Всеки десети готов да се пазари за гласа си

Анализатори предричат фалшив вот за парламент, различен от избора на гласоподавателите
24 ное 2008 16:11,
38
Всеки десети готов да се пазари за гласа си
Снимка: БГНЕС

10 % от българските граждани с право на глас нямат нищо против да продадат вота си, стана ясно от анализ на неправителствената организация "Трансперанси – интернешънъл".

След края на последните местни избори същият процент гласоподаватели са дали утвърдителен отговор и на въпроса, че на тях и на техни близки са предлагани пари.

Коалиция от 9 неправителствени организации днес представи проект на Обществен договор за произвеждането на свободни и демократични избори в България, който цели да ангажира политическите партии с предлагането на мерки срещу купуването на гласове и с провеждането на предизборна кампания, чрез стандартите за прозрачност и отчетност.

Документът предвижда приемането на законови, административни и организационни мерки, които включват:

- създаване на регионални центрове за преброяване на бюлетините;

- мерки, които квалифицират купуването и продаването на гласове като престъпление;

- създаване на публичен регистър на дарителите;

- създаване на постоянно действаща изборна администрация.

Доц. Георги Лозанов изрази мнение, че при следващите избори има голяма опасност от фалшив вот, т.е. различен от вота на избирателите.

Юлияна Николова, директор на Европейския институт, призова това да не е краткосрочен проект и изказа съмнението, че купуването на гласове не минава и без помощта на медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Krisi преди 15 години
haha.. chakai be .. ako ne glasuvat te ... ne ostava drugi .. ama che si smeshen i elementaren !
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БСП ДПС и НДСВ могат да купуват гласове а ГЕРБ -не айде де.Аз тъй и тъй ще гласувам за ГЕРБ поне да изкяря.Ако ми платят екскурзия до турция, ще гласувам и два пъти.Турците и *** го могат, аз защо да не мога.
35
0
 
0
 
! Отговори
Pepo преди 15 години
Седя и се чудя-що за хора са тия дето си продават гласовете?Това не е ли същото да положиш чинно и да те...за малко пари?За мен това са хора без достойнство,нисши духо и паднали до ниво скотове.От доста време ми се върти в главата идея за въвеждане на избирателен ценз в България.Хора без образование , без доходи или с доход под минималния за страната/това не важи за студентите,разбита се/, хора осъдени или излежаващи присъди,хора с особено тежки нарушения на Закона за движения по пътищата да се лишават от право на глас.Тези хора за мен не трябва да взимат участие в решаването на съдбата на страната ни.Тяхната преценка по подразбиране е неправилна,те са много лесно манипулируеми и подложени на лесни финансови изкушения.Когато станат нормални граждани,спазващи законите на страната-ОК,заповядайте,дайте своят глас.Иначе-не!
34
0
 
0
 
! Отговори
korumpiran преди 15 години
10% е много малко тези агенций пак лъжат .99% е реалното число. и аз искам да взема някой лев , ама никой не ми дава , защото не живея в махалата.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аххахахахманго 50лв,майи за човек не го броят.
32
0
 
