Останахме без още 1,6 млрд. евро от ЕС

Тежки финансови загуби за страната ни заради корупция и злоупотреби
26 юли 2008 12:01,
69
Останахме без още 1,6 млрд. евро от ЕС
ЕС спира парите, които трябваше да ни помогнат да се превърнем в нормална държава. Снимка: Булфото

Ударът на Брюксел срещу България тази седмица се оказа двойно по-тежък. Във вторник страната е била уведомена, че се замразяват 1.6 млрд. евро по една от седемте оперативни програми – "Транспорт", съобщава вестник "Сега".

Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД.

Така сумарната загуба на страната заради корупцията може да надхвърли дори бюджетния излишък, който тази година се очертава да бъде 5 млрд. лв. (около 2.5 млрд. евро).

На 22 юли 2008 г. финансовият министър Пламен Орешарски е получил писмо от главния директор на Главна дирекция "Регионална политика" Дирк Анер (Германия), в което пише, че заради сигналите за злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) се спира финансирането от ЕК на Оперативна програма "Транспорт".

Тя получава средства от Кохезионния фонд, предназначен главно за транспорт и екология в слаборазвити райони.

България има шест слаборазвити по европейските стандарти района. Този фонд е продължение на предприсъединителната програма ИСПА, която бе замразена още на 24 януари 2008 г. заради братската далавера за 120 млн. лв. между ФРПИ и фирма "Биндер", както и заради уличаването на двама подкупни служители в пътния фонд.

Досега никой от управляващите не е признал публично за новия удар на Брюксел.

ВЕсникът обаче разполага с писмото до Орешарски, разпратено с копия до регионалния министър Асен Гагаузов и транспортния министър Петър Мутафчиев, които си поделяха отговорността за управлението на ФРПИ.

В него Дирк Анер пише: "ФРПИ е единственият бенефициент на цялата приоритетна ос в Оперативна програма "Транспорт" за периода 2007-2013 г. с бюджет от над 1 млрд. евро.

Сигурен съм, че ще се съгласите, че би било неприемливо да продължат плащанията при наличието дори на най-малко подозрение относно честността на ФРПИ, като се има предвид тежестта на нередностите, открити в текущите проекти по Кохезионния фонд, както и случаите на злоупотреби и конфликт на интереси".

Анер напомня, че е препоръчал спиране на плащанията по два текущи проекта от Кохезионния фонд, които бяха част от ИСПА: автомагистрала "Люлин" от пътен възел Даскалово до София и техническата помощ за изготвяне на пътни проекти за общоевропейските транспортни коридори през България.

От "Люлин" загубата е за 140-150 млн. евро., а от втория проект - близо 5 млн. евро. ЕК предупреди, че почтеното усвояване на предприсъединителни фондове е проверка дали държавата заслужава достъп като пълноправен член до Структурните и Кохезионния фонд, по които през следващите пет години тя има право на близо 7 млрд. евро.

Провалът по ИСПА е послужил като предупредителен сигнал за спиране на парите от Кохезионния фонд за ОП "Транспорт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
abu ali ibn sina преди 15 години
ako i sega pri tezi fakti ne se obedinim i premahnem politicite ot vsichki cvetove,ako niama spechno pravitelstvo ot specialisti i rodolubci balgaria chte se razpadne i za tova chte sme si vinovni nie
67
0
 
0
 
! Отговори
kano преди 15 години
balgaria e diva strana vkojato vseki gleda da izjade drugia vseki iska da stane bogat bez da raboti trjabva da se namirame v zentralna afrika ne vevropa ste se opravm ama drug pat
66
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
Ах, Анонимнико. Аз съм учил достатъчно време в Софийския университет за да съм наясно с българските университети, не се опитвай да мяташ празни твърдения. Обясних и ясно, че прекарвам доста време на родна територия. И да, обичам България, имаш ли проблем с това? Без да парадирам с патриотизъм или родолюбие, спокойно мога да кажа, че си обичам страната. Ако имаш ясни аргументи или причини, които да изтъкнеш срещу една такава любов, то зрението ми е на шест...
65
0
 
