Е, остана само да ни изключат...

Брюксел ни спира всички пари, след като отне акредитациите на всичките ни агенции
18 юли 2008 14:01, Екип на Dnes.bg
188
Е, остана само да ни изключат...
Карикатура: Стоян Камбуров

Европейската комисия /ЕК/ забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

Това става ясно от проектодокумент на Комисията, разпространен от портала Europe.bg.

В три български министерства има Изпълнителни агенции по програма ФАР – социалното, икономическото и регионалното.

В правомощията им е изпълнение и управление на проектите по предприсъединителните програми.

Тези агенции играят ролята на Разплащателни агенции при усвояване на парите по оперативните програми, с които България усвоява средства като член на ЕС.

Четвъртата разплащателна агенция е Фонд "Земеделие", през който се извършват плащанията по САПАРД, и Програмата за развитие на селските райони, по която България има да усвоява почти 4 млрд.евро до 2013 г.

Финансовото ни министерство дава финално одобрение за всички разплащания, които се извършват от четирите агенции.

Общата сума на евро-средствата за България в периода 2007-2013 г. е почти 12 млрд.евро.

Сега с отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия.

В интервю за Dnes.bg бившият регионален министър Евгени Чачев вече посочи, че най-рано след 2 години акредитациите ни могат да бъдат възстановени.

Въпросът е: Колко ли пари трябва да върнем на ЕС и какво ще остане да получим за три години.

Според Доклада за усвояването на еврофондовете, който ще бъде представен официално на 23 юли и с чийто неофициален превод редакцията ни разполага, са: "необходими спешни действия, защото крайните срокове за някои от сумите приближават, след което България ще изгуби тези средства".

Еврочиновниците констатират, че България среща трудности с много от програми на ЕК и трябва да демонстрира, че съществуват структури за разумно финансово управление, които да функционират ефективно.

"Разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), свързани с управлението на еврофондовете от българските власти, доведоха до временно спиране на предприсъединителните фондове и замразяването на плащания по различни други финансови инструменти през втората половина на 2007 г. и първата половина на 2008 г", пише в документа.

ЕК ще прецени дали и кога да поднови плащанията, при положение, че получи нужната информация от българските власти, че са изпълнени коригиращите мерки и тази информация бъде потвърдена от независим одитиращ орган.

В заключение от Брюксел ни пишат, че европейските фондове, определени за България, са практически израз на солидарността на Съюза с гражданите на страната ни и допълват:

"България не е способна да се възползва в пълна степен от тези ползи заради критичната слабост на своя административен и съдебен капацитет. България обаче сама трябва да поеме ангажимента да прочисти администрацията си и да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, действително да достига до нейните граждани, а не тези средства да бъдат източвани от корумпирани чиновници, свързани с организирана престъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
0
 
! Отговори
до 181 преди 12 години
прав си но пак българския народ го отнася и плаща тези загуби
187
0
 
1
 
! Отговори
димитър преди 15 години
то пък голя кяр от ес /за народа де само дето някои лапат/по добре май ще е сами да откахем поне няма да плащаме членски внос 650 милиона евро
186
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Подкрепям напълно Експерта 184!Прочетете и се замислете!!!
185
0
 
0
 
! Отговори
Експерт преди 15 години
Говорите за Станишеф, Царчето, Доган, Костов, този прокурор, тази съдийка .... и какво? Да се промени начина на избор - да стане мажоритарен? Това не променя Системата. Промяната на "пътя на парите" ще провени ХАРАКТЕРА на тези неща дето днес се наричат политически партии. Това което Брюксел иска от България, но никой не го казва на глас е ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ФИНАНСОВИТЕ РЕСУРСИ. НИЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА ЕС БЕЗ ВТОРО НИВО НА МЕСТНО САМОУПРАВЛЕНИЕ (С РЕГИОНАЛЕН БЮДЖЕТ). ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА.
184
0
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 15 години
Парите от Брюксел (структурните фондове) са по-малко от 7 % от консолидирания прогнозен държавен бюджет 2007-2013. (12 млрд.евро vs 198 млрд.евро) Това е първо. На политиците им не им пука за тези пари - тях ги вълнува КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА НАШИТЕ ПАРИ. През последните 7 години винаги имаме Преизпълнение на приходите в държавния бюджет повече от 15%. Или през последните 7 години България е разполагала с по-голям от (брюкселския) ресурс, но нещата не се случват. Причината - ЛОШО УПРАВЛЕНИЕ. Втората голяма лъжа - ОБЩИНИТЕ СА ВАЖНИ. АМА СТРАШНО ВАЖНИ. Да, но не за Европейските програми и проекти, а за запазване на "партийно-груповото" разпределение на публични средства, като към тях се добавят (ако мине номера) и тези от Брюксел. НЯМА ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА ЕС, В КОЯТО ОБЩИНИТЕ ДА ИМА ДИРЕКЦИИ ИЛИ ОТДЕЛИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ. ТЯХНАТА РАБОТА Е ДА ПРЕДОСТАВЯТ ПУБЛИЧНИ УСЛУГИ НА ГРАЖДАНИТЕ. И още много мога да ви напиша, но същността на една смислена промяна е не толкова в смяна на илцата (не че не е важно), а промяна на ЦЕНТРАЛИЗИРАНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ФИНАНСОВИЯ (ПУБЛИЧЕН) РЕСУРС - ЗАЩОТО ТАМ Е "ИЗВОРА" НА КОРУПЦИЯТА.
183
0
 
