Шок или не? Британска тв излъчва самоубийство пред камера

Тежкоболен мъж, избрал да се самоубие в Швейцария с помощта на други хора, е главен герой във филм
10 дек 2008 17:06,
45
Шок или не? Британска тв излъчва самоубийство пред камера
Снимка: style.sky.com

Британски телевизионен канал планира да излъчи скандален документален филм в 9 часа местно време днес, в който нелечимо болен мъж извършва самоубийство с помощта на други хора, съобщи CNN.

Във филма е показано как Крейг Юърт диктува писмо до децата си, преди да замине за Швейцария, където се самоубива.
 
Лентата проследява последните четири дни живот на университетския професор, когато той заминава за швейцарска клиника със съпругата си Мери с единствената цел да умре.

59-годишният мъж е страдал от тежко неврологично заболяване, което го лишава от възможността да използва ръцете и краката си и го приковава на легло, включен на апаратно дишане, разказва съпругата му пред британския вестник The Independent.

В крайния си стадий болестта води до пълна парализа, а повечето от пациентите умират до петата година след поставянето на диагнозата, въпреки че има и изключения като учения Стивън Хокинг (физик, автор на книгата „Черни дупки и бебета Вселени", бел. ред)., който живее с болестта повече от 40 години.

Филмът носи заглавието „Правото да умреш: Туристът самоубиец“ и показва кадри, в които Юърт лежи в апартамент под наем в Цюрих, където служител на частна клиника подготвя смъртоносна доза лекарства за пациента си.

Камерата снима, съпругата стои до леглото, а мъжът затваря очи и умира.

Мери Юърт разказва, че мъжът й е искал смъртта му да бъде филмирана, за да покаже как нелечимите заболявания не задължително трябва да завършат с болезнена смърт.

„Крейг прие филмирането на последните му мигове в Цюрих като желание да се изправи пред края на живота по честен начин.

„Той се радваше, че филмът ще бъде излъчен, защото когато смъртта е скрита, хората не се изправят пред страха си от нея. Не признават това, което предстои да се случи, не реагират, не искат да го видят. Това е табу“, казва още тя.

По произход Юърт е американец, но е живял в Северен Йоркшир, Англия, със съпругата си.

В клип, качен на сайта на британския сателитен канал Sky Real Lives, който планира да излъчи кадрите, се вижда как Крейг диктува имейл до сина си и дъщеря си в Америка.

„Наистина вярвам, че смъртта е краят и че няма вечна душа, нито пък задгробен живот“, казва той.

„Това е приключение, което всички трябва да предприемем в някакъв момент. Надявам се, че това няма да причини огромно страдание на тези, които ме обичат, и съзнавам, че любимата ми съпруга ще изпита най-голямата загуба в живота си, тъй като в продължение на 37 години имахме прекрасна, дълбока връзка“, продължава Крейг.

Планираното излъчване на филма предизвика вълна от противоречиви реакции на Острова.

Случаят попадна на първите страници на няколко всекидневника, а Daily Mirror дори излезе със заглавие с огромни черни букви: „Дали това е задълбочено изследване на въпроса за евтаназията, или просто циничен опит за вдигане на рейтинга?“
 
Компанията, която е направила филма, твърди, че той изследва трудния избор на пациенти и семейства с близки, които избират да се самоубият с нечия чужда помощ.
 
„Филмът ще отведе аудиторията на приключение, което могат само да си представят, и никога няма да забравят“, казват от компанията Point Grey Pictures в сайта си.

Канадският режисьор Джон Зарицки, който е и носител на Оскар, е направил филма с позволението на семейството и е получил достъп до клиника Dignitas в Цюрих, където е починал Юърт.

Мери Юърт споделя пред The Independent, че е „много щастлива“ от начина, по който се е получил филмът. 

Противниците на самоубийството с чужда помощ обаче твърдят, че лентата е евтина форма на воайорство.

„Мисля, че принизява нечия смърт до нивото на риалити шоу, пийп шоу. Смятам, че е много евтино“, твърди Филис Боуман, директорка на организация за човешки права.
 
Във Великобритания асистираното самоубийство е незаконно и максималната присъда при такова доказано престъпление е 14 години.

Скорошни случаи обаче показаха, че не е ясно в коя фаза на самоубийството всъщност започва самото асистиране.

Според швейцарските закони пък асистираното самоубийство има едно-единствено ограничение – да не е за твоя лична полза.
 