0
 
! Отговори
OSMAN преди 15 години
Imam obratni naklonnosti.Tur4in sam i miri6a mnogo lo6o i jenite ne mi obru6tat nikukvo vnimanie zatova dqdo mi me vaspita da druja samo sus muje.
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе индубио да не е син на някой от управляващите? Като Плугчиева говори. Я се стегнете и не псувайте държавата! Какво като цял живот ви мина в преход, в беднотия, в безперспективност, в разочарования от цялостното положение в държавата? Завържете здраво коланите и вперьод!
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe rodolubeco smotan,kato tolkova ti e mila tazi teritoriq zasto zavur6va6 pravo v Bon be, aaaaa?Nqma li v Bg Universiteti ,aaaaa?Smotanqk takuv!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
iskam da kaja 4e nie sme edna neponosima darjava vsi4ko ni e zle i nqma da se opravim o6te po golqm ka6a stava zatova bulgaria ostana s 5 miliona du6i za6toto darjavata e bedna i nikoi ne moje sa re6i tozi vapros vednaj zavinagi. Bulgaria 6te se opravi li ili ne???
61
0
 
0
 
! Отговори
Лъчо преди 15 години
Тази тройна корпция трябва да бъде свалена от власт и заменена с дясно управление! По времето на ФИлип Димитров и Иван Костов никога не са ни обвинявали в корупция ОТВЪН и не са ни спирали нищо!
60
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 15 години
От Надявай се Калино, работата стана Има ли пилот в самолета
59
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
1. *** с пише с "Ъ". 2. Никога, ама никога не съм споменавал за слагане на розови очила, просто защото реалността не е розова. Това обаче не означава всеки да се зареди с кофа помия и да лее наоколо в момента, в който чуе някаква нехубава новина. 3. Не ми се цитира в момента, но изразните средства, които се ползват при така нареченото "плюване" далеч не са нормални и насочени просто срещу държавата. те обикновено са насочени към България като цяло, което е нелепо. Ако имате проблеми с писменото изразяване, това е друг въпрос. 4. Конго и ЦАР далеч не са *** примери, а съвсем ясни примери за това, че хора от наистина бедстващи страни БЕЗ ДОСТЪП ДО ПИТЕЙНА ВОДА знаят как да показват минимално уважение към мястото, от където са. 5. Тази година завършвам право в Бон.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Винаги съм казвал, че ми действат умопомрачително твърденията на толкова псуващи, които са събрали неимоверно много злова в душата си и без да предлагат реална помощ или да има конкретни идеи, плюват и заливат с помия всичко българско. Предлагат, тапако, предлагат да се махнат крадливите управници, а ти какво предлагаш? Да си сложим розовите очила и да продължаваме да затъваме? Обчсни ти се вече, че никой не плюе срещу страната и историята, а срещу държавата, но ти си изключително нагъл и *** и продължаваш с идиотските си примери. Конго и ЦАР са такива, заради мисленето на жителите им, които даваш за пример. Защо не обясниш каква професия упражняваш в Германия?
57
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
Османе...трагичен образ си ти...Без нация зад себе си и ясна представа за случващото се...:) Желая ти успех, дано се опомниш.
56
0
 
0
 
! Отговори
OSMAN преди 15 години
MNOGO ISKAM DA IM GI LAPAM NA BULGARITE!AKO MOJE DA MI POMOGNETE!
55
0
 
0
 
! Отговори
пламен преди 15 години
При тази корупция, усановени нарушения и прочие и аз на мястото на Брюксел ще спра парите. Защо да чакат да хванат, че крадем от техните пари и тогава да ги спрат. Ти , 54, нямаше ли , на мястото на Брюксел предварително да спреш парите? То нашите се оляха бе. По-добре да ни ги спрат, сега се моля на бога,да се усетят и да поспрат да крадат или следващите по-скоро да имат едно наум. Мен ме притеснява, нещо което споделят и другите участници в коментарите : от това спиране най-много страдаме ние, обикновените хора. Защото си мисля, че с тези пари ( при правилно усвояване ) щяха да станат хубави пътища :(.
54
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Не мога да си обясня защо замразиха парите по ИСПА, при всичките проверки направени от български одитиращи институции и от KPMG не бяха констатирани нарушения за управлението на парите по програмата. Фирма "Биндер" никога не е участвала в проекти, финансирани от ЕС, а и давамата от ФРПИ не са заловени за злоупотреба с пари от ЕС, а за разрешение за промяна на статут на земя. Дори не разбирам, защо българските власти не го отбелязват това, а навсякъде тръбят за нарушения. Що се отнася до Оперативна програма транспорт все още не са минали одити за да я замразяват. Не че ние не прекалихме, но и Господата от Брюксел дразнят вече и търсят причини да ни орежат парите. Накрая ще успеят да ни прецакат и да ни отпуснат толкова средства, колкото ни е вноската в ЕС. Защо не кажат нещо и за Гърция по тоя повод?
53
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
1. Аз пътувам обратно до БГ на всеки два месеца. Освен това прекарвам лятото и зимата в България. По никакъв начин не съм прекъснал връзката със страната си. 2. Никога не съм твърдял, че съм патриот. Винаги съм казвал, че ми действат умопомрачително твърденията на толкова псуващи, които са събрали неимоверно много злова в душата си и без да предлагат реална помощ или да има конкретни идеи, плюват и заливат с помия всичко българско. КАЗВАМ НЕ на такива ***. Не е нужно да си патриот, за да виждаш очевидното. 3. Искам да те питам честно, по какъв начин ти става приятно, когато четеш твърдения от сорта- "България е кенефът на света", "България е гнусна яма, от която трябва да се измъкнем" и така нататък? Колко абсурдно е това? Аз познавам АФРИКАНЦИ, идващи от Конго и Централно Африканската република и които не биха се обърнали по този начин към страната на тяхното рождение!
52
0
 
