Предложение: "Република Северна Македония"

Посредникът Матю Нимиц предлага името да се използва само между Атина и Скопие
9 окт 2008 13:56,
60
Предложение: "Република Северна Македония"
Снимка: БГНЕС

"Република Северна Македония" е названието, което международният посредник Матю Нимиц предлага в спора между Атина и Скопие.

Според първоначалните оценки името се приема като база за преговори и от двете страни, съобщава атинският вестник "Вима".

Днес гръцкият външен министър Дора Бакояни информира политическото ръководство на страната за новия пакет за решаване на спора, който Нимиц предаде на преговарящите страни.

Името, което посредникът предлага за бившата югославска република Македония, е "Република Северна Македония".

Това название ще се използва само в международните организации, като се препоръчва и употребата му в двустранните отношения между Атина и Скопие, а конституционното име "Република Македония" не се променя, пише изданието.

Според пакета на Нимиц никоя от двете страни няма да има изключителни права върху названието "Македония", но за търговски цели употребата на името няма да бъде ограничавана.

"Вима" пише, че засега остава неясна рамката от идеи по трънливите въпроси за паспортите на македонските граждани и за определянето на тяхното гражданство (евентуално като македонско). 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
hristo преди 15 години
за пръв път църковни служби на старо-славянски, глаглица, старо-български или как и да са там както и да го разбираш са се водили в Българиякакто искаш го разбирай...питай някой руснак дето разбира от история интересно ми е той какво ще ти каже от къде тръгва славянския аз не съм много наясно за това за нищо не претендирам
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ СЕ ЗАНИМАВАИТЕ С ТИЯ МАКЕТА.ПОДЛИ СА И РЕДКИ.ОТ ДАЛЕЧЕ МЕРИШАТ. САМО АЛБАНЦИТЕ МОГАТ ДА ГИ ОПРАВЯТ.
57
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
За да се разберем трябва да уточним някои понятия:1. Най-стария познат етнос на днешния Балкански полуостров е тракийският. Тракийските овчари в най-южната част на полуострова са наричани, Елини - по името на областта Елада.2. Титлата Цар е призната само за владетелите на две държави. Първо за България и по-късно за Русия. Всички други титли, като Старобългарската "Кан", пославярчената "Княз", помюсолманчената "Хан" и римокатолическата "Крал", са с една степен на знатност по-ниски. Самуил е наричан Цар, следователно е носил или Българската или Руската корона. Трети вариант няма.3. Законно признатата границата между Аспарухова България и Источния Рим(Византия), при това записана на камък, по времето на КанТервел е; - Крепостта Девелт, Клисурата на Тунджа, между Странджа и Сакар и оттам до вододела на реките на планината Грамос(територия между днешните Албания и Гърция с размери 10 на 10км.) и от там, по западната граница на старата Римска провинция Илирик - което ще рече на запад до двешна Хърватия и на север по р.Тиса и билото на Карпатите. Писаното на камък не може да се подправя!!!4. Щом Стаефан Таронски "пишува: Тие биле од ерменскиот народ и по потекло од провинциа Деран, а императорот Васили ги префрлил со наемните воски во Македониа да се борат против Бугарите". Тогава излиза че в Македония, още тогава, са живеели само Българи....и приемам, че този човек знае това по-добре от днешните "заблудени души" в географската област Македония...5. При църковно народното самоопределяне, по време на Османската империя(в която турците са били само едно свръх малко, но властвощо малцинство), болшинството от населението на областта Македония се самоопределя като Българи и няма нито един "Македонец". Вие, скъпи мои сънародници, от тази област, сте наследници на същите тези Българи....приемете го!!! 6. Напълно споделям днешното модерно разбиране, че може една нация да живее вдве държави... 7. Г-н Нимиц правилно предлага името "Северна Македония", за да се знае от Гърците и Албанците, че и южна и западна са Балгарски!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
македонски българин. преди 15 години
46, това не са били македонци т.е. в смисъл МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ , които са безчинствали в окупираната от румънците Добруджа. Т.нар. "македонски банди" всъщност са били репатрирани армъни или македоармъни от окупираната от сърбите Вардарска Македония и в по-малка част от Егейска Македония. И днес има цели села в Северна (румънска) Добруджа , а и град Констанца на Черно море, които са точно основани от македонски власи (армъни). Великорумънската политика ги е заселвала в Добруджа там на мястото на изгонените българи, татари, турци и други. Самите македонски власи , ако не са поддадени на гръцката или на сръбската пропаганда са се наричали и сега се наричат така с името "МАЧЕДОНИ АРМЪНЕ" и дори пропагандират , че точно те са истинските потомци на Александър Македонски. Това са т.нар. "македонци", безчинствали в Добруджа по време на румънската й окупация, а не МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ! Потомък на такива мачедовласи е и румънският футболист Георге Хаджи например...
55
0
 