Проверка в сайта IMDB показва, че филмът „Туристът самоубиец“ е спечелил осем награди Лео, които се раздават в Канада, а рейтингът му в сайта е 7.9/10.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Човекът сам е направил избора си. Никой не го е убил! До колкото разбрах от написаното е бил в пълно съзнание и е знаел какво върши. Има и много други хора, който предпочитат да си спестят боката. Дали щеше да е по-добре човекът бавно да гасне в продължение на години? Да болката за близките му е огромна, но нима щеше да им е по-лесно да виждат любимия си човек да страда? Едва ли. Разликата между този човек и останалите хора в подобно положение е, че той просто е направил решението си обществено достояние. И не мисля, че лекарят, който му е помогнал да умре има някаква вина. Напротив, направил е най-хуманното. Спестил е мъката на един неизлечимо болен човек. Единственото за което може да се спори е дали е морално филм с подобно съдържание да се паказва по телевизията и то в 9 часа, т.е. време в което много хора биха могли да го видят, включително деца.
43
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Gledkata na umira6t 4ovek ne e priqtna, povqrvaite. Spestete si podobni filmi.
42
0
 
2
 
! Отговори
popova преди 15 години
И защо да е скандален филма - всеки човек трябва сам да реши кога да си иде,осовено ако е неизлечимо болен и това накърнява достойнството му . Според мен трябва да има повече такива филми а не хората да пробват какво ли не за да се самоубият и с това да са още повече зависими от близките си.Затова винаги съм била в подкрепа на евтаназията - дори би трябвало да има организация която да е в помощ на тежко болните ...
41
0
 
2
 
! Отговори
I vse pak преди 15 години
Смятам, че всеки човек трябва да има избор дали да живее или да умре. ТОва не означава да има право да се гръмне пред някое училище. Трябва да има закон указващ начина, и причините, прим. неизличима мъчителна болест. Филма трябва да провокира. Аз вече съм гледал нещо подобно но човека си умря от естествена смърт. След като го гледах ми беше зле....
40
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 15 години
34, защо не вземеш малко да обогатиш умствения си багаж и след това да се изказваш? Доста материалистичен и ограничен поглед имаш над света. Защо си мислиш, че виждаш всичко и само това, което сетивата ти възприемат, само това съществува? Но всъщност ти не си виновен, че си такъв, така са те възпитали. Живота не е само предмети!!!
39
1
 
1
 
! Отговори
Bob преди 15 години
... но АКО ИМА някакъв шанс за спасение и излекуване би било голяма глупост човек САМ да реши да приключи с живота си... АКО НЯМА, и ако е мъчително, го приемам АБСОЛЮТНО... Докторите не трябва да дават напразни надежди... Аз бих искал да знам истината... От една страна е така...Но от друга... Има примери когато жаждата и волята за живот е надделявала над болестта, колкото и тежка и коварна да е тя, и особено вярата е помагала доста и е имало случаи, когато хора продържават да живеят напук на болестта, която отдавна би трябвало да ги е пратила в отвъдното - "Повечето от пациентите умират до петата година след поставянето на диагнозата, въпреки че има и изключения като учения Стивън Хокинг (физик, автор на книгата Черни дупки и бебета Вселени", бел. ред)., който живее с болестта повече от 40 години." А има и случаи на спонтанно оздравяване... Освен това - душа има... Гледал съм толкова много научно-популярни филми в които ясновидци разследват убийства като получават видения и показания от загинали хора, и дори и най-големите песимисти сред полицаите разбират че няма друг начин ясновидците да знаят толкова детайли и подробности, които самите те откриват на по-късен етап от разследването, освен чрез тази мистична енергия която им показва тези странни неща... Истината е, че светът и космосът са толкова необятни и хората все още не са си изяснили и малка част от същността им и явленията около нас... Ние приемаме сигурно само 10% от това, което всъщност се случва около нас - виждаме светлината, чуваме звуците, усещаме полъха на вятъра или нечие докосване, долавяме някой аромат, а другото? Знаем ли какви още енергии и явления витаят около нас? Науката все още се развива, ние все още не знаем цялата истина...
38
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Нищо ново под слънцето. Телевизионно излъчване от такъв вид е предсказано още през 1980 от френския игрален филм Смърт на живо (La mort en direct)
37
0
 
2
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Напълно подкрепям евтаназията! Човек изправен пред сигурна смърт по много мъчителен начин трябва да може да вземе решението да се избави от болките. Моя баща почина от злокачественно заболяване. Последните му дни бяха изключително болезнени и мъчителни. Няма да забравя кошмара ,че го гледахме и не можехме с нищо да помогнем. Разбира се има и друга страна и това е правната. Ако се даде възможност дали няма да послужи за облагодетелстване на някои хора? Дали няма да убие за да получи наследство или пари?
36
0
 
