Академици дискутират... софийския боклук

Във форума „Управление на битовите отпадъци на София” участват световноизвестни учени
13 сеп 2008 09:36,
24
Академици дискутират... софийския боклук
Снимка: БГНЕС

В рамките на провеждащата се от 10 до 14 септември 2008 г. под егидата на Химикотехнологичния и Металургичен университет в София VІ международна конференция на химическите организации от страните на Югоизточна Европа, ще се състои Кръгла маса – дискусия” на тема „Управление на битовите отпадъци на София”.

Във форума участват световноизвестни учени от академичните среди и индустрията, ще се дискутират най-новите постижения в областта на химическата наука, технология, промишленост и образование.

Дискусията ще се проведе днес от 15 до 18 часа в сграда А, зала „Асен Златаров ” на Химикотехнологичния и металургичен университет в София, бул. „Климент Охридски” № 8.

Основа на дискусията ще бъдат темите:
1. Интегрирана система за управление на битовите отпадъци на Столична община - Н. Дойчинов.
2. Резултати от оценката на предложената от Столична община система за управление на битовите отпадъци – доц. д-р инж. Екатерина Тодорова.
3. Най-добри налични техники за обработване на битовите отпадъци – д-р инж. Евгени Соколовски.

Резултатите и предложенията ще бъдат представени на отговорните институции за да бъдат ползвани при решаване на кризата с боклуците в столицата и страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Предлагам, като първа точка да се включи темата "Управление на системите упражнявано от ***". По актуално, ще е за България. Останалите теми са интересни, но чисто теоретични, без всякакво практическо приложение у нас!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
на ЕС. Както президента, така и министър председателя, така и повечето от народа говорят за софийски ***. Тя цялата държава е ***, защото политиците си вършат работата като боклучиите - част от *** остава несъбран. Много кофи, много *** и много мръсотия в една много малка държава. НЕуважаеми политици за тази малка държавичка и трябват най-много четири сметища - разбира се, съгласно световните и европейски норми. Това реване за софийски, пловдивски, карловски, сливенски и тем подобни *** са само приказки на *** хора.Населението на България е 6,5 мил., а Истамбул е 18 милиона. Колко сметища има там, за колко сметища се борят политиците тук. *** го държи мафията, а мафията у нас са политиците. Политиците да престанят да унижават народа и да не ни мислят за балъци, защото наистина народното търпение се изчерпва и може да се стигне до ексцесии, които самите политици подклаждат. Но наистина ножа е опрял до гърлото. Става доста опасно.
21
0
 
0
 
! Отговори
калинка преди 15 години
Ми няма да чистя вашия ***. Идвате в София и правите само пумии щото сте си свикнали като на село. кое не си е мое бе. С каква кръв да го печеля. Както сестра ти като дойде да върже софиянец като си отваря краката ли - селска ***.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не мога да разбера защо толкова години не направиха завод за на ***, каква е причината да не се решава проблема??? Дали не е заради това , че после няма да има аванта???
19
0
 
0
 
! Отговори
наблюдаващ преди 15 години
Харесват ми Вашите предложения и расъждения.Бих искал да дискутирам с Вас ,но по е-маил.Ако имате желание - напишете е-маил адрес.
18
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
И защо е всичкото това дърдорене на властимащите за какво ли не, но не и за реалните и ефективните решения, подобряващи нивото на България и живота на българите? Е ми то се знае, аз от време на време споменавам това онова по форумите... И защо няма резултат също се знае. Е, поне напомням на всички, включително властимащите, че не успяха и няма да успеят да елемират напълно нас, репресираните. А това, което породи нас, ще породи други... христианството е непреодолимо и незаобиколимо, могат само да го забавят с фарисейско-талмудисткия си юдаизъм...А сега предстои да станат властимащите у нас в еталон за тъпотия и алчност - канеха се да изнасят *** в далеч по гъсто населени от нас страни, а накраю се спряха на границата - Силистра все пак е на границата с Румъния. Е, това вече надхвърля всичко, и то за проблем с който се е справял без проблеми още първобитния човек... А накрая за капак ще построят заради далаверата екологино вреден завод, за да станем и за смях - ще живеем в обор, но ще си имаме златна тоалетна.
17
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
След това продължих и уточних: "Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение."
16
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължавам да повтарям... Ако щете считайте като папагал, ако щете считайте като Катон Старши. Защото ми омръзна от алчни и некадърни властимащи. Та примерно на 24.04.2008 писах: "Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни."
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Екскюз ми, но българите сте ***.
14
0
 
