Усещане за ДАНС

ФБР-БГ закри сайт заради наличие на класифицирана информация
9 сеп 2008 17:06, Екип на Dnes.bg
68
Усещане за ДАНС
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) в петък изненадващо обяви, че се заема приоритетно с премахването на анонимността в Интернет.

И първата им стъпка вече е факт - сайтът "Опасни новини" (opasnite.net) бе закрит след намесата на спец киберченгета от агенцията.

Причината: наличието на класифицирана информация в някои от публикациите.

Част от тях са посветени на личния живот на президента Георги Първанов, на "странични занимания" на Алексей Петров (експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм към ДАНС - бел. ред), осветен от бившия вътрешен министър Румен Петков като секретен служител, МВР-афери и педофилия.

Сега ДАНС посочва Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски като главни администратори на спрения сайт.

Първият, както сам признава в интервю за сайта afera.bg,  e работил в "Мултигруп", бил е близък приятел с убития Илия Павлов. Освен това 9 години се е трудил като журналист във вестник "24 часа".

Вторият -  Младен Мутафчийски, е един от най-крупните бизнесмени в туризма. Има 25 години стаж във външната търговия, част от които - в оръжейните "Кинтекс" и "Тератон". Собственик на верига хотели, между които "Палас Хелена Сендс", "Хелена Парк". Почетен консул на Сан Марино у нас.

Това, което ги свързва, е новинарският сайт Frog news, на който двамата са съсобственици.

А сега ДАНС ги обвърза и с "Опасните".

"Аз нямам нищо общо с "опасните", нямам нищо общо, така че какво там пише... Аз съм чел там също неща... Някои неща са , нали, хм... доста любопитни, други неща са ми се стрували не толкова", заяви за Dnes.bg Огнян Стефанов.

Той категорично отрече да е един от администраторите на спрения от ДАНС сайт. Няма и обяснение как спецчастите в кибер пространството са достигнали до неговото име.

Все пак добавя: "Но дори и да имам някакви обяснения, едва ли бих ги споделил в такъв разговор".

Вярвате ли на част от писанията в сайта?

Такива неща в публичното пространство се появяват непрекъснато, хората си говорят. Сега, аз  и вие да гадаем и да определяме...  кое би могло да е вярно и кое - не би могло. Мисля, че е доста претенциозно.

Но допускате, че има вероятност в част от писанията да има истина?

Ама какво значи дали аз допускам?

Каква ви е връзката с Младен Мутафчийски?

Съсобственици сме във Фрог нюз.

ДАНС ви разследва вас двамата като администратори на "Опасните". Според вас има ли засегнати бизнес интереси?

Такава теза не допускам. Аз мога категорично да ви кажа, че той с политика и с политически партии бизнес не прави по никакъв повод.

Но знаем, че навремето е бил оръжеен търговец и е тръгнал от Кинтекс и Тератон.

А, Вие вече ме връщате в едни времена...

А в сегашно време, въпреки че сайтът не функционира, късно снощи на хоумпейджа на вече спрения сайт изненадващо се появяват снимки - Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски, с текст:

"..."Опасните" изчерпаха своя ресурс на доверие, а някои от статиите нарушиха добрия тон и ние считаме, че е време да спрем… Извиняваме се на всички засегнати и обидени от нашите материали. Искрено съжаляваме за причиненото им неудобство в личен и професионален план. При необходимост бихме компенсирали имуществените щети на потърпевши от публикациите…".

"Не, не, нито ние сме ги писали, нито ние сме ги качвали, нито пък сме се подписвали под тях. Не знам от кого са качени!, категоричен е Стефанов.

Защо според вас се стигна до ситуацията ДАНС, която има съвсем други приоритети, да се занимава с публикуването на статии, с анонимността в интернет и със спирането на сайт?

Аз си задавам същия въпрос, защо точно ДАНС се занимава с подобни неща, които, аз прочетох, в Закона за ДАНС не фигурират вътре.

Бяхте ли на работа, когато дойдоха служители от ДАНС, и когато се взели това решение?

