Обама полага клетва

"Ако някой от вас се е съмнявал в американската мечта, нека вече няма съмнения”, каза бъдещият президент, след като разгроми Маккейн
20 яну 2009 07:40,
26
Обама полага клетва
Снимка: БГНЕС

Днес ще се състои церемонията по официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама - първия тъмнокож президент в историята на САЩ.

"Ако някой от вас се е съмнявал в американската мечта, нека вече няма съмнения. Американската мечта е жива! Доказателството за това стои пред вас", каза той, след като безапелационно победи конкурента си Маккейн.

За тържествата във Вашингтон се очаква да пристигнат над 1 000 000 души.

Хотелите още отсега са препълнени, а по-предприемчивите столичани вече са преотстъпили апартаментите си около Капитолия срещу солидно заплащане.

Арета Франклин, виолончелистът виртуоз Йо-Йо Ма, диригентът и цигулар Ицхак Пърлман са част от съзвездието, дошло да подкрепи Обама.

Кулминацията на тържествената церемония ще бъде полагането на клетвата, което ще стане пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

На церемонията, разбира се, ще присъства и предаващият щафетата Джордж Буш.

Лично поканен от Обама, на церемонията ще бъде и най-новият герой на Америка - пилотът Чесли Саленбъргър, приземил виртуозно своя "Еърбъс A320" във водите на река Хъдсън, спасявайки по този начин всичките 155 пасажери.

На 47-годишния Обама, чийто баща е чернокож кениец, а майка му - бяла американка, се възлагат големи надежди.

В негово лице Америка се надява да види човека, който ще донесе край на финансовата криза, който ще донесе повече работни места и икономическа стабилност.

С упование на Обама гледа и останалият свят, включително ислямските държави и дори комунистическа Куба.

Първите залагат на кенийските корени на новоизбрания президент - ислямът е бил религията на неговия баща, загинал в автомобилна катастрофа през 1982 г. (майката на Обама пък умира от рак през 1995 г.).

Всички те - от Техеран до Газа - не крият надеждите си, че "смяната на караула" в Белия дом ще донесе и промени във външната политика на САЩ - или поне край на конфронтацията с ислямския свят.

Хавана пък, изглежда, залага на цвета на кожата на Обама - Раул Кастро, наследил на върха брат си Фидел, не крие оптимизма си, че 46-годишното ембарго, наложено от САЩ, най-после ще падне.

Тепърва ще разберем дали всичко това ще се случи.

Дали младият, образован и харизматичен Обама ще материализира надеждите. Така или иначе, вятърът на промяната най-сетне достигна и Америка.

Страната, където "национализация" доскоро беше мръсна дума, вече има своя първи тъмнокож президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
No. 21 sy6to da si vzeme hap4etata po-redovno i da izliza malko ot Sibir.
24
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
q6 mi siniq *** be, komunq6ki *** !
23
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
що не си взимаш хапчетата редовно ?
22
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
6to i nie ne si izberem don ceci a :))
21
0
 
1
 
! Отговори
niki преди 15 години
poslushnoto cherno kuchence na rokfeler I zbignev bzerjinski stana prezident kakva iznenada samo .Vsichki amerikanski prezidenti sa prosto marionetki na iluminatite .Samo gledaite kakuv fashizum shte nastane v stranata na ?smelite? I ?svobodnite? .Neka izkufelite poddrujnici na tozi samozvanec Obama da svurshat neshto polezno za sebe si I da napishat v google club of bildenberg I CFR da vidyat kakvo I koi stoi zad obamcho,moje da e inteligenten I da ima harizma no svetovniya elit tochno takiva naema da Im vurshat mrusnata rabota.Porednata luja MADE IN USA!
20
0
 
1
 
! Отговори
BOTEV PD> HOOLIGA преди 15 години
Samo da doide tuka pri nas v Plovdiv toq ! cervyl ! K*R za Loko i Obama.
19
0
 
1
 
! Отговори
basta преди 15 години
Той е мулат - майка му е чисто бяла американка от Канзас. Защо навсякъде го представят като *** - той е *** колкото и е бял!Но май му е по изгодно да е чернокож...
18
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Давай обама ние сме с теб .
17
0
 
1
 
! Отговори
Гордия Пенсионер преди 15 години
Слава, слава, слава на Обама!Слава, слава, слава на Обама!Слава, слава, слава на Обама!
16
0
 
1
 
! Отговори
THE IMPERATOR преди 15 години
VIVA USA!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
THE IMPERATOR преди 15 години
OBAMA - THE GREAT ,DOLLAR N1,USA FOREVER N1
14
0
 
1
 
! Отговори
Stratford преди 15 години
Симпатяга е тоя пич...и има изключително умна физиономия. Жалко, че в 21 век все още има ограничени индивиди, за които е по важен цвета на кожата от личностните качества. А за мен лично Обама показа по безспорен начин, че е носител на новото.
13
0
 
1
 
! Отговори
14merkator преди 15 години
Има един виц: Умира Обама и застава пред Свети Петър- Аз съм американски президент! Св. Петър: Да бе...*** президент на САЩ?!?! И кога стана президент? Обама: Ами ей сега, преди десет минути!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
tozi prossto e by6on,....da opere pe6kira
11
0
 
1
 
! Отговори
вили преди 15 години
Казвам ви, че САЩ ще се разпаднат като държава - никой няма да търпи чернокож президент колкото и сега да го подкрепят - та той нищо няма да направи за държавата си :)
10
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Време е и в България да поработи демокрацията -Американския модел, те си избраха чернокож президент - защо и при нас следващия президент да нее турчин стига да е кадърен ...
9
0
 
1
 
! Отговори
AVDI преди 15 години
Дали това е възможно да стане и в България
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
*** в САЩ си умират от кеф сега (като че ли кой знае какво ще спечелят от избора на Обама) - то не бяха ревове от радост, снимки на чернокожи пред плакатите с образа на Барак Обама..... А той е като робот - говори общо взето с едни и същи клишета (които взеха да се изтъркват), назначи за свой заместник (ако го убият) същия министър на отбраната от администрацията на Буш - Робърт Гейтс - което може да се тълкува че няма да има някаква особена промяна във политиката на войни на САЩ. Барак обеща да затвори затвора в Гуантанамо, да изтегли американската армия от Ирак - но засега тези неща си остават само в сферата на предизборните обещания...
7
0
 
1
 
! Отговори
plamen преди 15 години
може да загърби расизма и да си избере черен президент както направиха американците.
6
0
 
1
 
! Отговори
PILAT преди 15 години
В общи линии поне до колкото ми е известно, *** са по-големи расисти от белите. Остана за следващ президент да си изберат латинос и по-следващ китайче и съвсем ще си докажат идентичноста като "нация"