0
 
! Отговори
Митю Туца преди 15 години
Индубио, да го духаш ти и всички измислени псевдопатиотчета. Ела да ме учиш в България на родолюбие, а не от Германия където си. Искам да те видя тогава каква песен ще пееш. Лесно е да си патриот отстрани, ***
51
0
 
0
 
! Отговори
Индубио преди 15 години
Относно ДнесБГ- възможно ли е по този отвратителен начин да се спекулира с неясна информация? У вас има ли поне 2 процента журналистическа етика, вие запознати ли сте с поне някои от основните принципи на нормалния, истински журнализъм? Какви са вашите източници, които цитирате по повод тази информация? Вестник Сега? Как е възможно въпросния вестник според вас да се сдобива с подобна информация, при положение, че съвсем ясно бе съобщено какви мерки са взети срещу България, какво точно се е случило и че няма нищо драматично в тях. Спрените пари са факт. Ужасната корупция е факт, НО ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛОЖИТЕЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЕШЕ КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ СЛУЧИ! АЗ ЧУХ ЛИЧНО ОТ ГОВОРИТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ КАКВА Е СИТУАЦИЯТА И В НЕЯ НЯМА НИЩО БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! НИТО ПЪК СЕ ЗАСЯГАТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ!ДнесБГ, ако се окаже, че въпросната информация се базира изцяло на непотвърдени източници и е невярна, то тогава следва да се извините официално пред хората, които все още четат общо взето жълтия ви сайт! Това е нелепо! Нелепо е да се твърди, че тези пари са застрашени, когато подобна информация от Европейските институции официално въобще не е излизала!
50
0
 
0
 
! Отговори
x преди 15 години
Az sam preuspql preselnik i iskam da se zavarna v rodnoto mi mqsto.Da napravq neshto za tam-da dam rabota,hlqb.No kak?Mutrite kakvo shte pravim.Vseki iska da stane bogat bez da raboti
49
0
 
0
 
! Отговори
Индубио преди 15 години
АМИ КАКВИ СТЕ ТАКИВА ЛИГЛЬОВЦИ ВСИЧКИ, БЕ??? КАКВО Е ТОВА ВЕЛИКО И ГНУСНО СЕБЕОТРИЧАНЕ И ПСУВАНЕ?? ВИЕ СТЕ АБСОЛЮТНО НЕСПАСЯЕМ СЛУЧАЙ!!! Номер 21- възможно ли е да има такива като тебе...Срамувам се искрено от такива като тебе- откъде накъде си позволяваш да псуваш по човек, който просто е решил да поеме друг курс (Нр.19), различен от това да обяснява колко сме се били излайнясали и колко трагично, отчайващо и неспасяемо било всичко...Осъзнавате ли, че това е един истински абсурд. Един истински абсурд е масата българи да си плюят страната след всяка негативна новина, независимо на какво равнище, независимо до какво отнасяща се! СТЕГНЕТЕ СЕ! Осъзнайте, и това го казвам за пореден път, че съседите гърци ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ СА В ЕС И ВСЕ ОЩЕ ПЪТУВАТ С ВИЗИ ДО АМЕРИКА, ЧЕ СЪСЕДИТЕ ГЪРЦИ ВЛЯЗОХА С ИЗМИСЛЕНА СТАТИСТИКА И ЦИФРИ В ЕВРОЗОНАТА И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО СЪСЕДИТЕ ГЪРЦИ НИКОГА, АМА НИКОГА НЯМА ДА ТРЪГНАТ ДА ПСУВАТ ГЪРЦИЯ ПО ТОЗИ АБСУРДЕН, ОТВРАТИТЕЛЕН НАЧИН! ВИЕ НЕ ПОМАГАТЕ С НИЩО, ВИЕ ПРОСТО ПРЕЧИТЕ И СЕ САМОИЗЯЖДАТЕ. ОТВРАЩАВАМ СЕ ОТ ТОВА ОТНОШЕНИЕ!