SI POMISLIA ZA TOVA,A TE FOERVERKI......
6
0
 
0
 
! Отговори
hegpe преди 15 години
Хубави са ти призивите, но са толкова неграмотно написани, че олекват! Така никой няма да те приеме сериозно. Поправи се!
5
0
 
0
 
! Отговори
КУНЧЕВ преди 15 години
ДВЕ СА ВЕЛИКИТЕ ДАТИ ! ДЕНЯТ НА СЕИДИНЕНИЕТО И ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ! БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ И СИ Е ЧИСТО БЪЛГАРСКО ДЕЛО , ТАКА КАКТО Е ИСКАЛ ДЯКОНА ! ...................НО НА ТУКАШНИТЕ ПЛАТЕНИ ПОДЛЕЦЦИ ЩЕ КАЖА ДА СПРЪТ ДА ЛЪЖАТ И ЗАБЛУЖДАВАТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ! НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РУСКО РОБСТВО ! НЕ МИСЛЕТЕ , ЧЕ ДОГАН АГА ЩЕ СИ РАЗВЯВА БАЙРАКА ХЕЙ ТАКА И КГБ - ИСТКАТА МАФИЯ , АКО НЕ Е ТЕХЕН ЧОВЕК ЩЕ ГО ТЪРПИ ! ТЕЗИ ДЖАМЙИ И РАЗГРАБВАНЕ Е СЦЕНАРЙИ НА РУСКАТА МАФИЯ И РУСКОТО ВЪНШНО РАЗУЗНАВАНЕ ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЖАМЙИ И ПРИТЕСНЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ , ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ ТЪРСИ ИСТОЧНО ПРАВОСЛАВНИЯ БРАТ ! ТЪЙ ЧЕ СИДЕРОВЦИ ЗАЩИТАВАТ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ РУСКИ ИНТЕРЕСИ , НИЩО , ЧЕ ЛАЯТ ПРОТИВ ДОГАНЛЙИ И ГОЦЕВЦИ , НО ВСИЧКИ СА ОТ ЕДИН ОТБОР ! СРАМНО Е ЧЕ В ЕС , А СМЕ ПОД РУСКОМАФИОТСКО ИГО ! ДОКЛАДА НА ОЛАФ Е КРАСНОРЕЧИВ ПРИМЕР ЗА ТОВА ! ИДВА ВИДОВ ДЕН ВОЛЕНЕ , ИДВА , АМА ТЕБ НЕЩО ТЕ НЯМА ! ДОН БОБО ПОНЕ Е БЕЗОЧЕН ОБЕЛИ ЛАФ , А ТИ СЕ КРИЕШ ! СРАМОТА !
4
0
 
0
 
! Отговори
opa преди 15 години
Да проведем честванията на някой площад в Истанбул: И най-сетне да се сбъдне отколешната мечта на българските канове и царе - български крак да марширува в Цариград! :)) А после малко метани, както се очаква пред домакините - и ще изразим нашата подкрепа за членството им в Авропа Бирлиджи!
3
0
 
0
 
! Отговори
една бургазлийка преди 15 години
преди паметната дата , я някой влак ще дерайлира , я някой барутен погреб ще гръмне. ПРосто съвпадение преди един голям празник, да не мислите, че ще има някаква конспрация - неееееееееевсичко ще е случайно
2
0
 
0
 
! Отговори
dorichela преди 15 години
Каква независимост.... ние сме си пак под турско робство... сългасна съм с номер 1
1
0
 
0
 
! Отговори
kuku pipi преди 15 години
Аз смятам , че това честване ще накърни антибългарската политика на ДПС и БСП , и е най - добре да отпадне изобщо като идея. Ние и без друго се върнахме към турското робство вече , за чуй ще си честваме независимостта. Само рамазан байрам предлагам да празнуваме оттук нататък.