Костов: Къде е БГ разузнаването? Защо не предупреди за кризата с газа?

Реакциите на политиците след Консултативния съвет по национална сигурност
7 яну 2009 20:06,
317
Костов: Къде е БГ разузнаването? Защо не предупреди за кризата с газа?
Снимка: БГНЕС

Имаме сериозни различия с правителството по отношение на причините и подхода за разрешаване на кризата с газа.

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Според ДСБ основната причина за кризата е, че Русия използва сила, за да накара Украйна да приеме нови по-високи цени на газа.

Костов смята, че по тази причина Русия е прекратила доставките на газ за Украйна.

Затова, според него, българската страна трябва да отправи искане за незабавно възстановяване на доставките на руски газ към Украйна, а Русия и ЕС да договорят единна базисна цена и такса за транзит на 1000 куб. метра газ от всички фирми, които транзитират по газопроводите.

Костов посочи, че ЕС трябва да инициира тези преговори, за да се реши по този начин въпросът, по който Русия и Украйна не могат да се разберат.

Лидерът на ДСБ каза, че е предложил по време на заседанието да се потърси отговорност от разузнавателните служби, че не са информирали навреме за опасността от спиране на доставките, но предложението не е било прието.

Костов изтъкна, че са поискали отговор, защо министър-председателят, президентът и председателят на Народното събрание не са били осведомени, че е възможно спиране на доставките на газ.

Отговорност за това имат директорът на Националната разузнавателна служба и директорът на служба "Военна информация" към Министерството на отбраната, смята лидерът на ДСБ.

Направено е необходимото по мобилизацията на ресурсите ни - преди всичко хранилището в Чирен и добива от Галата, за да може да се подава природен газ в порядъка около 4 милиона кубически метра всекидневно.

Това заяви президентът Георги Първанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Ние бихме могли да издържим в порядъка на 90-100 дни - 3 месеца, при ограничен режим и при положение че няма разрешение на кризата, посочи Първанов.

Президентът отново припомни идеята за пускането на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", като добави, че тя е била коментирана противоречиво на днешното заседание.

Тази идея в момента става особено актуална. Твърдението, че няма връзка между доставките на природен газ и възобновяването на работата на един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй", за мен е нелепо, заяви президентът Първанов.

Ще вземем всички мерки, за да облекчим последствията от газовата криза, каза министър-председателят Сергей Станишев след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Това е безпрецедентна криза за България и ЕС, нашата страна става заложник на търговски, икономически и политически спор, посочи премиерът.

Сега са най-тежките дни за хората, докато топлофикациите преминат на мазут, каза министър-председателят.

Взети са всички мерки за преминаване на топлофикациите на мазут - от него има достатъчно количества, могат да се доставят и допълнителни, каза Станишев.

Нужно е да има ясен политически натиск от страна на целия ЕС върху Русия и Украйна за решаване на спора и възстановяване на доставките с природен газ, коментира той.

По-късно в сряда стана ясно, че председателят на парламента Георги Пирински, на основание член 78, т. 1 от конституцията, е свикал заседание на Народното събрание на 12 януари, понеделник, от 14,00 часа.

Единствена точка в дневния ред на заседанието е "Изслушване на Доклад на Министерския съвет за мерките за ограничаване на последствията от спиране на доставките на природен газ за България".

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
1
 
0
 
! Отговори
Despa Ilieva преди 15 години
Molja posetete moja site- .yullbrown-bg.com i shte razberete, ce krizata e ot nevegestvo i balgarska korupcija
315
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Питай Доган, бе, Иване! На него му ги докладват важните работи.
314
1
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Колега ,не знам дали си Щирлиц,Рудолф Абел,Ким Филби,Зорге ,Гай Бърджис или Шандор Радо .Извини ме ,че то го казвам ,ама тотално не си в час !!!Разузнаването - НРС /както и НСО / е на пряко подчинение от 1991 г. на Президента на РБългария,та в този ред на мисли ефрейтор Димо Гяуров е лично назначение на Петър Стоянов по предложение на Антонина /жена му/,защото последната е приятелка със съпругата на Гяуров - Евалина .Същата работеше в Президенството,докато Стоянов беше Президент !Докладвах.Подпис :Не се чете.
313
1
 
0
 
! Отговори
Гринго преди 15 години
Загрижил се Костов за "бедните" украинци... Дето купуват газта по 185$ за 1000 м3, а я продават на гражданите си по 320$... И не си я плащат даже. Що не се загрижи за бедните у нас? Няма ли кой да го изрине на бунището този. Прав бе Петър Стоянов за него...
312
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На комунистите пак Костов им е виновен. Унищожил. Как ги измисляте? Костов е единственият сменил министри в свойто правителство въобще въз основа на данни от разузнаването - Богомил Бонев и др. Какво е днешното разузнаване - прекриване на престъпниците.
311
1
 
0
 
! Отговори
разузнавач преди 15 години
За какво разузнаване говориш, бе ***, като ти го унищожи!
310
1
 
0
 
! Отговори
бивш сипатизант вече преди 15 години
Включвам се ,за да си призная че 2005 г. гласувах за БСП, без да съм член на тази партия.Но сега след всичко ,което ми се сервира напоследък - ще гласувам за Костов !Може и да е с отвръщение ,но поне знам че ще направи много повече от сегашните !!!
309
1
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Не ! Означава,че много хора НЕ ИСКАТ и няма да гласуват за Костов ! И не са непременно ченгета ! Ако беше толкова" просветен",щеше да го разбереш.
308
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да, 307 жегна ги наистина, като взе да краде повече от тях.Нормално, *** им е ген да крадат и да вършат черна работа, след което ги сиктирдосват.
307
1
 
