Отпуснаха 200 000 лв. за гробницата в Старосел

Парите са за консервиране и реставрация
22 юли 2008 16:00, Красимир Ангелов
11
Отпуснаха 200 000 лв. за гробницата в Старосел
Входа на гробницата в Старосел. Снимка: Булфото

Министерството на културата ще отпусне 200 000 лева за консервиране и реставриране на тракийското светилище в Старосел, съобщиха от министерството.

След реставрацията ще се премахнат временните дървени подпори и ще се възстановят изровените камъни от свода на храма. Ще се изгради галерия от метални крепежни елементи, която ще направи достъпа на посетителите напълно безопасен, обявиха специалисти.

В купола ще се поставят отново оригиналните камъни и по този начин обектът ще придобие автентичния си вид.

Научен ръководител на проекта е доц. Георги Китов, заедно със зам.-директора на Националния исторически музей н.с. д-р Иван Христов.

За изпълнението на уникалния по рода си проект Министерството на културата получи съдействие и от кметовете на Хасково и Старосел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
hristo преди 15 години
до колкото разбрах ще копаят още надолу в самия храм иначе винарната и ресторанта са супер ама е малко скъпичко а разтоянието между двете е около 3-4км
9
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Води се винарна има и басейн. Иначе сега не си правете труда да ходите до там, защото гробницата не приема туристи. Ще отвори есента.
8
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само не разбрах какво общо има кмета на Хасково в цялата работа? Или пък става въпрос за кмета на Хисар ...
7
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Даола, хотелът е на около 2-3 километра от гробницата и е почти в селото, така че поне той не е в опасна близост. Дано някой да не реши да строи и по-близо.
6
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А бе като гледам какви руини от *** има в центъра на София, какви съкровища могат да се намерят ... но това само след задълбочени разкопки сред отпадъците естествено :)
5
2
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Това е едно от тракииските ни съкровища - да го запазим. Бях през 2002 и 2003 г - наскоро ми казаха, че в подножието имало вече хотел и ресторант - дано не са съвсем близо. Мислех си, че светилището отдавна е реставрирано- но се оказва, че частните инвеститори се интересуват от други неща.
4
2
 
0
 
! Отговори
роси преди 15 години
Наистина исках да кажа :D
3
2
 
0
 
! Отговори
Роси преди 15 години
Дано наитина парите отидат там... ама кой знае... :D
2
2
 
0
 
! Отговори
Ivanova преди 15 години
Бях в Старосел през есента, когато жълъдите падат, листата за аленочервени и мирише на вино и слънце. Невероятно място - с дух и атмосфера. Заслужава да бъде запазено и видяно от много българи.
1
2
 
0
 
! Отговори
скептика преди 15 години
дано пари те се оползотворят само по предназначение