Кораб потъна край Емине

Хеликоптер оглежда района за оцелели моряци
27 сеп 2008 13:37,
31
Кораб потъна край Емине
Снимка: Булфото

Руският кораб "Толстой" е потънал тази сутрин източно от нос Емине. Той е плавал под севернокорейски флаг за турско пристанище.

По първоначални данни екипажът на кораба е бил от десетина души. Към момента няма връзка с екипажа на кораба.

Хеликоптер на Военновъздушните сили оглежда района. Търсят се оцелели.

По последни сведения открита е една спасителна лодка от кораба, съобщи директорът на Морска администрация кап. Николай Апостолов. На лодката не е имало никого от екипажа.

Корабът с товаровместимост от 5000 тона най-вероятно е превозвал руда. Той е навлязъл в Черно море през Керченския пролив на 24 септември.

В издирването му участва и корабът “Мизар”.

Опитите в спасителната операция да се включи и ракетен катер са се оказали неуспешни поради изключително лошите метеорологични условия.

Kорабът е дълъг 138 метра и е потънал тази сутрин малко след 6,30 ч. на 13 мили източно от нос Емине.

Радарите са спрели да го виждат още след 6 ч.

От Морския спасително-координационен център във Варна съобщиха, че тази сутрин от авариен буй в сателитната система за известяване в Морския координационен център в Москва е получен сигнал за бедстващ кораб в района на нос Емине.

Оттам са препратили сигнала на варненските си колеги. Операцията по търсенето продължава.

Потъването е станало много бързо, както стана с българския кораб „Хера“, каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Министърът уточни, че турската морска администрация е следяла кораба до около 3,45 ч. тази нощ.

Министерството на транспорта е поискало информация от Украйна за броя на членовете на екипажа и от каква националност са те. Издирвателните дейности са започнали веднага, но в района има голямо вълнение.

В момента вълнението на морето е 7 бала, а скоростта на вятъра е 25 метра в секунда. Dnes.bg припомня, че пристанище Варна вече втори ден е затворено заради силния вятър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Bosun преди 15 години
Kolega ne te znaia kolko si Bosun ,no koito reshi da otvaria kingstonite purvo shte si evakuira horata ne mislish li!? A kakto moje bi znaesh rudata e tovar pri koyto ako timirana dobre ne moje da stava i duma za razmestvane na tovara , a i s kakuv GM e plaval sushto ne znaesh nali?Prav si 4e e mnogo kriminalno S.Korea flag bushmenski ekipaj,nay veroiatno sa bili piani kato svini i ne sa razbrali nishto,ot Kerch do varna s ta kuv curvul sa 2/3 dni pri vreme,smiatay kolko shori sa imali de sa bili v delirium.Posledniat mi kapitan beshe ot neobiatnata bushmenska shir i go nameriha sutrinta opkan i okukan do ushi da spi v kanijela na tiah triabva da im oberat Certificatite!
29
0
 
0
 
! Отговори
5 преди 15 години
от кораба край Царево, в момента тече акция по спасяването им. 112 вече работи в България :)
28
0
 
0
 
! Отговори
kalina преди 15 години
каквата и да е причината за потъването на кораба край Емине ,ще я научим полвинчато . Като хора не ка се помолим кой в какъвто бог вярва за спасението на хората. Може би те ще кажат своята истина
27
0
 
0
 
! Отговори
Nana преди 15 години
Няма по-бермудски триъгълник от БГ,той оня не му е верно името,билгарски триъгълник с тройна коалиция.Ама че недосетливи хора
26
0
 
0
 
! Отговори
varnenski преди 15 години
Потъналият кораб е от типа река-море. Т.е. с разрешение да плава по реки, а в морето - близко до брега. Затова такива кораби от Керч покрай Ялта се насочват към българското крайбрежие и достигат до Босфора. Повечето кораби от този тип са силно амортизирани. Изкупени са на безценица от пишман-корабособственници, които не влагат в тях никакви средства. Ако потъне - да потъва. Нали е застрахован. А екипажа да се спасява както може. Заплатите им са изключително ниски. Слушал съм от руски моряци как са наблюдавали как корпусът на кораба при вълна се огъва като макарон. Затова не се учудвам, че такъв кораб е потънал сега. Същите такива потънаха есента миналата година в Керченския пролив. Пак поради пречупване на корпуса. За това дали е възможно някой да оцелее има едно правило: колкото градуса е водата, толкова минути живот. Жалко за хората. Както разбрах, екипажът е бил украински, а само капитанът е от Русия.
25
0
 