1
 
! Отговори
kukuriak преди 15 години
Dushata veroiatno e vid energia, a energia ne se gubi. Preminava ot edin vid v drug.
35
0
 
1
 
! Отговори
kukuriak преди 15 години
Bravo, Boliarka! Smelo i silno! Tova e. Vie, horata, koito se borite za jivota ni naistina ste videli vsi4ko. Vazhishtavam vi se!
34
0
 
2
 
! Отговори
Some one преди 15 години
Не може да се нарече шок една реалност. По- скоро е шокираща наивността на обществото, което вярва в задгробният живот, в прераждането и прочие небивалици, само защото не е възпитано в поддържане на празни илюзии. Човек още не знае произхода си, от маймуните ли се е пръкнал или е дошъл от Космоса, обаче със сигурност знае, че Душата му отива някъде...Знае, че душата му не е физически орган, но вярва, че точно Тя оцелява след неговата смърт. Не иска да приеме простичката истина, че тленните му останки са просто храна на червеите и полските мишки. Че е част от вечният кръговрат на Природата, в която се явяваме важни и значими, докато сме живи и после сме същата твар, като всяка друга земна такава. Що за глупост да виждаш с очите си, че някого закопават в земята и да чакаш да ти кацне на рамото с ангелски крила. Да отричаш очевадното и да вярваш в несъществуващото само защото така ти се иска...Може ли някой да ми обясни механизма на напускане на Душата от тялото, при условие, че знае къде точно се намира тя в човешкото тяло.
33
0
 
1
 
! Отговори
Болярка преди 15 години
Никой от нас не може да избира да се роди или не, както и да избира родителите си. Лично право и решение на всеки обаче е кога и как да умре, ако живота му е непоносим или невъзможен, според неговите представи. Не се наемам да оправдавам самоубийците, които посягат на себе си, заради малодушие и слаб характер, но не мога да плюя и срещу хората със силен характер, които ясно осъзнават безизходността на ситуацията, в която се намират и обективно преценяват шансовете си за живот или пък неприемливият за тях пасивен и мъчителен начин на живот, поради неизлечима болест. Крайно време е хората да се разделят с религиозните си представи, суеверия и празни надежди и да приемат нещата от живота такива, каквито са. Вечен живот- няма. Има неизбежна смърт. Най- противната от всички видове смърт е насилствената, причинена от един човек на друг. Доброволната смърт не може да бъде осъждана, защото това е право на личен избор.Нивото на развитие на медицината е такова, че има още много нелечими заболявания, за които медиците знаят само предизвестеният край. "По- добре ужасен край, отколкото ужас безкрай". Замисляте ли се какво означава да си с парализирани крайници?В такива случаи и изпускането по малка и голяма нужда са неконтролируеми и постоянни. Да не можеш да се почешеш, да си бръкнеш в носа, да си потъркаш очите, да махнеш косъм от устата си, да ходиш под себе си и друг с погнуса да ти мие *** и да ти слага памперсите, да те облича и съблича, когато другият реши или може, пък ако ще да го върши перфектно. Да не можеш да си говориш по телефона, да си пуснеш дистанционното, да прочетеш книга, която не можеш да държиш с ръка, да не можеш да ползваш компютъра си, да си пиеш любимата бира, да погалиш любимата жена или внуче...а вместо всичко това да им причиняваш постоянна работа с ти....За евтназията съм, за запазване на човешкото достойнство по личен избор.Над 35г работя в реанимация и знам колко е ужасно да броиш дните и месеците, през които един неизлечимо болен човек се превръща в безпомощен ***, който съзнава краят си, преминава през ада на мъките и болките, които не се купират даже и от морфин, страда и се топи пред очите ти и си безпомощен да му помогнеш. Единственото, което можеш да направиш за него е да му причиняваш още допълнителни болки, като го въртиш насам на там в леглото, за да смениш бельото муи да чакаш като закоравял садист да се спомине, за да си починете и двамата от нещото, наречено Живот.Дори всяко убождане за ежедневните рутинни изследвания, които не показват нищо друго, освен приближаващият край, постоянните инжекции и вливания, които не го лекуват, а само ни придават вид, че се борим за живота му, а всъщност го убиваме бавно с химия и поддържаме една илюзия у него, че го спасяваме, както и себе си, че се борим за Живота. Дрън, дрън...Просто лъжем. Лъжем болният, лъжем себе си, че нещо правим, когато ясно съзнаваме, че единственото което правим е да удължаваме агонията му. И това наричате благородст
32
0
 