Не, те... не съм бил на работа. Не, в смисъл, те в редакцията не са идвали.

Изобщо не са идвали в редакцията?

В редакцията те не са идвали, поне аз докато съм бил там , те не са идвали. Аз съм имал телефонни разговори с хора от ДАНС, имал съм и разговори на живо, както се казва - с хора от ДАНС, нищо повече. Просто сме си си разговаряли...

Сега от страх ли говорите така или пък така ви посъветваха да говорите?

Не, не говоря от страх, плюс това не говоря това, което ми казват - не само от ДАНС, а който и да било.

Има ли заплахи към вас?

От ДАНС заплахи към мен няма.

За Dnes.bg от Българския хелзинкски комитет (БХК) - независима неправителствена организация за защита правата на човека (политически, граждански, културни, социални) обявиха затварянето на сайта opasnite.net като опит за налагане на цензура.

"В една демократична държава службите за сигурност няма какво да правят във и около средствата за масова информация", заявиха правозащитниците.

Според БХК, спирането на сайта представлява покушение срещу свободата на словото.

"Свободата на словото не можe да бъде квалифицирана като престъпление", коментира Юлия Манолова, член на УС на БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Mr HenryCoka преди 9 години
ето име е HenryCoka Аз съм частен кредитор пари в момента давате заем с нисък лихвен процент за всеки, който се нуждае от финансова помощ или търсят пари, за да започнат нов бизнес, да плащат сметки и дългове да си купите кола или къща на ниска степен на 2.5% сума от 5000 евро за ? 10 милиона, така че побързайте сега контакт по-долу електронна поща (mrhenrycokaloancmpl01***outlook) вашия финансов проблем е решен като се свържете с точно сега за повече информация ....
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТИЯ В ДАНС МАЙ СА САМО ЧЕНГЕТА, *** И ГАДНИ МУТРИ - ДА ***
66
0
 
0
 
! Отговори
филип преди 15 години
Не бива така другари от ДАНС, може да не е било трипер. И Алексейчо може да не е мутра - вижте го какъв е интелигентен на вид. Танчето Динчева да го пази.
65
0
 
0
 
! Отговори
bonix преди 15 години
polojitelnia fakt na sly4kata e 4e frognews si napraviha neo4akvana reklama.drygiq fakt e 4e vse o6te ima slyjba "ob6tesrven strah".
64
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Абе не е много сигурно трипер ли е било или трихомонна инфекция! Във всички случаи е нарушен закона! Хипократовата клетва на лекарите е нарушена! Ама нейсе, лесно се лекува! До кажете на мацето да се подмива по-често!
63
0
 