0
 
! Отговори
.......... преди 15 години
OTI SA PINIAVITE BE ? NA 3 TUBI BENZIN STE OT MORETO, A VSI4KI STE RAZBIRA4I!!!!!!!!!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 15 години
много кораби взеха да потъват в тва нащо море бе...да не сме станали втори бермудски триъгълник:) и все нема оцелели...кво става тука е?
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Таня, слушай специалистите, те обясниха всичко. Случаят да се пише самоубийство. Който се е качил на такъв кораб е такъв. :)))) Собствениците ще вдигнат наздравица по случая, че най-после е потънал и ще вземат застраховката.
22
0
 
0
 
! Отговори
Таня преди 15 години
Не съм на 100% сигурна за народността на оцелялата стюардеса от онзи кошмарен полет. Не съм специалист по търговско мореплаване, но е несериозно да се мисли, че при вълнението рудата се е пресипала на една страна и корабът е потънал вследствие на това. Нали се правят изчисления, когато се товари стока на кораб, как да се разпредели, за да не се накланя корабът, да издържа на висок бал на вълнение на морето и т.н. Това си е цяла наука, както при строежа на сгради - на каква степен на земетресение да издържа. Дано все пак да има оцелели.
21
0
 
1
 
! Отговори
Сероп - Боцмана преди 15 години
Слушайте внимателно, няма да повтарям!Моя е грешката, че говоря толкова отнесено и някои по-елементарни хора не схващат връзката.Това за подводницата беше ирония... Нали като потъна Хера обвиниха подводницата. Сега пак ще е виновна турската подводница...Ако кораба е излязъл от Керч и се е отправил за Босфора (Турция), вярвайте ми - няма какво да търси до Емине!Знамето на кораба е Северна Корея, това означава, че в сравнение с Толстой Хера е бил като току що излязъл от завода. Контрола и поддръжката са нулеви, екипажа трябва да е съставен от 10-11 украински алкохолици.Разследването ще е насочено не към това как са загинали ***, а към това защо този кораб се е отклонил от курса, насочил се е към България и там е потънал. Сто 30 и 8 метра е не малък кораб и освен ако не е имал дупки в корпуса или не е бил съзнателно потопен, не виждам как някакво време Ф7 би го застрашило.
20
0
 
0
 
! Отговори
gothic преди 15 години
Таня, ако не се лъжа, оцелялата стюардеса беше сръбкиня, а не полякиня. А тук вероятно при вълнението рудата се е пресипала на една страна и корабът е потънал вследствие на това. Дано да няма жертви!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
kapitan преди 15 години
37 годишен Кораб потъна край нос Емине.менажер е PEGASUS SHIPPING от Делауеър, САЩ. флаг - СЕВЕРНА Корея.Бил е арестуван 12 пъти (63 дни) за последните 9 години за неизправности.заради което е сменял все "черните" флагове:Korea Democratic Republic 2008-06-09Not Known 2007-11-05Korea Democratic Republic 2005-01-24Mongolia 2003-08-26Tonga 2002-01-28Cambodia 2001-01-23Ukrainia 2000-05-12Крайно време е било да потъне, но нали е важно застраховката да се вземе.А имащите се за собственици, не наемат американци, а все екс-соц моряци.
18
0
 
0
 
! Отговори
Таня преди 15 години
Боцмане, много екшън филми гледаш. Това не е лошо, и аз гледам, когато са качествени. Това, че е под флага на Северна Корея не означава, че примерно партийният отговорник или който и да е, отговарящ за държавната им сигурност, ще пожертва екипажа, ако е станал някакъв гаф, за който може да гадаем. Може и така да е, но просто не ми се иска да го вярвам.
17
0
 
0
 
! Отговори
Dryn преди 15 години
abe ne zabelqzvate li che posledno vreme vinagi okolo Emine stava neshto takozva??? A kolkoto do onova bezmozychno syshtestvo koeto kaza che ima podvodnica..Ti akyl imash li??? Mai ti lipsva v ogromni kolichestva... Za kakvo im e na sysedite ni da potopqvat korab koito e za tqh,pylen s ruda (moje bi) ???? Aman ot paraziti kato tebe
16
0
 
0
 
! Отговори
dado преди 15 години
ti kato ne znae6 kakwo 6te re4e towa "sewerna koreq "nai-weroqtno si blondinka
15
0
 
0
 
! Отговори
Сероп - Боцмана преди 15 години
Кои сте вие, най-скромно питам за в този час.
14
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 15 години
Kat ne znae6 otgatni si sam :P
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не, не знаем. Какво значи това?
12
0
 
0
 
! Отговори
Сероп - Боцмана преди 15 години
Таня, по моя скромна оценка - оцелели няма да има. Аз обикновено не греша.Кораба е плавал под знамето на Северна Корея. Знаеш ли какво значи това?
11
0
 
0
 
! Отговори
VANOS преди 15 години
Егати и спаситената акция