Първанови блянове

Президентът иска политически тюрлюгювеч (БСП+ ДПС+ НДСВ+ ГЕРБ+ ОДС+ ДСБ+ Атака), за да върви страната напред
16 яну 2009 17:15,
209
Първанови блянове
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов призова политическите партии да се обединят около основните приоритети на страната, сред които са енергийните проекти, както и да постигнат консенсус всички да работят по тях, независимо от формулата на следващото управление.

Първанов изрази желание да започне диалог, за да се стигне до нова декларация на националното съгласие, както през 1997 г. и дори до пакт по основните приоритети.

Държавният глава посочи това в лекцията си на тема "Националната сигурност пред нови предизвикателства".

„Апелирам основните политически партии, онези, които сега са в парламента, онези, които със сигурност ще бъдат там или ще имат ключова роля в политическия дебат, да се договорят по 5-10 приоритета, по които да се разберем, че независимо от формулата на управление, всички работим в една посока“, каза държавният глава.

Първанов посочи, че това беше възможно през 1997 г. - тогава без разлика на управляващи и опозиция, и на идеологическите противоречия бе постигнато съгласие по важни за страната въпроси, подписана бе и декларацията за национално съгласие. 

„Не натрапвам ролята на държавния глава, но много бих искал да започне диалог, за да се стигне до една нова декларация на националното съгласие, аз съм по-смел в своите очаквания - да се стигне до своего рода пакт по тези пунктове“, каза той.

По думите му, ако този пакт не стане, кризата на доверието към политическите партии, към институциите, ще се задълбочи
 
Според него, ако към настоящите кризи (финансова, газова – бел. ред.) има и политическа криза, алтернативите са две:

– постоянен сблъсък и конфронтация – социална, политическа, етническа;

– стабилно и ефективно управление.

„Много ми се иска България да има след шест месеца своето силно, стабилно управление, политическата стабилност е ключовото необходимо условие за осъществяването на всички идеи в краткосрочен и в дългосрочен  план“, каза държавният глава.

„Нестабилността, връщането на лентата към онези времена, за което ми напомниха събитията в последните два дни, към времето, в което се даваше шанс на агресията и насилието, това време обрича България“, категоричен бе Първанов.

Според него реформите в българската политика не са направени както обществото иска, те са половинчати, но фактът, че се правят, показва, че политическата класа е осъзнала нуждите от тях.

Първанов заяви, че е необходима промяна в Закона за политическите партии, която да сведе до минимум възможностите за корупционни практики в българската политика.

„Оказа се, че е по-лесно да напазаруваш партия, отколкото 10 депутати поединично“, завърши президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
0
 
! Отговори
ramirez преди 15 години
goce ti si bita karta ,sram za balgariq i dolen moshennik.zashto ne si podadesh ostavka i da imash vreme da ubivash kozi.sramuvam se ot teb .ako bqhme normalna darjava 6tqhme da vi pokajem kakvo moje da sluchi na vseki koito se gavri s rodinata
207
0
 
0
 
! Отговори
МИ преди 15 години
Под предлог,че работят за националното благо-полицаите и днес ползват парите на народа за международни воайажи и фирмички,Това е на което му казват-процента народ,който живее с илюзия за доброто и още нещо,,,,
206
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Ех Първане ,Първане кой къде те хване доволен да остане . Продажно комунистическо *** , да бяхте вече построили Белене без руско участие а не да правите простоотия след простотия с нещастни опити да ни изхвърлят от ЕС което няма да стане за ваше съжаление , може би сте си въобразявали господа неуки и прости комунисти че пак ще крадете , да ама не , пропадна ви плана да разрушите България и да я направите като средноазиатска тоталитарна съветска държава , така че направете една френска на целия българси народ и с влака София-Москва и от там с Трансибирската магистрала и си ..... майката някъде далеч на изток , може и Сибир , може и и Северна Корея , може и в братските ви Азербеджан , Казахстан или Узбекистан да си търсите вашия газ у гъзат ви , много поздрави на майките ви
205
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
ГОЦЕ_ПРЕЗИДЕНТ СТИСКА ЛИ ТИ ХЪЛКАТА - БЕЗ ОХРАНА
204
0
 
0
 
! Отговори
Сульо преди 15 години
че този е пълен ***.
203
0
 
0
 
! Отговори
Б.......... преди 15 години
ГОЦЕ ЗА КОЛКО РУБЛИ НИ ПРЕДАДЕ.
202
0
 
0
 
! Отговори
Калин - ама друг преди 15 години
Човече какви ги дрънкаш какви цифри та нашата България НИКОГА не е имала конкуренто производство справка Кремиковци та така "да живее комунизма" дето ни *** майката
201
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТОЯ НА СНИМКАТА Е РЕЗАН !!
200
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
скрйсе някаде бе АМЖЪК
199
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Системата в селското стопанство специалво се разкапа окончателно през втората половина на 70-те,след като от К решиха да създадат АПК-тата! След това грандиоцно недоразумение и величайша комунярска глупост и без това едвам кретащото ни земеделие са скапа окончанелво и се стигна действително до невиждани в България неща,като внос на лук от Монголия,на картофи от гладна Полша и т.н.Тогава повишха и цените да пръв път от много години.Та така управляваха "компетентно" другарчетата навремето,но имаше как да се покриват грешките им,а и дядя Льоня докато беше жив наистина пускаше много гювеч.
198
0
 
