Лъснаха тв ченгетата. Добро утро, Павка!*

Комисията по досиетата обяви имената на членове от ръководните структури на БНТ, принадлежали към ДС
26 ное 2008 17:28,
153
Лъснаха тв ченгетата. Добро утро, Павка!*
Снимка: Булфото

Комисията по досиетата обяви имената на членове от ръководните структури на БНТ, принадлежали към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Проверени са 484 лица. Десет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

За 1 лице не са изпратени всички необходими данни и за него не е извършена проверка, уточняват от комисията.

За 37 лица в БНТ Комисията по досиетата е установила принадлежност към бившите отдели на ДС и разузнавателните служби на БНА.

Сред по-известните имена са:

Александър Димитров Грозев - ДС, управление VI-IХ-I; управление VI-I-V, агент, псевдоним: Пеев

Александър Николов Авджиев (водещ на някогашното предаване „Добро утро“) - СГУ на МВР-I РУ-отделение ДС; агент, псевдоним: Павел

Атанас Свиленов Митрев - ДС, управление 06-01-02, агент, псевдоним: Пламенов

Владимир Спасов Игнатовски - ДС, управление 06-01-02, агент, псевдоним: Борисов

Димитри Константинов Иванов - ДС, управление Второ, отдел Първи, отделение английско; управление II-VIII; управление VI-I-II; управление VI-I-I, секретен сътрудник, агент, псевдоним: Стефан

Иван Данев Токаджиев - ОУ на МВР-Разград-ДС, отдел 06, отделение 06; агент, псевдоним: Колев

Иван Йорданов Димитров (Гранитски) - ДС, управление 06-02-02, агент, псевдоним: Огнян

Иван Стефанов Гарелов - щатен служител; нещатен служител; КДС, ПГУ, псевдоним: Талев

Кеворк Таквор Кеворкян – агент; ДС, управление VI-I-I; управление VI-I-V, псевдоним: Димитър

Нидал Ахмад Алгафари - ДС, 6-о управление, агент, псевдоним: Наско

Николай Любомиров Конакчиев - ДС, Второ управление, агент, псевдоним: Благовест

Огнян Стефанов Сапарев - Шесто управление на ДС, осведомител, псевдоним: Марти

Хачадур Крикор Бояджиев (Хачо Кирилов Бояджиев) - ДС, ВГУ; ПГУ, отдел 5, агент-нелегал, псевдоним: Кръстю

Явор Тодоров Цаков - ДС, управление VI, агент, псевдоним: Александър

Ето и пълният списък на имената на служители на БНТ, които са сътрудничили на Държавна сигурност:

Александър Димитров Грозев, Александър Николов Авджиев, Ангел Йорданов Киряков, Антоний Симеонов Вергиев, Асен Генов Матеев, Атанас Бориславов Илков, Атанас Свиленов Митрев, Борис Илиев Китанов, Боян Крумов Кривошиев, Валентин Аурелов Стоянов, Владимир Спасов Игнатовски, Владимир Спиров Каперски, Григор Христов Христов, Дарин Константинов Камбов, Димитрий Константинов Иванов, Живко Ваклинов Живков, Иван Данев Токаджиев, Иван Йорданов Димитров(Гранитски), Иван Стефанов Гарелов, Иван Филипов Проданов, Кеворк Таквор Кеворкян, Красимир Крумов Йорданов, Милен Атанасов Вълков, Милен Христов Йорданов, Михаил Иванов Бързанов, Надежда Панчева Топчева, Нидал Ахмад Алгафари, Николай Любенов Николов, Николай Любомиров Конакчиев, Николай Людвиг Цончев, Огнян Димитров Димов, Огнян Стефанов Сапарев, Пенчо Златанов Ковачев, Стефан Петков Стоев, Хачадур Крикор Бояджиев, Христо Тотев Тотев, Явор Тодоров Цаков.

Комисията не е получила данни за Николай Иванов Димитров, директор на Радио-телевизионен център – Варна.

По-късно в сряда в интервю за БНР режисьорът Хачо Бояджиев призна: Знам си псевдонима Кръстю и съм горд с този псевдоним.

Ако се върна 50 години назад, отново бих поел тази работа, защото аз не съм работил в България, а в чужбина, похвали се агентът-нелегал Кръстю и добави:

За мен това не е доносничество. Отново бих поел такава работа, защото това е дълг към родината, а не към партията“.

Ръководството на Българската национална телевизия излезе със специална декларация.

"Нашето категорично мнение е, че през 2008 година принадлежността към бившите служби е несъвместима с воденето на телевизионно предаване и със заемането на ръководен журналистически пост в БНТ. Оттук нататък оповестените от Комисията служители на БНТ, носят своята отговорност пред зрителите и обществото, за да обяснят обстоятелствата около сътрудничеството им с Държавна сигурност" - категорични са от БНТ.