0
 
! Отговори
no name преди 15 години
е това е достатачно, Руснаците говориле Бьлгарски. Малеееееееееееееееее ти не си добре моето момче. ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц какво си мислиш ти ? леле не мога да повярвам че руснаците са говорили бьлгарски, това е за нобелова награда ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц ц :) :) :)
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се месим но не става така да ни взимате Самоил цар български , Климент който е изпратен от цар борис в охрид, Да изопачите езика българки. Щом мислите че 500хил. македонци могат да създадат култура която да съперничи на българската давайте. Те и руснаците са създали култура на базата на българската но са давали по-кротко 200години са говорили български. Вие искате за 50годин голям да го извадите.
53
0
 
0
 
! Отговори
eeee преди 15 години
dobro kak oda vi se objasni vas lugje???? zosto ne gledate deka vie ke se vikate otomanistan uste malku a se sekirate za nas! aj gledajte si ja rabotata nikoj ne vi baral pomoc n nisto! sto se silite so sila! AJ MRS NE SE MESJATE VO TUGJI RABOTI!
52
0
 
0
 
! Отговори
PRESHEVARI преди 15 години
ILIRIDA
51
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 15 години
си й сложат името Вардарска Македония...? Време е и ние да се включим дейно, защото и нас това ни засяга...
50
0
 
0
 
! Отговори
mmm преди 15 години
Зашо ги е срам от азбуката ами дори и по техните форуми пишат на латиница. Сигурно майкрософт няма драйвери за техния *** вариант на килицата.
49
0
 
0
 
! Отговори
Ludi преди 15 години
Това са луди психопати откараднали сме македонската азбука, балканския полуостров не бил балкански защото балкански е българкса дума , ами бил Македонски полуостров. Да хванем да ги откраднем и тях да ги набеем. Да има закво да ни плюят.
48
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 15 години
nqma makednoia tova e ILIRIDA
47
0
 
0
 
! Отговори
Glasovete vi chuvam преди 15 години
ami eto edno.. .makedonia.tralalala
46
0
 
0
 
! Отговори
go6o преди 15 години
a3 sam ot dobrudja.ot baba si 3naq 4e-samo MAKEDONCITE(BANDITE IM)SA BILI PO-LO6I OT 4OKOITE(RUMANSKITE 3EMEVLADELCI)
45
0
 
0
 
! Отговори
тракиец преди 15 години
Що не си гледате в собствените паници , ами плачите на ...чужд гроб! Северна, североюжна или западноизточна...кво ви влиза в работата? По-богати ли ще станете или по-умни!? Айде, стига вече с тая Македония и с тия македонци! Не виждате ли , че както е тръгнало скоро ще станем Северна Турция, а ???
44
0
 
0
 
! Отговори
питащ преди 15 години
Номер 41 ти българин ли си? Навсякъде има такива, дето пишат по сайтовете простотии.Важното е че сме най-близките народи, даже един, разделен от т.н. велики сили.Хиляди са умрели за Македония - чувал ли си поне за ВМРО, но не сегашното, а това дето се е борило за нейната свобода.И да си на страната на гърците, които прогониха почти всичко българско от Егейската част на Македония,останалите тероризираха и погърчиха- това може да казва или небългарин или крайно неосведомен по история.ЧЕТИ напр. Карнегиевата анкета..
43
0
 
