БГ донори в разбитата "работилница за трансплантации"

Родното МВР издирва единия от турските лекари, нелегално присаждали човешки органи в прищинската клиника "Медикус"
7 ное 2008 12:29,
12
БГ донори в разбитата "работилница за трансплантации"
Снимка: Булфото

Българското МВР издирва турски доктор, след като полицията в Косово арестува албанците Лютви и Арбан Дервиш, както и един турчин за нелегална трансплантация на човешки органи в прищинската клиника "Медикус", пише белградският в. "Политика".

Срещу тях има обвинение, че са участвали в нелегална трансплантация на бъбрек на турски гражданин, който е бил донор на евреин.

Според властите в бившата сръбска провинция издирваният турчин Юсуф Сомнез е участвал в нелегалното присаждане на човешки органи и по всяка вероятност се укрива у нас или в Румъния.

Аферата около частната клиника в Прищина предизвика истинска буря след разкритията, че през 1998 година Сомнез, заедно с още един турски професор, са извършвали незаконни трансплантации на човешки органи в Румъния.

Органите са купувани от българи и румънци, както и от граждани на Молдова, Беларус и Русия.

Има съмнения, че в Северна Албания около 300 сърби и роми са станали жертва на търговията с органи.

"На черния пазар едно човешко тяло струва около 2 милиона евро, бъбреците се продават на цена между 15 000 и 100 000 евро, а сърцето достига до 1 милион евро", обяви говорителят на Трибунала за военни престъпления Бруно Векарич.

Разкритата нелегална работилница за трансплантации в Прищина показа може би най-жестоката страна на войната в Косово, а именно, че там има лекари, способни да извършват нелегални операции и трансплантации на човешки органи, коментират медиите в Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
chirkov i panchev-togavashnia shef na tarnasplantaciite v academiata,dvamata zaedno
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ДаниТи си типичен представител/ка/ на тракащите безмислено по клевишите неграмотни пуберчета.Отвори си хубаво кратунката и си го запиши някъде - няма никакъв проблем човек да си живее с един бъбрек цял живот,стига бъбрека да не е увреден естествено и човек да спазва някои елементарни правила! Мой чичо живее вече повече от 40 г.с един бъбрек-извадиха му го заради камъни,а баба ми на 85 г. е жива и здрава слава Богу,вече 25 г.без един бъбрек,също заради камъни! Относно трансплантираните: пълни глупости пишеш - това е единствен шанс за болни на хемодиализа,иначе 2/3 от тях умират до 5 г.! При успешна операция хората си живеят след това пълноценно,повечето даже работят.И знаеш ли кретенче колко дечица има в България на диализа,които не можеш да си представиш какви мъки са това и майките и бащите им са готови не един ,а и двата си бъбрека да дадат само и само чедото им да се оправи и да не гледат как умира пред очите им.Аре изчезни по-добре от форумите , и се моли никога да не стигаш ти или твои близки до там,защото никой не е застрахован от това!..
9
0
 
1
 
! Отговори
Дани преди 15 години
не прави човек по-малко болен. Трансплантираните пият със шепи лекарства срещу отхвърлянето на органа и обикновено заболяват и една настинка за тях е драматично препрядствие заради отслабени имунни сили на организма - за да не отхвърли присадения орган. За това малко се говори - трансплантирането е индустрия за пари. Както не е вярно, че човек може да живее с един бъбрек - може като инвалид. Не на последно място, кой здрав човек е сигурен за живота си утре или други ден.
8
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Също толкова престъпно, колкото да си платиш на доктори, да набедиш някои роднина за психично болен, да го вкараш в психиатрия, да го тъпчат в продължение на месеци с какво ли не, докато накрая наистина бъде психично увреден, след което да си развяваш коня и разполагаш с .. наследство, примерно...Фолклора е разнообразен...
7
0
 
1
 
! Отговори
Yeye преди 15 години
Преди година четох как един китайски затвор бил доставчик на органи.Нали се сещате, че последното което са виждали тея хора е било физиономията на някой доктор!
6
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
"Разкритата нелегална работилница за трансплантации в Прищина показа може би най-жестоката страна на войната в Косово, а именно, че там има лекари, способни да извършват нелегални операции и трансплантации на човешки органи" - Ама само там ли? Ама наистина ли?
5
0
 
1
 
! Отговори
edin преди 15 години
да не ви идва до главата... че тогава стават всички като озверели... айде със здраве
4
0
 
1
 
! Отговори
МАНОЛ преди 15 години
ЧИРКОВ СЪЩО ИЗВЪРШВАШЕ НЕЗАКОННИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ И КАКВО ПОСЛЕДВА?ВЕТРЕЕ СЕ ПО МЕДИИТЕ И НИ ПОУЧАВА.
3
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Доста безследно изчезнали хора има през последните години и в България... Включително и деца...
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимка преди 15 години
Те не само извършват трансплантациите. В статията има един пропуск, който и да го спестяват, всеки нормален човек би се досетил. Тия *** отнемат човешки животи, за да го дадат на някой с много пари. Според тях максимата-зсраве не се купува с пари в случая не важи, обаче Господ вижда всичко...
1
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Тъй Тъй... Предстои трето действие:"Органите са купувани" - доброволно или под принудителна упойка..."Купувани" - демек плащано - на донора и неговите близки или на "доставилия" живия донор?