Шефът на Вазовския машиностроителен завод подаде оставка

Директорът иска да се оттегли заради опитите на КТ "Подкрепа" да организира ефективна стачка в оръжейницата
4 ное 2008 12:44,
11
Шефът на Вазовския машиностроителен завод подаде оставка
Снимка: Булфото

Директорът на Вазовския машиностроителен завод (ВМЗ) Иван Иванов е поискал да бъде освободен предсрочно от поста след опитите на КТ ”Подкрепа” да организира ефективна стачка в оръжейницата.

Той е депозирал оставката си пред борда на директорите и е информирал министър Петър Димитров, макар че планираният за днес старт на протеста се отложи заради липса на достатъчно събрани подписи на работници, готови да участват в него.

Правят се опити за дестабилизация на фирмата, точно когато тя излиза от реанимация, заяви пред Дарик радио Иванов, който е начело на сопотското предприятие от 2 години и 4 месеца.

Според него напрежението е инспирирано от бивши ръководители, които са кандидати за поста му. Хората са объркани и се питат дали изобщо има разкрита законова процедура за разрешаване на колективен трудов спор, каза лидерът на КНСБ във ВМЗ Иванка Иванова.

Според изпълнителния директор такава няма, както няма и официално заявени искания. Целта е ВМЗ отново да затъне, за да се направи някой на негов спасител, каза Иванов.

Той посочи, че за 2 години дълговете на сопотската оръжейница са намалени с 34 млн. лева, което е около 40% от общата задлъжнялост на фирмата.

ВМЗ има достатъчно поръчки, за да изчисти до средата на следващата година изцяло текущите си задължения. В тази ситуация е неразумно всички приходи да бъдат изядени, вместо да се инвестирани в производството с цел осигуряване на още по-голям финансов поток, категоричен е изпълнителният директор.

От началото на следващата година е планирано ново увеличение на заплатите според колективния трудов договор, твърдят от КНСБ.

По неофициални данни, средната заплата в момента е малко под 700 лева, но има цехове, в които тя е около 550.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Кузманова преди 15 години
Г-н Анонимен (защо ли!?)Живея в град Сопот и поне 80% от хората от моя вход работят във въпросния завод. Така че, позволете ми все пак и аз да имам ако не подготовка (не в това се състои пряката ми работа), то поне преки наблюдения върху целия казус от поне 30 години. Поздрави!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Г-жо Кузманова, Вие май сте от хората, които пишат, без да имат конкретни доказателства и са абсолютно заблудени относно ситуацията в едно предприятие като ВМЗ. Предлагам Ви да не се изказвате неподготвена. От 2006-а година няма забавена заплата във ВМЗ Сопот, г-жо Кузманова. Мисля, че всеки който иска, може да провери, в какво състояние беше ВМЗ преди 2 години и в какво е сега. Разликата е огромна. Бъдете здрави.
8
0
 
1
 
! Отговори
Сопот преди 15 години
Без Г-Н Иванов, този завод ще бъде ликвидиран за 1 година, точно както стана с Арсенал. Заплатите са точно такива, каквито са обявени. За всичко си има документи.
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ами кремиковци повлече всичко надолу: БДЖ, пристанищата, военните заводи.
6
0
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 15 години
За тая земя от векове,всички безработни като мен искат да ви докарат.Но тоя път ще се порадват само докато изчакаме и вие да се убедите в това.Тя демокрацията пари иска бре.А те на качествено място се влагат.Дано ви дойде мисъл от въздухът,че да се устисквате заедно,човеци разберете че сте,и дом не се подарява.
5
0
 
1
 
! Отговори
А преди 15 години
Заплатите във ВМЗ изобщо не са такива, ако бяха средно по 700 лв нямаше да се чудят къде да работят хората в Сопот за по 400 лв.
4
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Май в България всичко печелившо в света работи на загуба....Лагери, газови инсталации и още кой знае какво се произвеждаха там.Все търсени стоки.И на загуба...Планът Ран-Ът за ликвидация на нацията работи с пълна сила, кой каквото и да говори!Видахим, азотно-торовите заводи,Кремиковци.....Давайте смело!Камък върху камък да не остане в тая държава!Само ще пасем овце и ще посрещаме алкохолни и с.екс туристи по черноморието.Това явно ни е съдбата.Но крайно време е да вземем съдбата си в свой ръце, докато все още има мимимален шанс за самоспасяване!
3
0
 
1
 
! Отговори
Кузманова преди 15 години
С много условности - да добра заплата би била, ако действително размерът е такъв, а той не е. И ако се получава регулярно. А там заплатите се влачат с месеци.
2
0
 
1
 
! Отговори
- преди 15 години
Интересно е когато в България при всичката корупция и простащина някой се опита да свърши полезна работа - пречи му се по всички възможни начини. Тези заплати за малък град са си доста добри, ако фирмата печели вероятно ще осигурят по-добри условия за хората работещи във фирмата. За съжаление никой не мисли за обикновените хора, всеки гледа да се добере до някой по-сериозен пост и да почне източването.
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
За градове като Карлово и Сопот, 550 лв. са добра заплата.