0
 
! Отговори
прелитащ преди 15 години
КАТО СМЕ А АНТРЕТО ......КВО СМЕ ПРОКОПСАЛИ!!!!!!!!КАТО НИ ИЗКЛЮЧАТ ШЕ СЕ ОБЕДИНИМ С ТУРЦИЯ .....И ТИЯ СА ВЪНКА ......И КАТО БАЗИ И ПРОТЕЖЕТА НА САЩ МОЖЕ И ДА ЖИВЕЕМ ПО-ДОБРЕ!ТАКА МОЖЕ И ДА ИМАМЕ НЯКАКВА ПОЛЗА ОТ *** ДОГАН!!!!
182
0
 
0
 
! Отговори
Експерт преди 15 години
Отново всичко (парата) отива в свирката, а не в колелата.Има една поредица от лъжи, които се тиражират много целенасочено. Кои са те?- Парите от Брюксел (вече като член на ЕС) ще оправят живано ни!!! -
181
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Моето мнение е , че и да ги спрат и да не ги спрат .. Се му е тая на народа . И без това ние - обикновенните хора нищо не виждаме от тея пари . Тея всичките пари отиват в джобовете на управниците ни които си купуват все по скъпи автомобили , някои строят хотели ,вили,купуват скъпи земи покрай морето на името на роднини.. други просто да си имат.. Биваме окрадени .. Така или иначе не стигат до нас .. Айде със здраве
180
0
 
0
 
! Отговори
Hancock преди 15 години
Поздравления за автора Стоян Камбуров.
179
0
 
0
 
! Отговори
Me преди 15 години
Браво на ЕС!!!!
178
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
komunistite -kakto gi nari4ate sa izkupitelna jertva na realnoto ograbvane na darjavata ot pravitelstvata na Ivan Kostov i Simeon Sakskoburgotski. Ne se zalagvaite s glupostite koito sini i jalti balvat sre6tu 4erveni. To za 4ervenite ne ostana kakvo sa vzemat ot bednata ni darjavi4a.
177
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега с отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия. Mnogo umno. Triabva da se izvadat ikonomicheskite zabi na komunisticheskite razboinici.
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Da zatvorjat durgavata i da se svurchi! Pravilno spirat parite na tezi mekereta! Vsicki upravnizi - v zatvora!
175
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЧИЧО ,ЗАЩО ПАК КАШЛЯШ.
174
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще ни ги спрат парите много ясно.Защо да ни ги дават???Тези пари така и така не стигат до тези,за които са предназначени.Тези пари се усвояват от комунистическо-турския паразитно-вирусен и болестотворен апарат,който се е впил много надълбоко в плътта на родината и смуче ли смуче....Защо да наливат пари хората от ЕС в държава където управляващи и организирана престъпност са едно.Мафията купува изборите на управляващите,а след това те им слугуват.Но затова си има само един единствен виновен-НАРОДА,и ще ви кажа защо.Ами защото не гласува.Съдбата на държавата я решават пенсионирани зомбита с промити от едно време мозъци,продажни ***,и турци,които гласуват по команда.Къде са младите и интелигентните хора в деня на изборите?????Докато те не се събудят и не излязат да гласуват,комунистическо-турския геноцид няма да спре.А всичко е толкова просто-отиваш и пускаш една бюлетина...И ако пътьом някой те спре и ти предложи пари,за да гласуваш за еди-кой си,чупиш му главата и продължаваш...Това е начина...
173
0
 
0
 
! Отговори
Луд Гидия преди 15 години
За какво ни е СЕМ...В България трябва да има един вестник,който да се нарича"Атака",една телевизия,а това е "Скат".Може без списания.Тези многотиражки като "Труд","24 часа" и всички останали в страната само прахосват хартия и харчат народни пари за заплати и тлъсти хонорари.
172
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДАЙ БОЖЕ
171
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
148 защо костов да е виновен?
170
0
 
0
 
! Отговори
bu6men преди 15 години
некой пише ,жалва се,друг ругае и се опитва да бутне стена,кво става?...кво става в софия?...кво става в БЪЛГАРИЯ?ЗА КАКВО СИ ГОВОРИМ? С КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ЧИСТЕНЕТО НА СОФИЯ И ПРОБЛЕМА С ***?КОЛКО КИНТИ НАЛАПАХА?И КОЛКО ОщЕ? ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ,КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД КАТО ББ(бриджит бардо),вече четири години градоначалник на софия?...какво направи?С ***?С ОБщИНСКИТЕ ИМОТИ?И КАКВО щЕ СТАНЕ ПОСЛЕ...
169
0
 
0
 
! Отговори
bu6men преди 15 години
мързи ме да пишем,и да обяснявам,ама че ви кажем,че ако не додат еврочиновници,нема как да стане...