Боклук за никъде

Никой не иска да припознае столичните бали за свои, суходолчани пак протестират, полицията пак ги охранява
2 сеп 2008 08:19,
56
Боклук за никъде
Снимка: Булфото

Двуседмичната сага със софийския боклук продължава, а края й не се вижда скоро.

След отказите на Пловдив, Карлово... и Троян днес не поиска да припознае столичните бали за свои.

"До този момент с мен не са водени разговори – нито официални, нито неофициални", категоричен бе кметът на града Минко Акимов.

В този час десетки жители на Суходол са се събрали на сметището в квартала с настоявания то да бъде закрито час по-скоро.

Полиция охранява протеста на Сдружението за защита на населението и околната среда в Суходол.

А първите протести започнаха през далечната вече 2001 г.

Тогава жители на Суходол, Мало Бучино и Банкя блокираха пътя към депото. Камиони, пълни с боклук, с дни чакаха да разтоварят вонята.

За да ги омилостиви, през 2002 г. Столичният общински съвет реши да "облагороди" Суходол като компенсация за неудобството от близостта на сметището.

В Суходол го чакаха /облагородяването/ до септември, когато с жива верига блокираха подстъпите към градското сметище.

След дълги преговори кметът Стефан Софиянски отваря сметището отново.

Студената зима на 2005-та води нови протести и блокади.

Суходолчани, недоволни, че столичани решили още една година да изхвърлят боклука си на сметището, пък им били обещали да го затворят.

Месеци наред София е зарита в боклуци. След няколко безуспешни опита за споразумение, общинарите решават сметището да бъде закрито във възможно най-кратък срок.

През юли срокът идва, но тогава сме в кампания - изборна, за парламент, а кметът /Софиянски/ е кандидат за депутат.

Камионите стоят пред Суходол, лятото е горещо, кофите са зарити с отпадъци.

Започва дезинфекция на контейнерите за отпадъци, София е пред епидемия.

В ранните часове на 8.07.2005 г. полицаи и жандармеристи пробиват със сила блокадата на жителите на Суходол и отварят пътя на камионите.
Всички подстъпи към квартала са блокирани от полицейски патрули.

През септември 2005-та Столичната община все пак спазва обещанието си и затваря сметището.

А сега накъде? През октомври правителството предлага на общините Пловдив и Карлово да финансира техни проекти за около 57 млн. лв. срещу това да приемат на своя територия част от балирания боклук на столицата.

Камионите с бали тръгват в южна посока, но както се оказа - за кратко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако преместите столицата, простолюдието ще я напусне. Някой хора смятат, че където е столица е престиж и биха литнали към друг град, ако стане столица. Абонирани са.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да бе... да си пълним рудниците с ***... по-добре да го натоварим тоя *** заедно с населението на сградата на парламента и да ги пратим тия бали в Брюксел... там имат заводи за сигурно....
53
0
 
0
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 15 години
Има много елементарно решение на проблема.Има изчерпани открити рудници в комплекса Марица -изток, например, и не само там.Има прокаран жп път до там и вътре в рудниците.Не можеш да го напълниш с *** и още 300 години да се хвърля там.Пълни се с ***, после се покрива с пръст, от така наречената разкривка, и се рециклира като годен терен даже и за селскостопанска дейност.По БДЖ е най-евтиния транспорт, а и няколкото милиона лева ще подпомогнат както БДЖ, така и работещите в рудниците, които по конституция са изключителна държавна собственост.Но това просто решение май пречи на много хора, които седят на клончето с пари от ***, а и шанажа с *** срещу кмета е повече от сигурен.Правителството може само с едно ПМС да реши проблема , но нещо не иска...
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да се върне оня закон за Софийското Гражданство! Тогава нещата ще се пооправят!Не виня хората, че искат да работят и да се развиват, а на село това не става, но моля уважаеми дами и господа... не си пренасяйте и селските навици! *** в Европейска столица не се хвърля през прозореца, на балкона няма прани скъсани *** и няма прошка за тези, които не спазват Обществения ред!
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Селяни! Като така безнаказано превзехте София и натресохте селския си маниер... поне си вземете ***!!!!Изметта на половин България се е струпала в София! Или си взимайте *** или си ходете да цапате на село!!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 15 години
*** е едно нищожество, а баща ти никога няма да е като Слави - Слави е велик българин, съвременният Левски. Аз съм от Пловдив и селяните от Пазарджик къш! Пловдив и София над всичко. В България има само два града - София и Пловдив, другото е провинция.
49
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 15 години
Абе кореняк софиянците що не реват пред Бойко, който имаше и има достатъчно време да построи не 1, а 5 завода за ***, а реват срещу всички останали!!! Какво са ви виновни прииждащите в София, след като държавата е събрала всичко важно в тоя коптор. Който иска да прави бизнес си прави централния офис в София, който иска да си регистрира лодка даже, ходи до София-неясно защо, който иска да учи пак там- с малки изключения. След като сме в силноцентрализирана държава, нормално е да има един огромен град. Жалко е обаче, че тоя град прилича на ***-като изключим 2-3 района- и всеки живеещ там си мисли, че е бог. Софиянци стига сте мрънкали ами си оправете града сами!!!
48
0
 