* Павел е агентурното име на водещия на някогашното предаване "Добро утро" - Александър Авджиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
враг преди 14 години
И така добре са работили против враговете,че сега им слугинстват .
156
0
 
2
 
! Отговори
сащисан преди 14 години
Няма празно, бе. Който се сетиш - се *** на ДС. Страшно е, страшно. И тия не са всичките. Абе, тъпият български народ дали изобщо схваща, за какво става дума? Щото, те, наглеците, след като тяхната си Партия ги хвърли на "медиите", до един взеха да се "гордеят", че са мекерета. Явно си мислят, че тъпите българи също се гордеят. И май са прави.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кеворк К.- агент ДИМИТЪР, издаде книга с интервюта. Значи всеки въпрос е бил обработван от управление Дс. Големите "тайни", големите "врагове", но ето дойде видов ден и сега ще кажат нахално, че са работили "за родината", а кои са враговете ?
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
koi normalen 4owek moje da poviarva 4e spisykut e tolkoz dylyg.tia pi4ove prosto sa namerili na4in da zemat po nekoi lev otgore- i sega *** shpuionite *** donosnicite.dobre de ako Dmitrii Ivanov e donasial za Kevork, a Kevork za Dmitrii- ko staa? 0:0 e rezultatyt.ama kazvali ti niakoi dali sa kadyrni policai ili jurnalisti? Ne. kazavat tezi na besiloto.Batkow na besiloto za tasacite zastoto preeba Levski, inace ko mi puka koi kolko pari e vzimal ot MVR, be kako Peno?
153
0
 
3
 
! Отговори
ЗРИТЕЛ преди 14 години
СРАМ И ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ НАС ПОЧТЕННИТЕ ,КОИТО НЕ СМЕ ПЯЛИ И ДОНАСЯЛИНЕКА ВСЕКИ ОТ НАС КОГАТО СРЕЩНЕ ПЕРСОНАОТ ГОРНИЯ СПИСЪК ДА Я ЗАПЛЮЕА НА ПРЕДАТЕЛИТЕ СЕ УДРЯТ И ШАМАРИ. НО ТОВА Е В ПОЧТЕННИТЕ ГРАЖДАН-СКИ ОБЩЕСТВА.ГОРНИТЕ СА РАБОТИЛИ СРЕЩУ. ЗА ТЕЗИ ХОРА САМО ПРЕЗРЕНИЕИ ЛУСТРАЦИЯ.ДАЙТЕ ИМЕНАТА И НА МАНИПУЛАТОРИТЕ!! НЮРЕНБЕРГСКИ ПРО-ЦЕС ЗА КОМУНИЗМА Е ВСЕ ПО НАЛОЖИТЕЛЕН. ИНАЧЕ ЗЛОВОНИЯТА ЩЕ СЕ ОТДЕЛЯТ БЕЗКРАЙНО ОТ БЛАТОТО В КОЕТО И С ТЯХНА ПОМОЩ *** ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ.
152
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
В отговор на 127. Съгласна съм, че трябва да се обединим и издигнем най-добрите българи. Но освен всичко те трябва да са и най-честните, неопетнени, а един предател е винаги предател и за това трябва да знаем кои са те, че да не се окажем излъгани. Спомнете си историята и това, че турците са убивали предателите след като са използвали информацията им. Нали се сещате защо???
151
0
 
1
 
! Отговори
Andreshko преди 14 години
Ако се върна 50 години назад, отново бих поел тази работа, защото аз не съм работил в България, а в чужбина, похвали се агентът-нелегал Кръстю и добави:За мен това не е доносничество. Отново бих поел такава работа, защото това е дълг към родината, а не към партията.TOVA SA DUNITE NA HB : STANDARTNITE GLUPOSTI NA TAKIVA KATO NEGO. SAMO ZA INFO ZA PO NEPROSVETENITE, TOGAVA KOMUNISTITE BIAHA SI NAPRAVILI EOOD .... TAKA CHE "NE NAM"
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
колко ви плати Димитър Цонев,да не го слагате в списъка?
149
0
 
0
 
! Отговори
Петрова преди 15 години
Никой няма да дойде да ни почисти къщата. Това трябва да си го направим самите ние. Аз не съм пропуснала нито едни избори до сега, но винаги съм се разочаровала от собствения си избор. Въпреки това мисля, че трябва да се гласува, но умно. Не може в България да няма способни и мислещи за просперитета на страната хора, които да поемат юздите и заедно с всички нас да започнем полека-лека да си оправяме държавата. Не може хора като Борисов, които не само че нямат необходимия интелект, но и непрекъснато търсят на кого да стоварят отговорността за сторените от него грешки, да поеме и управлението на страната! Това ще бъде катастрофа. Стига сме гледали назад! Нека млади хора, с идеи за бъдещето, да поемат юздите, а ние по-възрастните да им помагаме със своя опит! Аз съм оптимист. Нещата толкова много са се влошили, че е дошъл момента да се оправят. И американците, въпреки нежеланието на администрацията си, избраха Обама, защото искат ПРОМЯНА. Аз смятам, че тази криза е пречистваща и че след нея всички ще бъдем различни и ще гледаме на майката Земя по различен начин. Да дадем път на младите, да престанем да изваждаме от нафталина старите досиета!
148
1
 