0
 
! Отговори
Просветен преди 15 години
Над 300 коментара и то само защото в заглавието присъства името 'Костов'. Това означава или че на следващите избори ДСБ ще има най-много гласове, или че са се включили цивилните платени ченгета да драскат срещу него. И тъй като не е първото - то значи наистина Костов е успял едно време да жегне здраво комунистическо-мафиотската зган! Само заради това си струва да гласувам за него, въпреки че не съм го правил до сега!
306
1
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Аз излагам само факти в коментарите си/300,301/ ,приятелче ,опровергай ги ,ако можеш! И още нещо - ако Костов беше такъв крадец и мошеник какъвто го изкарвате ,още Филчев ,а не Велчев лично и с удоволствие щеше да обеси !!!
305
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
304 *** не обиждай. Типично за комунистите са личните нападки и обиди. Гордей се с твойте Р. Овч и СерГей и върви да пишиш другаде. Барем ти дадат 100 лв на изборите да гласуваш.
304
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като говорех по-долу за празни глави... Ето - типичен пример 301 и 303. Даже не са и погледнали какво пиша, но вече критикуват...
303
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
299 морални принципи и комунист са две не съвместими неща. Преди 89 год хората ставаха членове на партията не заради морални принципи а за да докопад някоя по хубава службичка, я директор, я нещо друго и за да могат да си купят жилище. В памет на жертвите на комунизма лека им пръст не говори за морал и в памет на всички невини граждани загинали при атентатите на червените преди 49 год. Тоталитаризъм и морал. Бог да ти прости ти не знаеш какво говориш.
302
1
 
0
 
! Отговори
до298 преди 15 години
Да стане ли въпрос за Костов се "активизират празните глави".....с изпразнени от съдържание и мисъл коментари!
301
1
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Какви морални принципи у вас бе хора ?Ама силен смях предизвиквате бе !!!Морално ли е сина на Димитър Станишев да се учи на наш гръб да управлява - ами той в казарма не е ходил ,какъв трудов стаж има ...Морално ли е сина на Борис Велчев да е Главен Прокурор ?Той ли е най - големия експерт в наказателното право ?Морално ли е снахата на Пръмов да е Еврокомисар ?За какъв морал ми говориш ?Морално ли е пенсионерите /вашия електорат / да *** от глад ,а сега и от студ !Морално ли е да ходиш на лов по време на национален траур бе ?А защо застреляха съветниците на Гоце - Кюлев ,Манол Велев - щото са морални ли ?Защо ОЛАФ каза че спонсорите на Президента са източили пари от Еврофондовете - защото Людмил Стойков и сие са морални ли ?Мислете преди да пишете за морал !!!
300
1
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Като се огледам на лято ,доста от вашия застаряващ електорат няма да е сред живите ,естествено с ваша помощ - ниски пенсии,студ и прочие !Ама поне за тях помислете бе !Как да гласуват хората за вас ?Какво направихте да подобрите живота на хората с най-ниски доходи в ЕС ?Факт ,нали ?То не бяха схеми "батко-братко" ли,то не беше вътрешен министър ,срещащ се с мутри ли,то не беше министър с двойни имена ли ,спрени пари от еврофондове ли не бяха /поради корупция/,то не беше лов на козле -архар /фигуриращо в Червената книга /ли,или лов на вълци в околностите на Симитли по време на траур ли ...Сега и газовата криза...Обясни ми дали ще има мазохисти и *** да гласуват за червените кхмери ?
299
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Иван Костов не е комунист и никога не е бил член на партията. За влизане в БКП се правеха проучвания и се провеждаха изпити. Едно от изискванията беше да имаш стабилни морални принципи. Трябваше поне да знаеш какво е да не си лицемер, а Костов (то се вижда от кариерата му досега) никога не е бил наясно с това...
298
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стане ли въпрос за Костов и се активират празните глави... А унищожението което Костов създаде не се помни. Както и да е. И като заместник на финансите и като премиер Костов работеше по унищожаването на българската промишленост и икономика - то заводи се спираха (за да вземем инвестиции, а загубите от износа - те бяха резултат от работата на комунистите, значи са лоши), то фирми се продаваха (срещу печалбата им за около година, ама нали са продадени - справка БТК), то служби се унищожаваха (Икономическа полиция изгуби функциите си именно тогава, а работата й да разследва ВСИЧКИ икономически престъпление бе иззета от Агенция "Финансово разузнаване" - създадена от Костов и с назначени от Костов ВСИЧКИ шефове в нея)... Отделно от това специалните служби, които вече бяха започнали да разследват опитите за изнудване на "МобилТел" да подари... някому 30-ина процента от акциите си, бяха компроментирани и, малко по малко, обезглавени. Това ли е спасителят? Мерси, по-добре обикновен *** от Факултето. Костов даже и партията, в която членува близо 15 години (СДС - справка за костовистите, щото тая мисъл едва ли им е минавала през ума, доколкото го имат) не го щя. А той, за да бъде пак депутат и да не бъдат довършени многобройните следствия за злоупотреби, кражби и изнудвания срещу него, взе че си направи собствена партия. И разчитайки на отново успя да се завре в Парламента.
297
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
294 Костов не е доволен от компенсацията за Б-я, но не се е противопоставил на затварянето защото беше условие за влизане в ЕС. А ваште се противопоставят на думи само за пред електората, а след това правят друго. Уж бяха и против НАТО, а уп през 2000 станаха за НАТО. Още не са дали обяснение за това. А Костов е ясен - не на енергийната зависимост от Русия, равностойно членство в ЕС, не на рекетирането на народа от групировки, и за предишното управление - слагане край на разсипването на държавата и на кражбите от държавните предприятия - приватизация, това което другите страни направиха 10 години преди нас, преди да си осакътят производството и да доведат предприятията до фалит.