1
 
! Отговори
kukuriak преди 15 години
Euthanasia-(literally "good death" in Ancient Greek) refers to the practice of ending a life in a painless manner. As of 2008, some forms of euthanasia are legal in Belgium,[1] Luxembourg,[2] The Netherlands,[1] Switzerland,[1] the U.S. states of Oregon[3] and Washington[4] the Autonomous Community of Andalusia (Spain),[5][6] and Thailand.[7] Stances on euthanasia vary greatly; it is called murderous by some and merciful by others. Such controversy arises in part from the serious moral issues attached to the subject and in part from the fact that "euthanasia" is an umbrella term that describes a number of different methods.V Oregon zakonat se nari4a "Death with Dignity Law. Mnogo tejko, smartno bolni hora iziskavat otrovata, no ne vsi4ki ia upotrebiavat. Deistva im uspokoiava6to, 4e imat kontrol nad sastoianieto si. Ako re6at mogat da ia izpolzvat. Razbira se ima mnogo razli4ni iziskvania otrovata da bade iizpisana ot lekar. Spored men 4ovek, kakto iska da ima kontrol nad sobstvenia si jivot, taka - i nad sobstvenata si smart. Smart s Dostoi nstvo. Razbira se tova vinagi 6te bade nai-spornata, emotzionalna i razgore6tena diskusia, za6toto se bazira na moralno-eti4na osnova i za sega e tabu.
31
0
 
1
 
! Отговори
Fox преди 15 години
... не е ли плашещо колко хора не могат да се осъзнаят
30
0
 
1
 
! Отговори
tchisan преди 15 години
Не е точно ефтаназия, защото става въпрос за негово собствено решение да прекрати живота си. В този случай става въпрос за асистирано самоубийство. Но дори не и за това, защото той сам, с помощни средства, е взел леталното лекарство.Един голям аргумент е, че ние смятаме за милост, ако дадем 'приспивна' инжекция на болно старо куче, да не се мъчи, а не г правим за човек, който определено се мъчи и не иска да живее.
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Как се е самоубил, като е парализиран, питам аз? Не е ли това евтаназия?
28
0
 
2
 
! Отговори
евЗЕНи преди 15 години
Човек винаги има избор. Дори ако едната възможност е самоубийството. Тъжно е, ако човек я избере за грешната причина. Но от друга страна колко не е ли крайното samādhi на просветлените само"убийство" ? (разбира се, ако няма Его, нямо кой да умре, но това е друга тема)Аз исках само да споделя, че повечето противници на евтаназията, абортите и т.н. лични решения са всъщност хора, които не са ЗА ЖИВОТА (Pro Life). Обикновено изхождайки от религиозната си слепота, те защищават ембрионите или умиращите, а същевремено са готови да пратят някой друг на електрическия стол или с пушка в ръка да се бие с неверниците. Страхът от смъртта толкова яко набиван от Юдео-Христиано-Мюсюлманските вяри противоречи на очакването им за нещо хубаво след нея! Ако има рай, защо трябва да се забранява на някой вегетиращ нещастних да избере сам да отиде в него? Истински защищаващия Живот човек би трябвало да уважава Живота във всичките му проявления, т.е. да е вегетарианец. И да уважава правдивите последни желания на страдащите.Мое си лично мнение.
27
0
 
1
 
! Отговори
pugguk преди 15 години
и този тип е университетски професоргоркиятили пък тези дето постоянно говорят колко са неизлечими разни болестии то след като ползуват интернетсмешни и нелепи са хората и телевизията им също :)както и да е Крион е казал че вече всеки може да си тръгне когато пожелаеа колкото то безсмъртната душа този Учен е бил изненадан :)университетски професори божкеее сладурчовци
26
0
 
1
 
! Отговори
mnenie преди 15 години
Културното развитие на човечеството през последните векове се проявява особено ярко в почитта и уважението, което се оказва на мъртвите. С още по-голямо основание, подобно уважение заслужават и живите.
25
0
 
1
 
! Отговори
Данчо 63г. преди 15 години
24. - 22:53 - СВОБОДА и ПРАВООт: Данчо на 63г.Кой и кои са тези и.диоти,забраняващи евтаназията?Живота е "неприкосновен",а изтребват милиони единственно с комерсиална цел-грабеж.Същите са в дъното на злините и несполуките сполетяли ни през последните130 години,същите измислили и пробутващи хартата за правата на индивида в 1948г.По хуманно от ефтаназията не можете да ми докажете.Това е ПРАВО,това е СВОБОДА да избираш.Всичко друг е ДЕМАГОГИЯ.