1
 
! Отговори
Отжим преди 15 години
Ааа, още играете играта на ченгета. Мого се проточи тази игра бе, 18 гОдини как не ви писнА?
147
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Разбиха деЦките ми илюзии...оня дето пускаше смърфовете бил ченге. И оня дето пускаше розовата пантера..и той бил ченге.
146
0
 
2
 
! Отговори
sin преди 15 години
Александър Грозев в момента е шеф на Национален Филмов Център - институцията, която финансира производството на български филми. Грозев бил доносник в шести отдел на Държавна Сигурност - вижте на страницата на комисията: http:// .comdos.bg/images/stories/reshenia/54-.doc. В момента изтича втория му мандат като шеф на НФЦ ( .nfc.bg) и г-н Грозев се кандидатира за ТРЕТИ мандат. После се питаме защо Румъния прави филми за фестивала Кан, а България - За златната роза. Трябва да сложим край това безочие и да потърсим сметка от бившите ченгета-шестаци. НФЦ се финансира от бюджета - аз не желая данъците, които плащам да отиват за *** филми по преценката на един бивш агент от ДС!
145
0
 
2
 
! Отговори
BR преди 15 години
срам за нас са по скоро такива *** и още по - голям срам са *** който са ги създали и обучили.срам е че след толкова години подобни хора все още заемат ръководни постове и са на свобода а не в затворите кадето им е мястото.срам е че срещу такива хора не се водят дела днешно време за престъпленията който са извършили....В едно съм съгласен със 144 -имаме от какво да се срамуваме.
144
6
 
2
 
! Отговори
Shtirlitz преди 15 години
По цял свят разузнавачите и контраразузнавачите са на почит. по цял сват в подобни медии, хора на подобни постове изпълняват подобни функции. Нарочно обаче, някой има интерес да приравнява работата под прикритие до "доносничество". Въпреки, че цялата БНТ, заедно с парвенюто Лозанов, не могат да стъпят на малкия пръст на Дмитри Иванов (примерно!).
143
0
 
1
 
! Отговори
LZ преди 15 години
ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е НАПИСАЛ 127 И МИСЛЕТЕ .
142
0
 
2
 
! Отговори
007 преди 15 години
това ,че изброените в посоченият списък с агенти на ДС , не ме смущава дотолкова ,колкото мойте интереси като на зрител ,не са засегнати от професионализмът на някои от тях .Живяхме и все още живеем в комунистическа държава .Сегашните телевизионни водещи ,с гнусната си селяндурска визия,неграмотност , проблеми в дикцията и спелинг ,са отврат . Венета Райкова ,Албена Вулева ,Радост Николова ,Славчо Трифонов ,Катерина Евро ,Гала и подобни ..... .
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Polojenieto e tragichno! Kakvo ste stava s narodo ni i koj ste govodi. Vsichki se u....ha!
140
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Току що на другото място Ви отговорих така:"бе Иванов, не ме разсмивайте, темата е прекалено сериозна. Опитайте се пак да прочетете /явно можете да четете/, и тоя път и да разберете /дали можете да разбирате не съм сигурен/ за какво говоря. И изобщо не ми пробутвайте вашите врели-некипели идиотщини - номера няма да мине. Както не минаваше навремето и за мен, и за нормалните достойни българи. А отвратителното състояние, в което се намираме днес, е резултат основно от управлението на комунистите и тяхната ДС, защото по Солженицин гнусотата на методите се разпространява в гнусотата на резултатите. А и те продължават да си управляват - и като БСП, и като ДПС, и като СДС, и като НДСВ и т.н. - още в началото на 1992 г. писах, че нещата у нас ще продължават да отиват на зле, защото фактически основната промяна е в разцепването на БКП на БСП и СДС. И затова, че както е според вас, "...че днешна България...е в пълна разруха, заради *** и маргинали.., които съставляват големият процент на все още живеещите тук.", кой е виновен? Аз моят отговор го дадох, чакам Вашия.И колкото да съм християнин, явно се налага възмездие - явно е недопустимо такова чудо - довчерашните комунисти да се пребоядисат на капиталисти и да продължат да грабят и съсипват България."
139
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 15 години
Предполагам, че шумното опозоряване на лицата от списъка ти носи душевна реабилитация, доближаваща се до оргазъм, за който едва ли имаш спомен... Ще благодаря от твое име на ДКСИ!
138
0
 
1
 
! Отговори
гарелов преди 15 години
- Остава да кажете кой с какъв статут е бил агент, секретен сътрудник или нещо друго?- Ха, ами, че те всичките бяха офицери от службите! Иван Гарелов беше най-арогантен. Той се изживяваше като номер едно аз, аз, аз съм представителят на правителството, на Политбюро. Тома Томов също беше напорист и нахален, но избягваше веднага да взима позиция. Едва след втората чашка се отпускаше и започваше да подхвърля по нещо. Николай Конакчиев беше някак си мазен, обтекаем. На другия полюс беше Димитри Иванов. Повече си мълчеше и слушаше.ШОУ - Петър Христозов: Тома Томов , Гарелов и Конакчиев работеха за разузнаването!