0
 
! Отговори
Bat Goiko преди 15 години
Предлагам! в определен ден и определен час да си вземем кофите и да си изхвърлим *** когато господата са в народното събрание и заседават и лекинко да ги потрупаме,да им е трудно да излязат и да решат въпроса с *** 1 път завинаги. Т.Е. *** при ***,нали така?
47
0
 
0
 
! Отговори
Здравка преди 15 години
Първо, условията за живот си ги създават живеещите в дадена община - размерът няма значение - справка Варна и Аксаково. Сигурно са още много, много... А за това че селяните си идват със селянията - факт.
46
0
 
0
 
! Отговори
една преди 15 години
Айде стига, и аз съм дошла в София от провинцията, ама не си хвърлям *** където ми падне и смятам, че съм достатъчно културна. Целият проблем е в управляващите. Първо - не създават условия за нормален живот в другите градове, че да не идват "селяните" в София, второ - трябва да преустроят София така, че да може да издържи на огромния наплив на хора. Но всичко в нашия Абсурдистан е оставено на самотек...
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Проблем на София а и не само е, че като доидат селяните си взимат и селските със себе си. Никога не е виждал кошче за *** или контейнер. Плаче се, че работи за 300лв на село, а в София работи за 500 и плаща наем 200 и живеят по 5-6 човека като в кошара.
44
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
cialata sistema sas sabiraneto na danacite i razdavaneto na biudjet e poro4na. redno e tezi koito jiveiat v tozi grad da imat zadaljitelna registracia, parite ot danacite im da vlizat v tazi obshtina i v zavisimost ot broia na horata da se plashta procent na darjavata, a ne obratnoto. Idiotsko e da si registriran v Pleven naprimer, (nikoi ne iskam da obidia) da jiveesh v drug grad, a danacite koito plashtash da otivat v darjavnia bidjet, a posle poneje naselenieto na pleven e edisi kolko si ot bidjeta d aotpuskat pari za tam, a ti da jiveesh savsem drugade.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
boiko tapira ako ne vzema6e ru6veti ot bokludjiite dosega 10 zavoda za da e postroil,ov4ar nedoklaten
42
0
 
0
 
! Отговори
edna преди 15 години
Аз пък се чудя как в други многомилионни градове по света, с население колкото няколко Българии, нямат проблеми с ***? Как ще обясните този факт???
41
0
 
0
 
! Отговори
Uncommonly преди 15 години
mn pravilno...kazano
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Скъпи Българи, за чий х.й свалихте Костов от власт? На ви сега!
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мили ми софиянци, за чий х.й сте си избрали Бойко като е некадърен с *** ви да се оправи! Защо правите *** бе хора? Така човека няма да може да се вихри по БТВ (неговата телевизия) и да разправя, че е ГОСПОД. Та той си е МУТРА, пожарникар, екс ченге със собственна партия съставена от мижитурки и некадърници. Хванахме се на царската ***, сега ни предстои да се хванем и на неговия ученик Бойко.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Въпреки, че шоуто му е изчерпано, Слви е истински българин и радетел за българската колтура и музика.Ако той се канидатира в политиката ще гласувам с две ръци за него!
37
0
 
0
 
! Отговори
ДРАГИ МИ СМЕХУРКО преди 15 години
ВСИЧКИ ВИЕ КОЙТО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ И ТЪПАНАРСКИ ИЗКАЗВАНИЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЛИЧНИ НАПАДКИ СТЕ СТРАХОТНИ "***, СНОБОВЕ И КОМПЛЕКСАРИ". НИКОЙ НЕ БИ ИСКАЛ ДА ГО ОПРИЛИЧАТ С НЯКОЙ ОТ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ ТИПАЖИ, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ 75% ОТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ СА ИМЕННО ТАКИВА, И СИ ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Слави президент!Той е новият Левски.Бори се за култерата.