0
 
! Отговори
Vivko преди 15 години
AZ mnogo hareswam imeto da bude "Virtualna Republika Makedonia"Towa ime nai-podhojda na izmislenata nacia koiato surbite sutworiha tam.
42
0
 
0
 
! Отговори
Баш Бугараш :D преди 15 години
Хайде драги "Македонци" прочетете си книгата за десетте лъжи на македонизма :)- ПРВА ЛАГАСовремена Македониа и македонскиот народ - наследници на Античка Македониа и античките Македонци- ВТОРА ЛАГАЧистите македонски словени" и бугарите - татари"- ЛАГА ТРЕТАСветите браа Кирил и Методи, свети Климент, свети Наум, свети Гораст, свети Сава, свети Ангелари Македонски просветители" и автори на македонската азбука"- ЧЕТВРТА ЛАГАМакедонскиот" цар Самуил и неговата македонска" држава- ПЕТТА ЛАГАОхридската архиепископиа /1019-1767 г./ македонска црква"- ШЕСТА ЛАГАЗа македонските преродбеници" и за Бугарската егзархиа" - коа го завладеала македонскиот" народ- СЕДМА ЛАГАВМРО - организациа на македонци" за ослободувае на македонскиот народ"- ОСМА ЛАГАКрсте Мисирков - Македонец бро 1 за XX век"- ДЕВЕТА ЛАГАХероската борба на македонскиот народ против Бугарските" окупатори 1941-1944 г.- ДЕСЕТА ЛАГАЗа радоста на Македонците од нивното повторно вклучувае во угославиа во 1944 г. и 250 000-те македонци" во Бугариа
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
39 nomer,q procheti "mneniqta" na firomcite za bulgarite i togava se izkazvaj nepodgotven,TE SI PRISVOQVAT ISTORIQTA NA BULGARIQ I GRCIQ ZHIVEEJKI NA 38% OT TERITORIQTQ NA OBLASTA MAKEDONIQ I PRETENDIRAT ZA MAKEDONSKI MALCINSTVA U NAS I GRCIQ ......ILI TI SI SAGLASEN S TQHNATA POLITIKA,,,ABE CHOVEK TI V KOJ SVQT ZHIVEESH?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA TQH TVOQTQ MAJKA E EVTINA ,A TI SI "GNAS SMRDENA TATARSKA",ALOOO,Q SE OSAZNAJTE ZASHTITNICITE NA "MAKEDONCITE".
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e TIPICHEN FIROMEC-NASLEDNIK NA AL.VELIKI I NA SAMUIL I NA GOCE DELCHEV I SANDANSKI-SPORED TIQ *** GOCE,QNE I SAMUIL SA "SONARODNICI NA ALEKSANDER VELIKI PEDERKOVSKI",A PAK SAMUIL I VASILIJ 2 BULGAROUBIEC SA VODILI BRATOUBIJSTVENI VOJNI,SAMI SI PRAVETE IZVODA KOLKO SA PROSTI,A KOLKOTO SA TAPI DESET PATI POVECHE SA PROKLETI,UNIKALNI *** I SAMO EDNO ZNAQT;TATARI, ZA 2 CHERVENI I DRUGI PODOBNI PROSTOTIJ........NA TEZI OLIGOFRENI TRQBVA DA IM E QSNO,CHE TOCHNO BULGARITE S MAKEDONSKI KORENI GI NENAVIZHDAT NAJ-MNOGO,ZASHTOTO PREDCITE NI BQHA MACHENI I UBIVANI PO NAJ-ZVERSKI NACHIN OT BASHTITE I DQDOVCITE NA TEZI SRBOMANSKO-VLASHKI ***,KOITO UPRAVLQVAT FIROM......IDE DENQT,V KOJTO SHIZOFRENICITE SHTE TRQBVA DA NAPISHAT ISTINATA I DA SI IZBERAT KAK DA SE SAMOUBIQT NEMOZHEJKI DA Q PREZHIVEQT GNUSNI,SMRDLIVI,OTVRATNI,NEPISMENI MAJMUNODONCI.