Студентски град: мажат стени, сменят канали, слагат крушки

Ремонтират блоковете на УНСС, на Софийския университет и на Техническия университет
19 авг 2008 08:24,
49
Студентски град: мажат стени, сменят канали, слагат крушки
Снимка: Булфото

В блокове от студентските общежития на УНСС, на Софийския университет и на Техническия университет се извършва основен ремонт.

Парите за реконструкцията са част от одобрените от кабинета 50 млн. лева.

В края на миналата седмица образователният министър Даниел Вълчев съобщи, че с 50-те милиона лева ще се ремонтират 11 студентски общежития.

"Правителството има амбицията да подобри условията в студентските общежития, които не са ремонтирани от дълги години", заяви министърът.

Ремонтират се 82 стаи с 240 легла във вход Б на 36-ти блок на УНСС.

Ремонти има и в другия вход на блока - 36 А. Той се стопанисва от УАСГ и е с 500 легла.

Подменят се радиаторите, водопроводната мрежа, поставят се отделни електромери за всяка стая.

УНСС разполага с около 5000 легла в студентските общежития.

75 на сто от студентите живеят в стая с три легла, като плащат между 25 и 30 лева месечно. В тази сума е включена цената за легло от 13 лева, както и разходите за ток и вода.

В момента Софийският университет ремонтира част от 51-ви блок в Студентския град, в който има 586 легла.

Стаите се ремонтират основно - подменят се водопроводната мрежа, електрическите инсталации, дограмата, стените, подовете и таваните, прави се топлоизолация на сградата.

Висшето училище е направило със собствени средства основен ремонт и на 8-ми блок в Студентския град.

Сега студентите на СУ плащат на легло 17 лева месечно.

Ремонтът на блок 3 на Техническия университет в Студентския град ще започне през октомври-ноември.

Сградите на студентските общежития са 126 с над 50 000 легла.

Повечето от тях са в много тежко състояние - сградите са панелни и са строени през 70-80-те години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
pl преди 15 години
egati mizernite sgradi,minalata godina bqh v germaniq pri sestra mi i uspqh da vidq kakvo e obshtejitie.Tuka tiq obshtejitiq vse edno sa za pshichno bolni i sa gi pravili shizofrenici
47
0
 
0
 
! Отговори
Студент преди 15 години
Ей, неграмотно! Първо се научи да пишеш на родния си език, пък тогава се напъвай да правиш коментари. Аман от неграмотници!Ходи си пиши в mIRC, че кирилицата не ти се отдава много много. То заради такива празноглави критици ( ) като теб сме в това положение. А и бас ловя, че нито ти, нито 80% от така наречените "софиянци", не сте стъпвали в студентско общежитие. Единственият ви спомен от Студентски град е това как повръщате в 3 през нощта пред някоя дискотека, в която сте отишли с ясното намерение и откровената невъзможност да си легнете с някоя от онези "новоизлюпени селски к.урве.нца".Хайде със здраве.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
като не има харесва да живеят ж Ст. Град за 6то не отидат под наем -условията със сигурност 6те са по-добри .То не може 20 лж. на месец и да искаш да живееш в палат.Маи и в селата от който са няма такъв наем .Обаче селяните вечно се оплакват че някой им е длъжен
45
0
 
0
 
! Отговори
kaloian преди 15 години
е за това, по-добре на квартира.
44
0
 
0
 
! Отговори
studentka преди 15 години
Не знам защо си губите времето да разделяте хората на "селяни" и "софиянци" Не искам да кажа, че няма и такива екземпляри в Ст град, и за съжаление може би са по-голямата част. Но си има и свестни и кадърни хора, които си учат, бачкат здраво и единствената им мисъл не е да се натряскат или да си направят оргия. И да, Ст град наистина е най-мизерната дупка в София, но какво да правим, не всички са имали /не/щастието да се родят в столицата. Ако това ти е критерият, по който преценяваш хората, това говори много лошо за теб самия.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Az oshte predi 5 godini v sushtiq tozi blok na snimkata plashtah po 40 leva na mesec...
42
0
 
0
 
! Отговори
АзСъмБългарче преди 15 години
Изберете БАкърджиев за кмет, да го срути тоя Щутгарт, че е запричличал на мексиканско гето с курортни елементи!p.s. Хубаво идвате да учите тук, обаче защо не сr тръгвате след това да направите нещо полезно за родния си край? Оставям ви оаканата вече софия и ставам селянин поне да живея спокоино.
41
0
 