0
 
! Отговори
ludiq преди 15 години
cenzuraaaaaaaaaaaaa
62
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Гаргите /совите/ не са това, което бяха. Стандартна практика при материали за дезинформация е да има 30 процента истина. Въпросът е да се хване истината. В случая 30-те процента прозират, поради некадърното списване Жалкото е, че хора не са срещали подобна машина и не могат да ги видят и никога не биха си задала въпроса, защо Гугъл, създаден от руско-еврейската мафия на базата на български метод за бързо търсене, изнесен от руско-еврейски крупен бизнесмен, изгонен от България заради това, държи в кеша си подобни простотии и партньорските служби ЦРУ и ФБР не си мърдат пръста.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
добре де, тази куки от данс не са ли чели закони, конституция? нещо за свободата на словото да са чували? нима пребориха престъпността, та се заеха с такива идиотщини?скоро да очакваме ли арести на хора, които пишат във форумите? аман от долни, дебилни, пагонести ***!
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво на редакторите! Снощи пуснах няколко линка със статиите от сайта, които сега се помещават в един блог и веднага ги изтрихте! И вас ви хвана шубето от ДАНС, т.е. ДС!
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много хубаво със свободата на словото до тук, току виш спрели bTV новините че изнесли информация колко му е дълъг на президента.
58
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Офицерът от ДАНС Алексей Петров, известен повече като една от мутрите на прехода, е в основата на съживяването на контрабандните канали, създадени някога от Държавна сигурност. Активен помощник в това начинание е зам.-шефът на държавна агенция Митници Румен Божинов, известен сред колегите си с прякора новият Самоковец. Двамата създали стройна организация за трафик на дрога и китайско карго. Рекетът също влиза в разработения мащабен бизнес.
57
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Известният отдавна като бандит и отскоро като офицер в ДАНС Алексей Петров изнесъл лекция по проблемите на вътрешната сигурност на медийни шефове. Те били официално поканени в новата сграда на Държавната агенция по национална сигурност от директора на службата Петко Сертов. Бившият съветник на премиера Сергей Станишев обещал да ги запознае с основните задачи, които решава новата структура, както и с последните големи случаи, за които представляват обществен интерес.
56
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Президентът Георги Първанов пипнал трипер от 15-годишна девойка. Болестта била диагностицирана от лекари в правителствена болника в кв. Лозенец в София преди около два месеца. Екипът медици изпаднал в паника, защото не знаел как да съобщи на държавния глава неприятната новина. Наложило се първо да се посъветват с началника на канцеларията на президента генерал Никола Колев, бивш началник на Генералния щаб. Именно на него се паднала честта да уведоми върховния главнокомндващ, че е заразен.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
сайта го има кеширан. може да се чете. в момента го правя. иначе света отива към едно световно полицейско робство..
54
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 15 години
По времето на комунизма всичко свързано с държавата и партийните ръководители беше държавна тайна.Оттогава до днес нещата много се промениха. И държавната тайна и секретната информация вече са определени със закон. Тоест, съвсем точно е определено кое представлява държавна тайна и кое не. И това всеки юрист трябва да го знае много добре.Ама сега май пак по старому го почнахме, а? Кой кихнал кой го хванал грип, шарка или друго - аааа, как ще говориш така за другаря X? Не може -държавна тайна!Макар че като гледам на мушката са хванати бивши другари - щом човека е работил в Кинтекс, ясно - "наш" човек!
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А бе, хора, къде е липсват ми неграмотните му списвания, както и тези на КАЗАНОВа ????
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ама каккво значи анонимност естествено че няма няма анонимност - аз ако напише - да ... майката на комшията от горния етаж той ако иска може да ме намери ако ще и през 5 проксита да мина. Хубаво на нета е че хората наистина свикват свободно да казват какво мислят и утре ще излезнат пред народното събрание да го кажат.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Урааааааааа, да живее демокрацията в нас, свободата на словото...Даааа за тези управляващи сега или само хубаво трябва да се пише или нищо.Ха познайте приликите и разликите между комунистическият режим в Китай...и "демократичното" управление в нас....
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Lekuvame li Tripera Gospodin Prezident ?
49
0
 
0
 
! Отговори
Mapplethorpe the pho преди 15 години
напълно се съхгласявам с номер 5(дреме ти)От ДАНС знаят всичко, така че няма ... От: Дреме ти Супер яко е това-едните си правят реклама на сайта,а другите ни връщат във времето на майор Боев.С две думи-работата е ясна.Едните са бивши,а другите са настоящи-нека си поиграт малко.сега само искам да допълня.всички вие колко лесно допускате СВОБОДАТА ДА СЕ ЛЪЖЕ да се защитава като свободно слово.имайте предвид,че един ден ще ви потрябва истинска свобода на словото и тогава ще трябва пак да се борим срещу СВОБОДАТА ДА СЕ ЛЪЖЕ..помните нали "народно демократична република...защо франция не се кръсти "народно демократична" и всичката лъжа.на тази лъжа ли искате да слугуваме..някакви милиюцихонйерчета си направили сайт за да си отмъщават на други полицайчета.Отдел пети за борба против шести"относно пискането ,е ставало дума за свобода на словото ,тук съм изцяло ленинист!свобода -да! но за кого ! и за какво той ще я ползва!да дам свобода на ченгетата от сайта да манипулират..това не ограничава ли автоматично самата свобода на словото..и неговатаистина!що сте толкова невежи всички българя!