0
 
! Отговори
knqz преди 15 години
Българи,изгонете Сталинишев и Първаноглуците,това е спасението!
197
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
През РСО имаше следните екстри : Герой на Соц.труд,Активен Борец срещу фашизма и капитализма /и техните врагове/:))),Строител на Национален Обект- техните дечица винаги бяха преди всички останали в класирането за езикови гимнзии и университети.
196
0
 
0
 
! Отговори
глупак преди 15 години
Виж сега, да бяхме измрели останалите, дето сме живели при РСО /ако си мъдрец, ще го разчетеш/, можеш необезпокояван да демагогсваш и поучаваш. Ама не сме, че и помним... Справка: външният ни дълг се удвои през 1984 година и оттам насетне продължи нагоре. Това не го знам от гугъл, щото нямаше. Ама имаше Дойче Веле! Да си го слушал!
195
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Кажи нещо за Че Гевара ,че нещо много скучно стана тука след гола на Бербатов ...:))))
194
0
 
0
 
! Отговори
Помнещ глупак го Мъд преди 15 години
Годината е 1985 в Бургас. Простоват полковник ни чете лекция за икономиката на България. С просташко-ироничен тон ни обяснява как България като бивша земеделска страна е започнала да внася тикви от Унгария, слънчоглед (примерно) от Полша и т.н.Системата се скапа не през 1989, а в началото на осемдесетте, когато червената номенклатура усети бавния упадък на системата и започна леко и целенасочено да влачи и краде от общонационалното богатство, с фирми в Швейцария , Виена и т.н.
193
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТОЯ ГОЦЕ Е ЕДИН *** НЕКАДЪРЕН И БЕЗЛИЧНО НИЩОЖЕСТВО, ОПИТВАЩО СЕ ДА БЛЕСТИ В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ - ДА ГО ДУХА
192
0
 
0
 
! Отговори
Мъдрец преди 15 години
Произвеждахме, Калине, произвеждахме. А относно обществото - това общество се осакати и развали след 89-та. И вече 20 години сме в демокрация, та стига обвинявали комунизма. Или тия нашите тука са някакви световни гении - успяват да се държат на власт 20 години, след като са свалени. Прекалявате с филмите, деца, ама много прекалявате. Теория на конспирацията е прекрасен филм, но е неприложим дори за САЩ, та камо ли за България, от която не виждам някой каква полза може да извлече - независимо дали е Русия или САЩ. Всъщност полза може да извлече ЕС - тъй като сме границата му с арабския свят. Обаче на ЕС не му трябва силна България, пък и гледам ние нямаме желание да я направим такава.И Калине - само да вметна - потърси си информация къде беше България преди 89-та в СИВ - и откъм високи технологии, и откъм индустрия, и откъм оръжейно производство, и откъм селско стопанство. Само си намери цифричките в Google , ако не успееш - на драго сърце ще ти ги потърся аз.
191
0
 
0
 
! Отговори
sashko преди 15 години
KAK NE TE E SRAM BE
190
0
 
0
 
! Отговори
jaguar преди 15 години
parvanov,stiga si se molil,nadjval,me4tal.njma mjsto za meku6avi politici v dadenij istori4eski moment ot politi4eskia jivot na bg.razpusni parlamenta za edin mesec.provedi pregovori s polit.liderite na partii.dai im to4ni ukazania kak da procedirat za da izleze bg ot tova lo6o polojenie.ako ti ne go napravi6 GENERALA 6te go napravi,a ti goce 6te hodi6 v pernik konie da pase6.
189
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Повечето коментари са против това, за което говори Първанов /за обединение по няколко национални въпроса/. И повечета се занимават само с обиди.Аз обаче смятам, че това е едно правилно, но и много закъсняло предложение. Трябваше да се договорят за няколко общи цели още преди 20 год., а след това да се борят помежду си - междупартийно. Заради това разделение сега сме на това дъно. Заради него сега хората се мразят на партийна, на религиозна и етническа основа. Иначе щяхме да бъдем обединени и силни. Може да ви изглежда като химера, утопия или блян, но това е единственото разрешение - замислете се малко и вижте истината - хората са го казали много преди нас: "Разделяй и владей" и "Съединението прави силата".Нима искате да продължаваме да се делим и така да останем най-слабата държава на Балканите? Защото само всички заедно ще се измъкнем от блатото.И ако повечето от вас спрат за момент да мразят и обиждат, и се замислят, може и да прозрат истината в тази идея. До тогава ще сме разделени и слаби. Само българите губят от това.