0
 
! Отговори
bubachko преди 15 години
N25, аман от такива маймуни кат теб... те такива също са виновни за положението. Аз не гласувам, няма и да гласувам. Няма и да си продам гласа даже. За какво? Да отчитаме дейност? Не, мерси. Имам си по-важни занимания. Те така или иначе се едни си се въртят там горе, за който и да гласуваш, се всичките ше си дойдат пак на мястото в парламента. Някой да каже колко нови мутри има? а колко са старите дето сиги въртим по разни коалиции и партии с нови имена на всеки избори? Баста! Докато не се смени на 95% поне цялата пасмина, докато не се въведат някои промени по цялата ни държава наистина, а не само на обещамия предизборни - няма да си мръдна пръста да гласувам. Па накрая - май наистина ше бегам. Няма да е в Германия, ама ше бегам. Взе да ми писва да си играят на риалити и държава на мой гръб. За тая работа има доста компютърни игри със симулации на градове във всичките им аспекти... да се забавляват там, поне няма никой да страда. Ама така ще е... докато има кой да гласува за тях - ще ни газят. А вие ходете да гласувате и се бийте в гърдите колко сте заинтересовани и се карайте назидателно на негласувалите... Същите сте като тея дет купуват, само дет им вършите работата безплатно ;). Мен цялата работа не ме е*е!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
na mestnite izbori v Burgas! Imat i pari ,podgotveni za dogodina. 4uva se , 4e sa gotovi na bulgari do 100 leva ,a na *** okolo 50 da dadat.
30
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 15 години
Аз не съм готов да се пазаря за гласа си! Имам си твърда цена - давам гласа си срещу:1. Швейцарско поданство2. Вила на Женевското езеро3. Къща в Лозана4. Пожизнена пенсия от швейцарското правителствоВ противен случай - ще гласувам по съвест!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
ЙОЦО преди 15 години
ЩЕнакарам цялото ми семейство от 10 човека да гласува срещу дърва за зимата. Прав е 4 Не си даваме гласовете без нищо.После цял мандат ще ни доят зврски които и да дойдат на власт.
28
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
10 процента са ГОТОВИ да продават гласа си. От тях по 2-3 процента ще купят БСП, ГЕРБ и ДПС. При изборна активност над 50 процента тези гласове са нищо!!!ДА НАКАЖЕМ КЛЕПТОКРАЦИЯТА КАТО ГЛАСУВАМЕ МАСОВО...НЕКА ПРОПИЩЯТ ЗА ПАРИТЕ СИ...ОТ ТОВА НАЙ-МНОГО ГИ БОЛИ!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БОЙКО КОПУВА ГЛАСОВЕ ПО СЕЛАТА В МОНТАНА СРЕЩУ 50 ЛВТАКА БЕШЕ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
точно и ясно.Браво.
25
0
 
0
 
! Отговори
Master Blaster Of Di преди 15 години
Номер 23 е ! Заради такива безотговорни koпeлeнцa ни управляват разни мухльовци! Хайде,изнасяй се в Германия,нямаш място тук!
24
0
 
0
 
! Отговори
Pilcho преди 15 години
Браво, #23!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз не гласувам.Вече смятам да гласувам, защото гласовете на манговците и на айшетата от турция са по ценни от моя глас.На тях им плащат ,а на мене не.Вече ще гласувам ,но само срещу пари.Баста. Само асан ли е човек.
22
0
 
0
 
! Отговори
jooo преди 15 години
takav zakon .. nqma da sushtestvuva nikoga.. dori v mechtite ti ! *** samo DPS
21
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Точно ако гласуването е задължително, ще има още по-голямо купуване на гласове! Всичко което е задължително и те лишава от право на избор е зле посрещнато! Хората на инат ще си продават гласовете, още повече, че така и ще изкарат по някой лев!
20
0
 
0
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Просто се въвежда задължително гласуване по местоживеене и принцип за уседналост поне 6 месеца.Който не е живял в страната последните 6 месеца, няма право да гласува.Лесно може да се провери в компютрите на гранична полиция кой кога е излязъл и влязъл.А като стане задължително гласуването и има глоба от 500 лева за негласували, никой няма да иска да купува гласове.За ваше сведение, в едно Монтанско село приятел ми разказва, че *** глас е стигнал до 90 лева в определен момент.Резултатите сме ги виждали по телевизията.Даже и зам.министър е ангажиран в схемата, и това е само за избори за кмет!Представете си какво е нагоре...Системата била перфектно разработена, всеки гласувал с определен знак, и преброяващите от комисията лесно контролирали при броенето колко пари са дадени и дали са гласували за когото трябва.За това -принцип на оседналост, задължително гласуване и еднакъв знак за цялата страна при гласуване.
19
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Ами много9 ясно, че ще си продават гласовете хората! Колкото и да ни убеждават в противното, средностатистическият българин е беден! От беден човек какво да се очаква- ами повече от ясно е, че ще гледа да си изкара някой лев! Като не искат да се продават гласове, да вдигнат стандарта на живот!
18
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Готов съм да се пазаря за гласа си