Не джинджифил, а чудо

Растението има антибактериално, аналгетично и успокоително действие
2 фев 2009 10:05,
15
Не джинджифил, а чудо
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно растение, което има невероятно благотворно действие върху човешкия организъм.

В Средновековна Европа бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само в сладкарската промишленост.

Източните страни обаче без джинджифил не могат.

Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия.

Казват, че джинджифилът с най-екзотичен вкус идва от Ямайка.

Най-близките роднини на джинджифила са галангал и куркума.

Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак.

Японците пък го използват също в захаросан сироп или кисел.

Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание. Така произлиза известният сладкиш ginger bread (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие ginger ale (джинджифилова бира).

Джинджифилът има антибактериално, аналгетично и успокоително действие. Учените го препоръчват на бременните, особено през първите три месеца, защото помага срещу гаденето и повръщането.

Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата на жлъчката. Помага и при подуването, а когато става въпрос за грип или настинка, е истински магьосник.

Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие.

Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсини от организма, а изсушеният корен – при болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица и др.

Естествено, и като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета.

Когато се купува, трябва да се избере този, който при пипане е твърд и не може да се сгъне. Може да се пази една седмица в хладилник, увит във фолио или по-дълго време във фризера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
dani преди 13 години
predi vreme pro4etoh v edna statiq,4e djindjifila ima slabitlno deysvie.nqkou moje li da mi kaje dali e istina .
15
1
 
16
 
! Отговори
аз преди 13 години
'Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсини от организма" Така поднесена информацията изглежда че джинжифилът пречи на изхвърлянето на токсини от организма.
14
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Не е вярно че ginger ale е джинджифилова бира и не е вярно че е ферментирала. В Щатите съм пил такова ginger ale = на вкус е абсолютно същото като Спрайт. И е газирано и сладко. Но в никакъв случай не е бира, нито е алкохолно! Това ми напомня навремето комунистическата пропаганда във вестник Стършел - изобразяваща пияни американски войници с бутилки от Кока Кола в ръцете!
13
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Зимната ябълка или гулия е сладка и се консумира сурова, варена или се поставя в смесените туршии. Джинджифилът е подправка - леко люта. Има го в халите на зеленчуковите щандове.
12
0
 
4
 
! Отговори
Трън преди 15 години
Мсиля че отговаря на "gingembre", но в магазините си го има с името джинджифил, и на корени, и сушен, не е трудно да се намери
11
2
 
4
 
! Отговори
прелитащ преди 15 години
това не е ли на нашенски "зимна ябълка" или е gengibre от който правят и чай????Благодаря!
10
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ot "metro" v "hit" su6to ima, gledai ad e po-tvurd i sus svej cvqt, ako e zasuhnal ne go vzimai, po-dobre si kupi sushen :)
9
0
 
4
 
! Отговори
Несков преди 15 години
Откъде мога да го купя ?
8
0
 
6
 
! Отговори
преди 15 години
аз съхранявам в хладилник корени от джинджифил много повече време и изобщо не се развалят!
7
2
 
4
 
! Отговори
Nat преди 15 години
Ginger bread kurabiikite sa strahotni,stiga da znae6 kak da gi napravi6..
6
1
 
5
 
! Отговори
Бай Гастроном преди 15 години
Джинджифил - голяма отврат - направо - бльо........
5
5
 
4
 
! Отговори
ачо преди 15 години
"това, че не знаете как да го използвате, не значи, че е гадно"Виж сега, ти ако си го мушкаш изотзадзе, може и да ти е приятно. Ама хората са различни нали, на някои не ни харесва :-)
4
1
 
6
 
! Отговори
преди 15 години
това, че не знаете как да го използвате, не значи, че е гадно
3
0
 
7
 
! Отговори
ники преди 15 години
Щом е гадно, значи е полезно... :)))
2
2
 
1
 
! Отговори
ачо преди 15 години
Сигурно е вярно, защото ми е ужасно гадно на вкус :-)
1
5
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
глупусти на търкалета, ginger bread са мноо гадни курабийки