0
 
! Отговори
kiko преди 15 години
Екскюзми,акъл нямаш за пет пари!!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Excuse me, no maika ti e dolna ***.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
glami sofiqnci. dane se mislite za tolkova veliki.pedali ste i takiva 6te si ostanite.za
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Екскюз ми, но пък провинциалисти са направо жалки и смешни като започнат с това "Мойту селу най-убаво". Като не си от София, тогава за чий х*й ще четеш новини за нея? Аз да чета новини за Бургъз?
10
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Sofiqnci nqma,Sofiqnci izbagaha sled 44-ta v chujbina!adio be skapani "stolichani"kogo zqabluvdavate,OTREPKI NA KREMIKOVCI I BALKANKAR S POSQNEN ADRES SOFIQ GRAD!Nalqgaite si parcalkite i si izhvyurlqi te bokluka v konternirite!TE SA ZA TOVA!i sprete da davate zagrabeno imushtestvo pod naem!TO NE E VASHE!VIE S KRYV NE STE GO VZELI ZABLUJDAVATE SE!kak edin zavod ne si napravihte be?kak ne se sybrahte ot vhodove i blokove,kak edin mioting ne potkrepihte hubavo losho protkrepeto GLASUVAITE S POGNUSA ,NO SO GO NAPRAVETE!HICH NE MI DREME ,NO BOKLUKA VI SI E VASH IZMISLQNI GRAJDANI!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Селчо, заради такива като тебе Пришълци има проблем и то не само с ***.Няма как градът от 1млн.да се напълни с още 1.5млн селска *** и да няма проблем във всяко едно отношение - транспорт,детски градини ,***,престъпност и какво ли още не..........Визи за вас Скъсаняциии......
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dano da va zarine boklyka.nahalni 6opi
7
0
 
0
 
! Отговори
utopist преди 15 години
Този нов град, който предлагам, да стане новата столица на България.
6
0
 
0
 
! Отговори
утопист преди 15 години
И така и така София се самозарива с *** от органичен и неорганичен произход - има само едно решение.Всички *** от страната да се насипват тук.Поколенията ще ни бъдат благодарни след 1000 години, че сме акумулирали толкова ценни продукти на толкова малко място! От това място България ще получава суровини и предлага за космическите пътешественици продукти от най-високо качество и естествено народът български ще живее райски! А дотогава... Направете най-напред един завод за ***!- на празно място!Направете инфраструктура около него за един 100-хиляден град.В този град да живеят само хора получили ЖИТЕЛСТВО срещу много пари.Всяко жилище( без нито един блок в този град)да има диспергатор за разрушаване на отпадъците, които да се подават по канали към пречиствателна станция.Така отпада необходимостта от организация по събиране и извозване на сметта и нуждата от казани, камиони и роми.Градът да е с южно изложение, някъде в Подбалкана!Училища и университети - само частни!Градът да се отоплява/охлажда само от възобновяеми енергийни източници - слънце,вятър! Никакви топлофикации!!!С летище, но само за богати и дипломати!Около града да се изгради система от изкуствени и естественни заграждения - стени, канали.С много зеленина, да ухае на рози, а не на вкисната немита плът! ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само дето има работа в София....
4
0
 
0
 
! Отговори
5 преди 15 години
vsi4kata *** e sabrana v Sofiq.I ako se mislite za golqma rabota mnogo se lagite.