0
 
! Отговори
elena преди 15 години
i kade pla6tat po 17 lv naem?Tova mai otdavna go nqma.To 17lv,posle dai za voda,tok i t.n i hop ta na 40lv.
40
0
 
0
 
! Отговори
до девойчето преди 15 години
Евала :)
39
0
 
0
 
! Отговори
d. преди 15 години
Съгласих се с теб, не отричам че е масово явление, но по-скоро в последните 2-3 години.като че ли тези които завършиха преди 5-6 години, бяха последната що-годе по нормална вълна от вишисти, пък и не само вишисти ами изобщо Хора.Виж как в спора се ражда истината :)))
38
0
 
0
 
! Отговори
Johnny ATAKISTA преди 15 години
for sure : )
37
0
 
0
 
! Отговори
кандидат инженерка преди 15 години
Дали?
36
0
 
0
 
! Отговори
Johnny ATAKISTA преди 15 години
Ако учеше в университета в твоят град и си живееше у вас нещата щяха да изглеждат по друг начин, нали така?
35
0
 
0
 
! Отговори
Johnny ATAKISTA преди 15 години
Ама скъпа, ти си момиче! ;)) Това драстично изменя нещата. Поечето момичета си учат, съвестни са и прочее. Но не вярвам да отречеш казаното от мен за коляма част от колегите и връсниците ти :P ?
34
0
 
0
 
! Отговори
кандидат инженерка преди 15 години
Изведнъж тука куцо и сакато взе много да знае какво става в студентски град, как се живее в мизерните стаи.Колко и къде се пие и повръща.Бас ловя че и една седмица няма да издържат 2/3 от ограничените личности оплюли живеещите в тези условия.Всеки си търси реализацията и бъдещето, но защо до тогава трябва да се живее в ***...Защо трябва при първия по- силен дъжд да си дърпаш леглото за да не ти се намокрят чаршафите от течащия прозорец?Защо трябва да си търсиш врата, която да сложиш под дюшека върху издънената пружина, за да успееш да спиш?Защо трябва да се захващаш сам да си правиш ремонти като това е задължение на държавата?Защо ли всички си мислят, че много разбират какво е да живееш в студентски град....Аман от ограничени, и прости хора, нямащи си друго занимание освен да пишат глупости...
33
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
и защо не започнаха с ремотна в края на учебната година...сега ше трябва да се бутаме по 15 човека в стая..
32
0
 
0
 
! Отговори
d. преди 15 години
Виж сега, не искам да се заяждам или нещо подобно, не е тук мястото и времето. За сведение само и аз се издържам и работя, но и живея сама от 18 годишна. Сама съм се бутала да се оправям с тъпата бюрокрация по общежитията и изобщо навсякъде. Мама и тати не са ми плащали наема (дори и да беше 20 лева тогава), не защото не са искали, а не са имали възможност. Не съм отишла в Студентски град да се наливам със Савой и да ходя в Ориент 33, учила съм си , и то здраво, защото ако не си запознат в Софийския университет се иска доста висок успех, поне в моя факултет, за да те приемат на общшжитие. И не съм минавала между капките по изпити, защото учейки филология (не българска) няма как да се получи.И все пак завърших, и все пак си намерих и работа по специалността и от 2 години съм в the real life както ти каза. Потрудила съм се достатъчно, за да мога да не гледам стреснато и неадекватно излизайки от университета. Поне този факултет на СУ си е свършил работата.Мисълта ми беше, че е пълно с ей такива които се бият в гърдите че са софиянци и са много горди с това, а всъщност не са научени на нищо и точно те гледат като в небрано лозе, когато се наложи да се оправят сами.
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
http://sroksos.org/2008/04/12.html
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе *** вие знаете ли какви са цените в момента на латексчето, дограмичката, вик-то, плочки, врати и така нататък... Да не говорим за работата. 400 000 на блок за нищо не стигат.
29
0
 
0
 
! Отговори
alex преди 15 години
защо не отидеш и ти да се нагушкаш с пари .. за едно латексче, едно *** и една дограмичка .. като си започнал сметката я направи докрай, колко стаи има, каква е квадратурата, колко прозореца трябва да се сменя, за колко време трябва да се свърши с ремонта че сезона започва .. и после пак пиши