8 милиона севернокорейци заплашени от глад

Въпреки благоприятните климатични условия земеделието на Северна Корея няма да може да изхрани напълно населението
8 дек 2008 14:38,
5
8 милиона севернокорейци заплашени от глад
Снимка: БГНЕС

Близо четири на всеки десет севернокорейци, или 8,7 милиона души, се нуждаят от спешна хранителна помощ заради очаквания дефицит при следващата реколта зърнени храни, се казва в тревожен доклад, публикуван днес в Рим съвместно от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и от Световната хранителна програма (ПАМ).

Въпреки благоприятните климатични условия, през 2009 г. земеделието на Северна Корея няма да може да изхрани напълно населението заради "сериозния недостиг на торове и на гориво“, пишат експертите на ПАМ и ФАО.

В резултат на съвместна мисия на място през октомври експертите установили, че продукцията от зърнени храни ще достигне 4,21 милиона тона през 2008-2009 г. и КНДР ще регистрира дефицит от 863 000 тона, въпреки планирания внос в размер на около 500 000 тона.

Според експертите производството на зърнени храни на глава от населението няма да надвиши средно 142 кг срещу 167 кг, необходими за пълно изхранване.

Първите хора, които ще пострадат, ще бъдат семействата в градските области и в отдалечените североизточни провинции и най-вече децата, бременните жени или кърмачките и възрастните хора“, смятат експертите на ФАО и ПАМ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
политнякакъв преди 15 години
Без хляб може,но без атомни бомби-не!И изобщо-Да живее БКП и Садовската група!Ура,другари!!!Долу империализма!Победата ще бъде наша!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Обикновените хора там не са виновни - идиотския режим там им е промил мозъците и за всичко им е виновен имприализЪма! Ама ми се ще онези протестиращи дрисльовци от Гърция да поживеят там , в Северна Корея за да разберат срещу какво си струва да се бунтуват! В техния случай е като поговорката:" Въшката като се наяде, излиза на челото!"
2
0
 
0
 
! Отговори
Tamplier преди 15 години
Тези със сръпове ли прибират реколтата?!?! В 21 век?!?! Ауууу... това комунизма е егати "прогреса":))) Другаря Чен: "Още някоя година и в каменната ера другари!"
1
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
"Не човек,а желязо" - упорити са тия комунисти - накрая,може бище построят тоя комунизъм,но ще остане жив само другаря Чен...